Με συνεχή τηλεφωνήματα μεταξύ Μαξίμου και Ιπποκράτους και μετά την επικοινωνία Σαμαρά – Βενιζέλου νωρίτερα το απόγευμα, τα δύο επιτελεία επεξεργάζονται την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας έτσι ώστε εντός του Σαββατοκύριακου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακύρωσε την μετάβαση του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βρίσκεται στην πρωτεύουσα ενώ ζήτησε από τους βουλευτές του και τα στελέχη λεπτομερή σημειώματα με τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν ώστε να διαμορφωθεί εκ νέου η κυβερνητική προγραμματική συμφωνία.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέμεναν την επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για να δρομολογήσουν τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ τόσο το Μαξίμου όσο και η Ιπποκράτους έγινα δέκτες μηνυμάτων από πολιτικούς παράγοντες των αδελφών κομμάτων της Ευρώπης αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις από ευρωπαίους πολιτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες δεν ήταν και το καλύτερο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ενώ στο Eurogroup o Γιάννης Στουρνάρας έγινε δέκτης όλων αυτών των ανησυχιών – δυσφορίας που επικράτησε μεταξύ των συνομιλητών του μετά την μεταστροφή του Φώτη Κουβέλη που είχε σαν αποτέλεσμα την διόγκωση της πολιτικής κρίσης.

Είναι φανερό πώς ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετρά εικοσιτετράωρα και πώς είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στο πρώτο σαρανταοκτάωρο της εβδομάδας που μας έρχεται εν εξελιχθεί ομαλά η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Τι λένε στην Ιπποκράτους

Είναι δεδομένο πως μία σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν κυβερνητικούς θώκους, τόσο ως υπουργοί και υφυπουργοί όσο και ως γενικοί γραμματείς. Βουλευτές όπως οι κ.κ. Μανιάτης και Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γεννηματά, προαλείφονται για τις θέσεις αυτές.

Είναι, επίσης, προφανές πως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει κυβερνητική θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κύκλοι, πάντως, της Ιπποκράτους επεσήμαιναν από νωρίς την Παρασκευή ότι οι εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως αποδυναμώνεται η θέση του Γιάννη Στουρνάρα, αν και όλα δείχνουν πως θα παραμείνει ως τσάρος της οικονομίας. Αντιρρήσεις για την υπουργοποίησή του έχει εκφράσει ο Φίλιππος Σαχινίδης, όστις επί μακρόν θήτευσε ως βασικό στέλεχος στο οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον.

Άγνωστο παραμένει το πώς ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενσωματωθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Προφανώς, η κυβερνητική θέση που θα αναλάβει θα είναι σημαντική, ενδεχομένως ως αντιπρόεδρος με κύκλο εποπτείας ή, όπως έχει ήδη συζητηθεί, ως υπουργός σε υπερ-υπουργείο αγνώστων λοιπών στοιχείων και ταυτότητας.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για τη ΔΗΜΑΡ

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για τη σύσκεψη των τριών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης