Του Κώστα Ιερίδη

Εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή στο Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με στόχο οι φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν εφέτος νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επιδιώκεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Μαΐου, ενώ μετά το κλείσιμο της εφαρμογής θα ξεκινήσει και η πληρωμή του φόρου.

Εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με στόχο οι φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν εφέτος νωρίτεραΕιδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται ότι ο φόρος εισοδήματος πρόκειται να πληρωθεί ακόμη και σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις. Πρακτικά ο σχεδιασμός προβλέπει την πληρωμή δόσης τους μήνες Ιούνιο, Αύγουστο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο. Με βάση αυτό το σχέδιο ο φόρος θα… πέσει λίγο πιο ομαλά στους φορολογουμένους, καθώς αντί για τρεις δόσεις στις οποίες εξοφλείται συνήθως πρόκειται να αποπληρωθεί σε τέσσερις.

Παράλληλα, τα έσοδα θα ενισχυθούν νωρίτερα, καθώς ο φόρος θα αρχίσει να εισπράττεται από τον Ιούνιο αντί για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο που ξεκινάει συνήθως τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο συστατικό αυτού του σχεδίου αφορά στον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός θα πρέπει να πληρώνεται κατά τους μήνες που δεν υπάρχει καταβολή δόσης του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Για παράδειγμα, ο νέος φόρος ακινήτων θα μπορούσε να πληρωθεί, επίσης, σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Ιανουάριο του 2017.

Συνολικά οι φορολογούμενοι θα κληθούν από τον Ιούνιο να πληρώσουν ποσό που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 2,65 δισ. αφορούν στον νέο φόρο ακινήτων (θα εισπραχθούν δηλαδή όσα εισπράττονται και με τον ΕΝΦΙΑ) κι άλλα περίπου 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης