Ένα στα τρία νοικοκυριά έχει στην κατοχή του όπλο με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει το 1.244.000, σύμφωνα με τα στοιχεία γραφείου του Προγράμματος Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (UNDP) στο Σαράγεβο.

Σύμφωνα με την έρευνα του UNDP, στην κατοχή πολιτών στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη βρίσκονται 1.098.762 όπλα. Τουλάχιστον 750.000 από αυτά είναι παράνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το 62% των κατοίκων της Βοσνίας κρατά στο σπίτι του πιστόλι, το 23% κυνηγετικό όπλο, το 7,6% έχει στο σπίτι χειροβομβίδες και εκρηκτικά και το 6,3% αυτόματα όπλα ή βαρύ οπλισμό.

Εκτός αυτού, σε στρατιωτικές αποθήκες βρίσκονται 19.000 πυρομαχικά που θεωρούνται πλεονάζοντα και πρέπει να καταστραφούν.

Από το 2008, με τη στήριξη του UNDP υλοποιείται πρόγραμμα καταστροφής πλεονάζοντος οπλισμού και πυρομαχικών, για το οποίο έχουν μέχρι στιγμής δαπανηθεί περίπου 2 εκ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό έχουν καταστραφεί 8.000 τόνοι ασταθών και επικίνδυνων πυρομαχικών από στρατιωτικές αποθήκες και 35.000 όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταστροφή του οπλισμού που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του UNDP Μάρτα Νόβοβιτς – Μλίναριτς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, επειδή πρώτα απ’ όλα πρέπει να διασφαλιστεί το νομικό πλαίσιο για την παράδοσή τους χωρίς πειθαρχικά μέτρα και τη συμμετοχή ειδικών εταιρειών που αναλαμβάνουν τη συλλογή και την καταστροφή όπλων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης