Του Φώτη Τριάρχη

Πυρετώδεις συσκέψεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Μαξίμου με στόχο την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται μετά τις ραγδαίες εξελίξεις από την νέα πρόταση του Αλέξη Τσίπρα με την οποία αποδέχεται σχεδόν όλους τους όρους των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει νέο διάγγελμα μέσα στην επόμενη μία ώρα.

Σε non paper του πρωθυπουργικού μεγάρου επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι δεν υπήρξε πλήρης υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών.

«Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν» αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης:

– Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.

– Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

– Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.

– Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.

– Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

Ωστόσο μια πιο ψύχραιμη ματιά αποτυπώνει πως με βάση την επιστολή Τσίπρα, η κυβέρνηση κάνει τις εξής υποχωρήσεις:

ΦΠΑ: αποδέχεται τους συντελεστές που είχαν ζητήσει οι δανειστές ήτοι για την εστίαση 23% και 13% μόνο για τα βασικά τρόφιμα. Επιχειρεί να διασώσει το ειδικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Φορολογικά: Αποδέχεται τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις στο 100%. Αποδέχεται, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών ως το τέλος του 2017 και της κατάργησης των απαλλαγών για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν

Αμυντικές δαπάνες: περικοπές κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017, με στοχευμένες ενέργειες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η μείωση του προσωπικού και των προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Συντάξεις: αποδέχεται την πλήρη εφαρμογή για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων με μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης και ζητά την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ως τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες Αναλογιστικές Μελέτες. Αποδέχεται, επίσης, την κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων ως το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από τις 31 Οκτωβρίου

ΕΚΑΣ: αποδέχεται τη σταδιακή κατάργηση, ενώ ως τώρα πρότεινε την αντικατάσταση του. Το μόνο που ζητά είναι να μην καταργηθεί άμεσα για το 20% των δικαιούχων με υψηλότερο εισόδημα

Εργασιακά: ζητά να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο το Φθινόπωρο

Αγορές προϊόντων: δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή όλων ειδικών συστάσεων του ΟΟΣΑ που έχουν να κάνουν με τον τουριστικό κλάδο (π.χ. τουριστικά λεωφορεία), τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, τα καύσιμα, τα “κλειστά” επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λ.π.)

Ενέργεια: προαναγγέλλει το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη διατήρηση του πλειοψηφικού “πακέτου” από το Δημόσιο, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης