του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέτρα αυξημένου εισπρακτικού χαρακτήρα φαίνεται να περιλαμβάνει η συμφωνία που επιδιώκεται μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και η οποία, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα σήμερα.

Συγκεκριμένα, με αντάλλαγμα την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 7,2 δις ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τις προεκλογικές υποχρεώσεις και να:

Με αντάλλαγμα την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 7,2 δις ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τις προεκλογικές υποχρεώσεις– διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ ως έχει για την εφετινή χρονιά με στόχο έσοδα ύψους 2,7 δις ευρώ, ενώ για το 2014 τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο έφθασαν το 1,43% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή συνολικά 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– προχωρήσει σε μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2016 παρά τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης μέσα στο προσεχές διάστημα. Μια τέτοια κίνηση έχει ως στόχο να μη μειωθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ όπως και σειρά έμμεσων επιβαρύνσεων που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών.

– επιβάλει έκτακτη εισφορά ενδεχομένως σε εισοδήματα της τάξεως των 30.000 ευρώ. Επίσης, από τον Ιανουάριο η εισφορά αλληλεγγύης μειώθηκε κατά 30%, δημιουργώντας οφέλη σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ, καθώς από αυτό το όριο και πάνω επιβάλλεται η εισφορά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά 30% στο πλαίσιο της συμφωνίας.

– επιβάλει τρεις νέους συντελεστές ΦΠΑ: 6%, 11% και 22%. Σχεδιάζεται ακόμη η κατάργηση υπερμειωμένου συντελεστή, δηλαδή 6,5% (που μειώνεται περαιτέρω στο 5% για τα νησιά του Αιγαίου 5%). Σενάρια κάνουν λόγο για εφαρμογή τους από τον Ιούλιο, αλλά κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή, δηλαδή 6,5%, υπάγονται:

α) τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων

β) τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία με εικόνες για παιδιά.

γ) τα φάρμακα και τα εμβόλια

δ) η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπιγκ για τροχόσπιτα.

Παράλληλα, στον συντελεστή 13% σήμερα υπάγονται τα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς, οι υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, τα άνθη, οι υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, οι ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και τα κόμιστρα ταξί.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης