Με αίμα βάφτηκε εκ νέου την Παρασκευή το κέντρο του Σαντιάγκο στη Χιλή, καθώς χιλιάδες φοιτητές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας για τις μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Παρόλο που η Χιλή διαθέτει παραδοσιακά το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στη Λατινική Αμερική, υπάρχουν πολλές ανισότητες σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς οι οικογένειες που θέλουν να παρέχουν ποιοτική μάθηση στα παιδιά τους πρέπει να διαθέτουν… γερό πορτοφόλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα τέλη του 2011 έχει ξεκινήσει ένας γύρος κινητοποιήσεων με πρωτοβουλία του φοιτητικού κινήματος, που στόχο έχει να μειώσει τα δίδακτρα στα λεγόμενα «καλά» Πανεπιστήμια και να βελτιώσει τους όρους για τη λήψη φοιτητικών δανείων. Ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera, δεν δείχνει διατεθειμένος πάντως να βάλει νερό στο κρασί του, με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα εικόνες με τραυματισμένους φοιτητές και αστυνομικούς ντυμένους σαν «αστακούς» να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η κινητοποίηση της Παρασκευής θεωρείται η πολύπληθέστερη για το 2013 και μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δύο ετών. Ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών ποικίλλει αναλόγως την πηγή. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι οι φοιτητές δεν ξεπέρασαν τους 80.000, ενώ στελέχη φοιτητικών οργανώσεων τους ανεβάζουν σε πάνω από 150.000, ενώ δεν λείπουν και αναφορές που κάνουν λόγο για 250.000. Παρόλο που στη μεγαλύτερη διάρκεια της η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν έκτροπα, λίγο πριν την ολοκλήρωσή της φοιτητές πέταξαν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα το κέντρο του Σαντιάγκο να μετατραπεί για πολλοστή φορά σε πεδίο μάχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οκτώ αξιωματούχοι τραυματίστηκαν, ενώ σημειώθηκαν 109 συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης:
Χιλή: Ο «πόλεμος» για τα Πανεπιστήμια καλά κρατεί…, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013, 00:52

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης