Τη στιγμή που οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να πείσει τους δανειστές ότι η πολιτική πρέπει να υπερισχύσει των νόμων της αγοράς δείχνουν να απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων, όπως άλλωστε παραδέχθηκε προ ημερών και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών παίζει καταλυτικό ρόλο στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ το πρωί της Δευτέρας θα κρίνει το ύψος του νέου ορίου αναλήψεωνΟι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Τραπεζών Λούκας Κατσέλη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, το πρωί του Σαββάτου, μόνο… ηλιοφάνεια δεν προσέφεραν στο ομιχλώδες τοπίο, καθώς, όπως αποκάλυψε, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν τις προσεχείς ημέρες οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ το πρωί της ίδιας ημέρας, δεδομένου ότι το ύψος της ρευστότητας θα προσδιορίσει το νέο όριο συναλλαγών.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα είτε την Τρίτη είτε την Τετάρτη να λειτουργήσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα κανονικά και να γίνουν όλες οι συναλλαγές, αφού βεβαίως γνωστοποιηθεί και το όριο των αναλήψεων που δύναται να πραγματοποιούνται. Υπογράμμισε δε τη σημασία της ψυχραιμίας και της ασφάλειας όλων των συναλλασσομένων.

Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μεταβούμε στην ομαλότητα τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει να συμβεί οτιδήποτε δυσάρεστο στο μέλλον, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo», επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν κανονικά δύο μόλις ημέρες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εναντίον των δανειστών, κατηγορώντας τους για απόπειρα τρομοκράτησης των πολιτών.

«Την Τρίτη οι τράπεζες θα ξανανοίξουν, πιστέψτε με. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης ελπίζουν σε ένα ”ναι” στο δημοψήφισμα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν το καταφέρουν, την επόμενη μέρα ο Μάριο Ντράγκι θα πατήσει το κόκκινο κουμπί, η γραμμή ρευστότητας του ELA θα επιστρέψει και οι τράπεζες θα ανοίξουν. Εάν κερδίσει το ”όχι”, παρά τις απειλές με τις οποίες προσπαθεί να επηρεάσει την ψηφοφορία, ο Τσίπρας θα πάει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, θα έλθει σε συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν και σε αυτή την περίπτωση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα είναι ότι στην ΕΕ δεν αρέσει η δημοκρατία. Κι αυτό που έκανε η Ευρώπη ήταν να μας αρνηθεί μια μικρή παράταση του προγράμματος και να μας επιτρέψει να κάνουμε το δημοψήφισμα με ηρεμία, με ανοιχτές τράπεζες. Αλλά όχι, μας υποχρέωσαν να τις κλείσουμε» ανέφερε.

Ερωτηθείς γιατί είναι τόσο σίγουρος ότι οι Βρυξέλλες και η Αθήνα θα έλθουν σε συμφωνία εάν οι Έλληνες πουν «όχι», ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά ότι «παίζονται πολλά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

«Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, δισεκατομμύρια ευρώ θα χαθούν. Είναι πολλά τα χρήματα και δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θέλει να τα χάσει» λέει και προσθέτει ότι: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια συμφωνία, η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία, επομένως θα φτάσουμε σε μια συμφωνία. Εάν κερδίσει το ”όχι”, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια καλύτερη συμφωνία».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι σε περίπτωση που κερδίσει το «ναι» θα παραιτηθεί την ίδια κιόλας στιγμή. Ερωτηθείς εάν θα πράξουν το ίδιο κι άλλα μέλη της κυβέρνησης, απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τους άλλους, παρά μόνο για τον εαυτό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή φωνές από κάθε γωνιά της Ευρώπης αποκλείουν το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων εντός των προσεχών ημερών.

Σενάρια τρόμου από τους «Financial Times»

Την έντονη αντίδραση τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της κ. Λούκας Κατσέλη προκάλεσε, εξάλλου, το δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο οι συστημικές τράπεζες της χώρας καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν κούρεμα τουλάχιστον 30% για όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν πως το σενάριο του haircut 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ είναι πιθανό για τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα.

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μέσω ανακοίνωσής του το βράδυ της Παρασκευής διέψευσε κατηγορηματικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αποδίδοντας το δημοσίευμα σε προβοκάτσια ενόψει της κάλπης της Κυριακής.

«Το δημοσίευμα των “Financial Times” για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας. Το Υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τους “FT” να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή “είδηση”» ανέφερε χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ.

Λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής των Ελληνικών Τραπεζών μέσω ανάρτησής της στο Twitter χαρακτήρισε ως «ανυπόστατο και εκ του πονηρού» το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης