του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άκρως πολωτικό κλίμα, όπως αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και με την αγωνία για την «επόμενη ημέρα» που θα ξημερώσει τη Δευτέρα να χτυπά «κόκκινο», ο ελληνικός λαός πορεύεται στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε από την συγκέντρωση υπέρ του «Όχι», στο Σύνταγμα, ότι ο ελληνικός λαός «έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιστρέφει τα τελεσίγραφα». Όπως είπε, «κανείς δεν θα αποκόψει την Ελλάδα από τον φυσικό της γεωγραφικό τόπο» και σημείωσε ότι «η Ευρώπη δεν έχει σχέση με εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Αυτές τις μέρες έχει στραμμένα τα μάτια της πάνω σας, στα μάτια των φτωχών και των ανέργων». Κάλεσε πάντως τον ελληνικό λαό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, να μη διχαστεί, με τους πολίτες να αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το συμφέρον είναι κοινό και πως τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο πολιτικός διάλογος θα βρει απέναντι τους δανειστές που προτάσσουν τους αριθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, στο Καλλιμάρμαρο, στη συγκέντρωση υπέρ του «Ναι», ομιλητές όπως ο Νίκος Αλιάγας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος τόνισαν την αντίθεσή τους στην έξοδο από την Ευρώπη.

Ντέρμπι “δείχνουν” οι δημοσκοπήσεις λίγες μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματοςΤην ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θα κλείσει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες – όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα, διαμηνύοντας ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να υπάρξει τελική συμφωνία.

Τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, τόνιζε σε συνέντευξή του ότι το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται με τις βαλίτσες ανά χείρας, καθώς την επαύριο του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες με στόχο την άμεση επίτευξη συμφωνίας.

«Δεν περιμέναμε τέτοια συμπεριφορά από τη μεριά των εταίρων» επεσήμανε ο κ. Φλαμπουράρης, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το κλείσιμο των τραπεζών και κατηγόρησε τους θεσμούς ότι δεν έδωσαν παράταση για το δημοψήφισμα, ενώ είχε δώσει παράταση δύο μηνών για να διεξαχθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη δήλωσε πως τα ΑΤΜ έχουν διαθέσιμα μέχρι και την Δευτέρα, χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει από την επόμενη ημέρα, παραπέμποντας στην απόφαση της ΕΚΤ, η οποία συνέρχεται την επαύριο του δημοψηφίσματος.

Όλα αυτά εν μέσω φημών (βομβαρδισμός από διεθνή ΜΜΕ και διαρροές) για προετοιμασίες στις τράπεζες για bail in και κούρεμα καταθέσεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, υπό το οποίο θα οδηγηθεί ο κόσμος στις κάλπες.

Στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το όποιο προβάδισμα μοιάζει οριακό και όλα δείχνουν ότι την Κυριακή θα έχουμε ντέρμπι.

Την ίδια ώρα πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ -ο ίδιος που φέρεται να είχε διαμηνύσει το game over στον Αλέξη Τσίπρα- άλλαξε στάση, λέγοντας πως «το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή ή την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη». «Η ευρωζώνη χρειάζεται μία ολοκληρωτικά νέα προσέγγιση, προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη, ακόμη και εάν επικρατήσει το όχι στο δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες την ερχόμενη εβδομάδα…

Σε περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι», η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία με «άλλον αέρα», αν και τα μηνύματα που εκπέμπονται μέχρι σήμερα από τους θεσμούς κυμαίνονται σε άλλο μήκος κύματος.

Σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι», τα πράγματα είναι πιο σύνθετα: Ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι θα εγγυηθεί προσωπικά πως η επιλογή του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος του κράτους, αφήνοντας ανοικτές τις επόμενες κινήσεις του. Έχει μιλήσει μόνο για συνεννόηση με το κόμμα του, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πολιτειακούς παράγοντες.

Σε αυτή την περίπτωση πιθανολογείται ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες είτε για προσφυγή στις κάλπες, είτε για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή των άλλων κομμάτων και ίσως και άλλον Πρωθυπουργό -εφόσον η διαφορά υπέρ του «ναι» είναι συντριπτική.

Διαβάστε επίσης: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης