Φορολογικές υποχρεώσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ συσσωρεύονται για να αποπληρωθούν μέσα σε πέντε μήνες.

Επιβαρύνσεις που πέρυσι αποπληρώθηκαν σε έξι ή και οκτώ δόσεις φέτος θα πρέπει να εξoφληθούν σε τέσσερις ή πέντε, ενώ κάθε μήνα που θα περνάει από τον Αύγουστο και μετά εταιρείες και φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώνουν τρία ή και τέσσερα διαφορετικά ειδοποιητήρια φόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το πρώτο εξάμηνο ήταν λιγότερα από 17 δισ. ευρώ.

Ο Ιούλιος υποτίθεται ότι θα ήταν μήνας γεμάτος φόρους, καθώς θα έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, να έχει ήδη ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και να έχει δρομολογηθεί πλήρως η πληρωμή και του φόρου των επιχειρήσεων. Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί.

Τον Ιούλιο λοιπόν τελικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Θα πληρώσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μόνο όσοι έκαναν δήλωση μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια από το σύνολο των 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Οι υπόλοιποι θα πάνε για τον Αύγουστο, καθώς ήδη η προθεσμία των δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 27 Αυγούστου.

• Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων λιγότερες από 100.000 επιχειρήσεις (σε σύνολο 250.000), καθώς η προθεσμία μετατέθηκε για τις 20 Αυγούστου. Η 1η δόση πληρώνεται παράλληλα με την υποβολή της δήλωσης.

• Ουδείς θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν θα έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του Ε9, μέσω του οποίου γίνονται γνωστές οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία. Όπως όλα δείχνουν, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα κληθούν να την πληρώσουν από τον Οκτώβριο (σ.σ. ο νόμος προβλέπει πληρωμή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση). Βεβαίωση δεν πρόκειται να γίνει παρά τον Σεπτέμβριο, καθώς χωρίς τα στοιχεία του φόρου εισοδήματος δεν μπορούν να υπολογιστούν οι απαλλαγές, ενώ χωρίς τα Ε9 δεν είναι γνωστή η ακριβής περιουσιακή κατάσταση του καθενός.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι και τον Ιούλιο θα υπάρξει τεράστια υστέρηση εσόδων, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες φορολογούμενοι υπό τον φόβο ενός κουρέματος καταθέσεων έσπευσαν να προπληρώσουν υποχρεώσεις καταβάλλοντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Έτσι, όλη η προσπάθεια για την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα γίνει από τον Αύγουστο, με τον λογαριασμό να διαμορφώνεται ως εξής:

Αύγουστος

Τουλάχιστον 3 εκατ. πολίτες πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την 1η ή τη 2η δόση αντίστοιχα (σ.σ.: όσες κάνουν δήλωση έως 20 Αυγούστου θα πληρώσουν την πρώτη δόση και οι υπόλοιπες τη δεύτερη). Οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλουν για πρώτη φορά τη δήλωση με τον αυξημένο ΦΠΑ που ισχύει από τις 20 Ιουλίου, ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων για το τέλος επιτηδεύματος του 2013 που πληρώνεται από 150.000 εταιρείες με δύο χρόνια καθυστέρηση.

Περίπου 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία από μόνη της ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα.

Σεπτέμβριος

Θα είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι πάντες: και τα 6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα αλλά και όλες οι επιχειρήσεις. Θα συνεχιστούν, βέβαια, η αποπληρωμή της ρύθμισης των 100 δόσεων, το τέλος επιτηδεύματος του 2013 και ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οκτώβριος

Το σύνολο των επαγγελματιών θα πρέπει να καταβάλει τον αυξημένο ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου, ενώ θα κάνει το ντεμπούτο του για φέτος ο ΕΝΦΙΑ. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την καταβολή του φόρου νομικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος.

Νοέμβριος

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες θα αποδίδουν στο Δημόσιο τη δεύτερη δόση του αυξημένου ΦΠΑ.

Δεκέμβριος

Καινούριο στοιχείο, πέραν του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης των 100 δόσεων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για περισσότερους από 5 εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης