Του Κώστα Ιερίδη

Αρμαγεδδών, του οποίου η ένταση μετριάζεται, σε κάποιο βαθμό, λόγω της αποτυχίας της άκρας Δεξιάς στην Αυστρία, απειλεί τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της επικράτησης του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μεγαλύτερο χτύπημα θα δεχτούν οι ιταλικές τράπεζες. Και αυτό επειδή όσες-οι περισσότερες- χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση θα βρεθούν στο «παρά πέντε» της εφαρμογής της οδηγίας «bail-in», δηλαδή τη συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και –υπό προϋποθέσεις- των καταθετών στη διάσωση μίας τράπεζας μέσω «haircut».

Έτσι, αύριο όλοι περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι με την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία εκτιμάται ότι θα διασωθεί με κρατικά κεφάλαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Monte έχει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλών δανείων μεταξύ των ιταλικών τραπεζών τόσο ως ποσοστό του συνόλου των δανείων όσο και σε σύγκριση με τα κεφάλαιά της, με τον ισολογισμό της να έχει “χτυπηθεί” από τη δαπανηρή απόκτηση της περιφερειακής τράπεζας Antonveneta λίγο πριν ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2007.

Επίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs, σε περίπτωση που επικρατήσει το “όχι”, η πιθανότητα επιτυχίας των ανακεφαλαιοποιήσεων για τις πιο αδύναμες ιταλικές τράπεζες θα μειωθεί σημαντικά. Αποδυναμωμένες από μια βαθιά ύφεση που άφησε πίσω ένα βουνό “κόκκινων” δανείων, οι ιταλικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε κεφάλαια τους επόμενους μήνες για την κάλυψη ζημιών από νέες διαγραφές δανείων.

Όλα αυτά όταν σε μια ήδη ταραγμένη χρονιά, ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας έχει υποχωρήσει σχεδόν 50%, ενώ οι απώλειες σε κάποιες τραπεζικές μετοχές ξεπερνούν το 80%.



Το ευρώ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «όχι» εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει μαζικό «ξεπούλημα» του ευρώ το οποίο την Παρασκευή είχε υποχωρήσει 3,9% έναντι του δολαρίου (1,066 δολ.). Και αυτό καθώς το «όχι» επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα το συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και γι’ αυτό όσοι θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο θα πουλήσουν ευρώ στην αγορά νομίσματος.

Ήδη στις ασιατικές αγορές το ευρώ καταγράφει πτώση στα 1,057 δολάρια. Ωστόσο, η αντίδραση του ευρώ θα φανεί, με μεγαλύτερη καθαρότητα, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι Ασιάτες επενδυτές περιμένουν να ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές ώστε να καθορίσουν ανάλογα τις κινήσεις τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης