Σε συμφωνία φαίνεται πως καταλήγουν κυβέρνηση και θεσμοί ως προς το νέο φορολογικό, και στον μακρύ κατάλογο των μέτρων προστίθεται η «έμμεση φορολογία», ύψους 1,8 δις ευρώ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης επιβεβαίωνε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ότι οι δύο πλευρές «έδωσαν τα χέρια» για ένα νέο πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συμφωνία φαίνεται πως καταλήγουν κυβέρνηση και θεσμοί ως προς το νέο φορολογικό, και στον μακρύ κατάλογο των μέτρων προστίθεται η «έμμεση φορολογία», ύψους 1,8 δις ευρώΗ εν λόγω ρύθμιση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις προ ημερών, όταν είχε καταστεί γνωστό πως οι διαπραγματευτές έθεσαν στο τραπέζι νέα αύξηση στον ήδη «βεβαρυμένο» συντελεστή και -ως φαίνεται- το απευκταίο «σενάριο» μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε μια σκληρή πραγματικότητα για τον ήδη ταλαιπωρημένο -από τη βαριά φορολογία- λαό.

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να υπάρχει αντιπαράθεση για το τι μέλλει γενέσθαι με το ύψος του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση, κατά τα λεγόμενα της ίδιας πηγής, επιμένει στο όριο των 9.091, με το ΔΝΤ να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για μείωσή του στα 8.182 ευρώ.

Σκληρή στάση εμφανίζεται να τηρεί και η ευρωπαϊκή πλευρά για το ζήτημα αυτό, ζητώντας επίσης μείωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό το κλίμα αυτό, νέα «μάχη» αναμένεται να δοθεί στο μέτωπο του ασφαλιστικού στις 17.00, οπότε και έχει καθοριστεί το ραντεβού των εκπροσώπων των θεσμών με το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, πιέσεις υπάρχουν και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές προέκυψαν ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στην πλήρη ανεξαρτησία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ως προς τη διοίκησή του.

Επιπλέον, οι θεσμοί φέρονται να ζητούν ιδιωτικοποιήσεις συνολικά 27 φορέων, μεταξύ άλλων της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΕΥΔΑΠ.

Ποια προϊόντα αναμένεται να επηρεάσει το 24% στον ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% θα επιβληθεί σε:

– τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.

– αναψυκτικά και χυμούς

– ταβέρνες, εστιατόρια και catering

– εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί

– επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης