Δείτε σε μορφή Live Blogging την τηλεμαχία
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεμαχία των επτά πολιτικών αρχηγών, η οποία μεταδίδεται ζωντανά από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχηγοί κάθονται στο πάνελ βάσει της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους: Στην πρώτη θέση πιο κοντά στον συντονιστή και δημοσιογράφο της ΕΡΤ Πάνο Χαρίτο έκατσε ο Αλ.Τσίπρας, δίπλα του θα είναι ο Β.Μεϊμαράκης και ακολουθούν ο Π. Λαφαζάνης, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Δ. Κουτσούμπας, ο Π. Καμμένος και η Φ.Γεννηματά.

Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης εμφανίζονται προετοιμασμένοι να δεχθούν ακόμα και χτυπήματα… κάτω από τη ζώνη: Η οξεία πολιτική αντιπαράθεση των δύο από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, έχει πάρει και καθαρά προσωπικές διαστάσεις, με εκατέρωθεν βέλη και σκληρούς χαρακτηρισμούς. Το πρώτο ζητούμενο είναι οι δύο αρχηγοί να μην κάνουν το λάθος που θα κοστίσει ακριβά κατά την προεκλογική περίοδο και θα έχει αντίκτυπο στην κάλπη.

Τα χαρτιά αναμένεται να ανοίξουν αλλά όχι όλα. Άλλωστε, για την ερχόμενη Δευτέρα έχει καθοριστεί η τηλεμαχία των δύο. Τότε θα βγουν από το μανίκι οι άσοι που θα στοχεύουν στη συσπείρωση των ψηφοφόρων και την προσέγγιση των αναποφάσιστων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίοι είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει η Κουμουνδούρου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας και που, κατά πολύ, θα κριθεί από την εικόνα του στο αποψινό debate. Όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις έχουν ένα κοινό στοιχείο…ότι η πλειονότητα των σημερινών αναποφάσιστων πολιτών στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, τον Φεβρουάριο του 2015, είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς πρέπει να πείσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προετοιμασμένος να δεχθεί προσωπικές επιθέσεις από τους απέναντί του πολιτικούς αρχηγούς, εκτός ίσως του Πάνου Καμμένου. Θα προτάξει το γνωστό δίλημμα του τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι. Το παλιό και φθαρμένο ή το νέο και ελπιδοφόρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη καθαρής εντολής και θα αποκλείσει τη συνεργασία με τη ΝΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφήσει ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για συνεργασία με μικρότερα κόμματα, αν την επόμενη ημέρα των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Στην κατεύθυνση ότι η υπογραφή του 3ου μνημονίου δεν σημαίνει και μνημονιακή ταύτιση των κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα του «καλύτερου» να διαπραγματευθεί την ούτως ή άλλως επώδυνη για τη χώρα και το λαό συμφωνία. Γιατί ναι μεν το μνημόνιο είναι πραγματικότητα, αλλά το ποιος και το πως θα το διαχειριστεί, θα αναδειχθεί σε πρώτης σημασίας θέμα την επομένη των εκλογών.

H στρατηγική της Συγγρού, θα είναι η γνωστή. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να θέσει ως έναν από τους πλέον κεντρικούς άξονες την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης και συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις την επομένη των εκλογών.

Το βασικό επιχείρημά του θα είναι ότι τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο πολύπλοκα που υπερβαίνουν τις πολιτικές γραμμές και θα ζητήσει από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν. Θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναλάβει τους τρεις άξονες του μοντέλου συνεννόησης: Συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει υπογράψει τη συμφωνία, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.

Αν και αναμένεται να κρατήσει ήπιους τόνους, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα προσπαθήσει να επιτύχει περαιτέρω αποδόμηση του προσώπου του πρώην πρωθυπουργού, αναδεικνύοντας τις μεγάλες προσωπικές του ευθύνες για τους καταστροφικούς επτά μήνες της διακυβέρνησής του.

Η προσέλευση των πολιτικών αρχηγών

Πρώτος στο Ραδιομέγαρο έφτασε στις 20.12 ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένoς συνοδευόμενος από τον Τέρενς Κουίκ. Χαμογελαστός αντήλλαξε χειραψία με τον Λάμπη Ταγματάρχη και έκανε μία σύντομη δήλωση.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ημέρα για τις εκλογές και τη δημοκρατία και ευχήθηκε από εδώ και πέρα τα debate να γίνονται με διάλογο για να μπορούν οι πολίτες να κατανοούν καλύτερα τις θέσεις των κομμάτων.

Στις 20.17 έφτασε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τον οποίο συνόδευε ο Γιάννης Γκιόκας και η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου. Εισήλθε στο Ραδιομέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Επόμενος πολιτικός αρχηγός ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συνοδευόμενος από την Πηνελόπη Γαβρά, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΛΑ.Ε, συνοδευόμενος από τον δημοσιογράφο Πέτρο Παπακωνσταντίνου και τον Κώστα Ήσυχο, εκπρόσωπο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, έφτασε στις 20.15. Ο κ. Λαφαζάνης χαιρέτησε τους δημοσιογράφους και δήλωσε χαριτολογώντας, μετά από ερώτηση των δημοσιογράφων, ότι συμμετέχει πρώτη φορά σε debate , αφού πρώτη φορά είναι αρχηγός κόμματος. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με πολυπληθέστερη όλων συνοδεία πέρασε την είσοδο του Ραδιομεγάρου λίγο μετά τις 20.30.

Την ώρα που έκανε δηλώσεις η κα. Γεννηματά έφτασε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πέρασε πίσω από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και γρήγορα διέσχισε το φουαγιέ έως το ασανσέρ.

Τελευταίος ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που επέλεξε και εκείνος να μην κάνει δηλώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε χωρίς να κάνει δηλώσεις

Η άφιξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους

Δηλώσεις από τον Πάνο Καμμένο

Η άφιξη του Δημήτρη Κουτσούμπα

Η άφιξη της Φώφης Γεννηματά

Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάστηκε για το debate στο γραφείο του Διονύση Τσακνή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο γραφείο του Λάμπη Ταγματάρχη, ο Πάνος Καμμένος στο γραφείο του Συμβούλου Ενημέρωσης, η Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του Νομικού Συμβούλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο γραφείο των τεχνικών υπηρεσιών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο γραφείο διεύθυνσης ραδιοφώνου και ο Σταύρος Θεοδωράκης στο γραφείο του γενικού συντονιστή τηλεόρασης. 

Οι αφίξεις των δημοσιογράφων

Ο δημοσιογράφος του Αlpha Αντώνης Σρόιτερ βιάστηκε να φτάσει στο Ραδιομέγαρο. Πέρασε την είσοδο πρώτος στις 19.50. Ακολούθησε με διαφορά δύο λεπτών η Μαρία Χούκλη από τον Αnt1 και στη συνέχεια η Σία Κοσιώνη από τον ΣKAΪ, ντυμένες και οι δύο στα λευκά.

Λίγο μετά τις 20.00 έφτασε ο δημοσιογράφος του E TV Μάκης Γιομπαζολιάς, η Μάρα Ζαχαρέα από το Star και τελευταία η Όλγα Τρέμη του Mega.

Οι δημοσιογράφοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις κατά την είσοδό τους. Στο φουαγιέ του Ραδιομεγάρου τούς υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και ο Διευθύνων Σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης και στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι των δημοσίων σχέσεων της ΕΡΤ τους οδήγησαν τους έξι δημοσιογράφους στο γραφείο του Κώστα Χαλβατζάκη, προσωρινού Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης.

Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης