Με πρωτοφανή ταχύτητα και μετά τη δημοσίευση του πρωτοσέλιδου της zougla.gr σχετικά με την «εξαίρεση» του ακριτικού Καστελόριζου από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, αντέδρασαν οι αρμόδιες Αρχές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, αποφασίστηκε η αποστολή στρατιωτικού ελικοπτέρου, με μέριμνα του Πολεμικού Ναυτικού, από την Κρήτη στο Καστελόριζο, προκειμένου η Φλόγα να αφιχθεί στο ακριτικό νησί, στις 10 Μαΐου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της τελετής, θα επιστρέψει στην Κρήτη, θα μεταφερθεί σε πλοίο και εν συνεχεία θα ακολουθήσει το κομβόι που έχει αναλάβει την αποστολή μεταφοράς της Φλόγας.

O Κούβελος «ξέχασε» το Καστελόριζο

Τι προηγήθηκε

Ένα απίστευτο παιχνίδι παρασκηνίου εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και ώρες γύρω από το ακριτικό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για τις εξελίξεις στην περιοχή, Καστελόριζο και την Ολυμπιακή Φλόγα, που ανάβει στις 10 Μαΐου στην Ολυμπία για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο και να φαίνεται παράξενο, η Ολυμπιακή Φλόγα δεν θα πάει στο Καστελόριζο, παρά τον ισχυρό συμβολισμό για τη χώρα μετά την αντίδραση του Ι. Κούβελου στην ολομέλεια της Ολυμπιακής Επιτροπής, στην επίμαχη συνεδρίαση της οποίας έγινε ψηφοφορία. Επισημαίνεται πώς το 2004 η Ολυμπιακή Φλόγα είχε μεταφερθεί στο νησί με ελικόπτερο τύπου ΣΙΝΟΥΚ.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Φλόγας Σπύρος Ζανιάς (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τένις), που έχει και την ευθύνη για τη διαδρομή και την ομαλή πορεία της είχε εισηγηθεί χωρίς περιστροφές να περιληφθεί και το Καστελόριζο, αλλά και η Ρόδος, η σχετική ψηφοφορία απέκλεισε το ακριτικό νησί. Σημειώνεται ότι συνήθως η πρόταση που καταθέτει στην ολομέλεια ο πρόεδρος μαζί με την απαιτούμενη τεχνο-οικονομική ανάλυση γίνεται αποδεκτή από τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση εάν ασκηθούν κάποιες πιέσεις, αυτές αφορούν στο να συμπεριληφθεί στη διαδρομή της φλόγας και κάποιος άλλος προορισμός. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίδραση για ένα συγκεκριμένο προορισμό και μάλιστα με εθνικό και οικονομικό συμβολισμό.

Δεν έχει ζητηθεί δηλαδή να εξαιρεθεί μια περιοχή, αφού η βασική αντίληψη θέλει όσο περισσότερες πόλεις υποδεχθούν τη φλόγα τόσο καλύτερα για τον Ολυμπιακό θεσμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το κόστος της κίνησης της Ολυμπιακής Φλόγας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δαπανών για την εξαίρεση κάποιου προορισμού, ενώ και οι χορηγοί που συμμετέχουν στη διαδικασία, έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν την επέκταση της διαδρομής όσο το δυνατόν περισσότερο και πάντα στα πλαίσια της λογικής.

Ακόμη όμως και εάν υπήρχε θέμα κόστους, οι επιχειρηματίες της Ρόδου είχαν προσφερθεί να καλύψουν τη διαφορά των εξόδων, προκειμένου τα Δωδεκάνησα να μην εξαιρεθούν από τη διαδρομή. Ούτε αυτή η προσφορά όμως ελήφθη υπόψη.

Στο παιχνίδι εισήλθε και ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, που κατάγεται και εκλέγεται στα Δωδεκάνησα, τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ του να συμπεριληφθεί το Καστελόριζο και η Ρόδος στο πρόγραμμα. Ακόμη και η δική του παρέμβαση όμως δεν είχε αποτέλεσμα.

Τι ήταν όμως τόσο ισχυρό το όποιο επιχείρημα ώστε να πείσει τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής να επιμείνουν τόσο πολύ στην εξαίρεση του συγκεκριμένου νησιού;

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν την αρνητική θέση του κ. Κούβελου για το Καστελόριζο στη συνεδρίαση της Επιτροπής (με βάση τα πρακτικά) με τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

Το θέμα πάντως αποκτά αναμφίβολα πολιτική διάσταση λόγω και της προεκλογικής περιόδου, καθώς μια σειρά από κόμματα και πολιτικοί παράγοντες το αναδεικνύουν υπερασπιζόμενοι τη θέση των κατοίκων του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει περιέλθει με τη σειρά της σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι να εμπλακεί η Ολυμπιακή Φλόγα στον προεκλογικό αγώνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες λοιπόν ο κ. Σπ. Καπράλος (ο οποίος επίσης είχε ψηφίσει υπέρ της αποστολής της φλόγας στο ακριτικό νησί) προτίθεται τις επόμενες ημέρες να συγκαλέσει εκτάκτως νέα συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασιστεί η φλόγα να φθάσει στο Καστελόριζο με ένα ναυλωμένο αεροπλάνο ή ελικόπτερο από την Κρήτη και από εκεί να «πετάξει» για Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι της.

Η « zougla.gr» απευθύνθηκε στον υφυπουργό κ. Νικητιάδη ο οποίος επιβεβαίωσε την αρνητική απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής να συμπεριληφθεί και το Καστελόριζο στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας. Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Νικητιάδης:

Το αυτονόητο ερώτημα ετέθη και στον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Καπράλο ο οποίος έδωσε την εξής απάντηση:

Προφανώς ο κ. Καπράλος επιχειρεί να καλύψει όλα τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής που ψήφισαν κατά της αποστολής της Φλόγας στα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. Εμμέσως πλην σαφώς ωστόσο παραδέχεται ότι ο κ. Ισίδωρος Κούβελος ετάχθη υπέρ της «μη αλλαγής του προγράμματος…».

Επιχειρήσαμε να λάβουμε κάποιες απαντήσεις από το πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη στο οποίο και απευθυνθήκαμε, δεδομένου ότι ο κ. Κούβελος βρίσκεται στο Λονδίνο και η τηλεφωνική επαφή μαζί του ήταν ανέφικτη.

Ωστόσο ο στενός συνεργάτης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Ζαφειριάδης, μετά από επικοινωνία με τον κ. Κούβελο μας μετέφερε την άποψη του τελευταίου, ο οποίος ισχυρίζεται πώς η απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ομόφωνη. Ο ισχυρισμός αυτός προσκρούει στα λεγόμενα του κ. Σπύρου Καπράλου καθώς και στο γεγονός ότι η εισήγηση του υπευθύνου για το όλο εγχείρημα κ. Ζανιά ήταν θετική ως προς το να συμπεριληφθεί το Καστελόριζο (και η Ρόδος) στο δρομολόγιο.

Ο κ. Κούβελος επίσης ισχυρίζεται πως το όλο ζήτημα αφορά και τα οικονομικά της Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία δεν διαθέτει κονδύλια. Ο ισχυρισμός αυτός επίσης καταρρίπτεται. Τα έξοδα του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας καλύπτονται από την ΔΟΕ ενώ και οι επιχειρηματίες των Δωδεκανήσων προσφέρθηκαν να καλύψουν τα όποια επί πλέον έξοδα συνεπάγεται η επέκταση του δρομολογίου της Φλόγας προς τα Δωδεκάνησα.

Τέλος παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση της Ολυμπιακής Επιτροπής για το ζήτημα το περιεχόμενο της οποίας μπορεί ο κάθε πολίτης να κρίνει και…να επικρίνει.

Διαβάστε επίσης:
Ο Κούβελος «ξέχασε» το Καστελόριζο, Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης