Στο κυπριακό Κοινοβούλιο στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, όπου αναμένεται να συζητηθούν και να τεθούν προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νομοσχέδια που κατέθεσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξω από το Κοινοβούλιο έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πολίτες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Κρατούν πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και της απόφασης για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει το κτήριο του Κοινοβουλίου.

Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Οικονομικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητά τα νομοσχέδια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνεδρίαση παρίσταται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος φέρεται να προειδοποίησε ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου, κατά πόσο θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο επαναφοράς του «κουρέματος», ο κ. Δημητριάδης φέρεται να σημείωσε ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.

Ενδεχομένως, η ολομέλεια της Βουλής να συγκληθεί το απόγευμα, αντί για το πρωί όπως ήταν προγραμματισμένο.

Τα επίμαχα νομοσχέδια

Από τα εννέα νομοσχέδια που συζητούνται, το πρώτο αφορά στην ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το δεύτερο στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το τρίτο στην εξυγίανση των τραπεζών.

Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης το Υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφισή του, «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται:

(α) από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο εδάφιο

(β) από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί
(γ) από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου

(δ) από δωρεές ή/και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο

(ε) από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.

Μερίδιο των εσόδων της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κατάλληλο και επαρκές για την εξασφάλιση της αποπληρωμής και των αποδόσεων των ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών, που εκδίδονται από το Ταμείο σύμφωνα με τους όρους έκδοσής τους, διατίθεται προς το Ταμείο όπως καθορίζεται με διάταγμα που εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σκοποί του Ταμείου είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά στην αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο, μαζί με τα άλλα υποστηρικτικά σε αυτό, θα τεθεί προς ψήφιση το πρωί της Παρασκευής.

Συνολικά πρόκειται για εννέα νομοσχέδια που τιτλοφορούνται:

– ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος
– ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
– ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος
– ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος
– ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος
– ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος
– ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος
– οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος
– ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Υπό το πρίσμα των νέων αυτών εξελίξεων, το Eurogroup, το οποίο πραγματοποίησε χθες το βράδυ έκτακτη τηλεδιάσκεψη ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, ζήτησε από την Κύπρο να καταθέσει επισήμως νέο πλήρες σχέδιο διάσωσης και να διασφαλιστούν όλες οι καταθέσεις έως τα 100.000 ευρώ, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με βάση την ανάλυση της τρόικας.

Επίσης, συζητήθηκε η μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Λαϊκή Τράπεζα αναγκάζεται να επιβάλει πλαφόν 260 ευρώ στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ, καθώς πελάτες της είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα υποκαταστήματά της στην Κύπρο για να σηκώσουν τα χρήματά τους, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο από υπαλλήλους της τράπεζας που κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.

Γιαννάκης Ομήρου: «Θα επιδιώξουμε λύση εκτός τρόικας»

Ανοικτό το ενδεχόμενο η Λευκωσία να επιδιώξει λύση εκτός ευρωπαϊκού μηχανισμού και εκτός τρόικας άφησε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο MEGA, υποστήριξε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια μεθόδευση με στόχο πρώτον την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και δεύτερον την καταστροφή των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

«Εάν στόχος είναι ο στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις όποιες επιλογές, οι οποίες θα υπερασπίζονται στοιχειωδώς την κυριαρχία του κυπριακού κράτους και την αποφυγή μιας μόνιμης κηδεμονευτικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Βερολίνου» δήλωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Αν αυτός είναι ο στόχος, δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε επώδυνα μέτρα, αλλά λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής, για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Τέλος, αναφερόμενος στις πηγές από όπου θα αναζητηθεί βοήθεια, τόνισε: «Συζητάμε εντός Κύπρου και θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο εναλλακτικής πολιτικής, το οποίο δεν θα υπόκειται στον έλεγχο της τρόικας».

«Κάθε λεπτό που περνά οδηγούμαστε όλο και πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία»

Ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος είναι οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κ. Πάμπος Χαραλάμπους.

Ο κ. Χαραλάμπους, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι τόσο ρευστά, που κάθε λεπτό που περνά διαφοροποιούνται τα δεδομένα και οδηγούν τη χώρα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία. Ελπίζουμε η τρόικα να δεχθεί τη φόρμουλα την οποία έχουμε επεξεργαστεί».

«Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σήμερα» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως λύση.

Τάκης Φειδία: «Εντελώς άδικη η κατάσταση»

Ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία χαρακτήρισε «εντελώς άδικη» την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την απόφαση εξυγίανσης της Τράπεζας. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Φειδία ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Τώρα πληρώνουν η Κύπρος, οι πολίτες της και οι εργαζόμενοι» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το θέμα των ταμείων προνοίας. Ο κ. Φειδία τόνισε ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα για την εξέλιξη αυτή. Το πληροφορηθήκαμε, είπε, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν έκανε χθες βράδυ τη δήλωση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημείωσε ακόμα ότι, την προηγουμένη της ανακοίνωσης, η διοίκηση της τράπεζας συζητούσε στην Κεντρική Τράπεζα τρόπους με τους οποίους θα άνοιγαν την Τρίτη τα τραπεζικά ιδρύματα. Εξέφρασε επίσης οργή και αγανάκτηση από τη στάση της Ευρωζώνης. «Οι λύσεις που μας προτείνουν», προσέθεσε, «δεν είναι ευρωπαϊκές και δεν μπορούν να μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων διλημμάτων».

Επιστρέφει στην Κύπρο ο Μ. Σαρρής

Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα, με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, για την επιστροφή του στη Λευκωσία.

Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, του ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέμα νέου ρωσικού δανείου, διότι αυτό θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ από ρωσικής πλευράς οποιαδήποτε πρόταση ένταξης της Κύπρου στην υπό ρωσική επιρροή Ευρασιατική Ένωση ή ζήτημα αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αντιθέτως, όπως είπε, η Ρωσία αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της Ε.Ε., που πρέπει πρωτίστως εντός των πλαισίων της να επιλύσει τα θέματα διάσωσης της οικονομίας της.

Ερωτηθείς εάν ετέθη θέμα ναυτικών διευκολύνσεων αρνήθηκε να τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας «λεπτό» το ζήτημα. Σε σχέση με το θέμα «παρουσίας» εκπροσώπων της τρόικας κατά τις κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι λόγω της παρουσίας πολυμελούς αντιπροσωπείας, που συνόδευε τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, υπήρξαν παράλληλες διαβουλεύσεις Ρώσων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τίποτε περισσότερο.

Tελεσίγραφο της ΕΚΤ

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη επί της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι αργά το πρωί της Πέμπτης η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μόνο έως τη Δευτέρα, δίνοντας τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε λύση για την αναχρηματοδότηση της οικονομίας της χώρας εντός των 72 ωρών.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα στη Μεγαλόνησο παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες μέσω της έκτακτης διευκόλυνσης ELA της ΕΚΤ, καθώς τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου δεν μπορούν πλέον να προσκομιστούν ως εγγυήσεις για χαμηλότοκη χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, ενώ επισημαίνει ότι «στη συνέχεια, ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας (ELA) θα χρησιμοποιείται μόνο εάν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα από Ε.Ε./ΔΝΤ που θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων τραπεζών».

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει φόβος με τις καταθέσεις στην Ελλάδα»

«Δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα» δήλωσε την Πέμπτη εξερχόμενος από το Υπουργείο Οικονομικών μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Για τα υπόλοιπα ερωτήματα που του τέθηκαν παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup.

Σε κλοιό διαδηλωτών συνεδρίασε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Εν τω μεταξύ, τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή από νωρίς το απόγευμα, ενώ λίγο πριν από τις 22.00 μέλη της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας και του προσωπικού, όπως και της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων, εισήλθαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, προπηλακίστηκε από τους διαδηλωτές, ενώ επιχειρούσε να εισέλθει στο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

S&P: Υποβάθμισε την Κύπρο κατά 1 βαθμίδα, σε «CCC» από «CCC+»

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, σε «CCC», από «CCC+», προχώρησε την Πέμπτη η Standard & Poor’s, ρίχνοντας μία βαθμίδα πιο βαθιά στην περιοχή «junk» το αξιόχρεο της χώρας.

Ο οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης, θέτοντας outlook «αρνητικό» για την αξιολόγηση. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «C» της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Ξεσηκώθηκε ο κόσμος στη Λευκωσία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013, 22:11

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης