Τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Haruhiko Kuroda, πρότεινε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, σε μια κρίσιμη καμπή για την ιαπωνική οικονομία, μετέδωσε το euronews.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό παραμένουν μεγάλα και η ανάγκη για την εφαρμογή μιας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής είναι επιτακτική. Ο 68χρονος οικονομολόγος αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Shinzo Abe προκειμένου να γυρίσει ο τροχός στην οικονομία και να ενισχυθούν οι τομείς της παραγωγής και των εξαγωγών. Η είδηση προκάλεσε τον προβληματισμό της Ουάσινγκτον, η οποία φοβάται περαιτέρω «τεχνητή» αποδυνάμωση του γιεν προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές, ενέργεια που θα παραβιάσει τους κανόνες ενός υγιούς ανταγωνισμού.

Ήδη οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η «βουτιά» κατά 11% της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος με το δολάριο τους τελευταίους τρεις μήνες – διαμορφώνοντας ιστορικό χαμηλό τριών ετών- είναι πολύ μεγάλη, επομένως μια περαιτέρω «χαλαρή» νομισματική πολιτική θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα, ωστόσο σε βάθος χρόνου δεν θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια σημαντική άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το euronews, μια από τις πρώτες ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας είναι η μαζική πώληση νέων ομολόγων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των παλιών καθώς και η ενίσχυση της εγχώριας αγοράς με «ζεστό χρήμα».

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Προσεχώς… αλλαγές στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013, 06:23

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης