Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2019 μόνο σε περίπτωση που οι Θεσμοί συμφωνήσουν και αρχίσουν να υλοποιούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το βράδυ της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε πως μέχρι τις 22 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας – δανειστών.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Αλήθεια, μία κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει εάν δεν τηρείται η συμφωνία;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των υπολοίπων σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να αποσύρει τα μέτρα, ακόμα κι αν έχουν ψηφιστεί στη Βουλή, εφόσον η πλευρά των Θεσμών δεν προχωρήσει σε ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, την οποία και χαρακτήρισε μέρος της συμφωνίας».

Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την υπερφορολόγηση έστρεψε τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ΜΜΕ και έκανε λόγο για τρομοκράτηση του λαού με όπλο τον δημοσιονομικό κόφτη.

«Ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και δεν θα ενεργοποιηθεί» τόνισε και είπε πως η κυβέρνησή του κατάφερε να επιτύχει πλεόνασμα άνω του 3,5% από το 2016, ενώ κάτι τέτοιο προβλεπόταν να συμβεί το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιθέτως ενεργοποιήθηκαν κόφτες της μίζας, της ρεμούλας, της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε και δήλωσε « η Ελλάδα κινδύνευε να γίνει μπαλάκι του πινγκ πόνγκ ανάμεσα στον Σόιμπλε και τη Λαγκάρντ αν δεν είχε τόσο υψηλό πλεόνασμα».

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης τόνισε:

«Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος».

Αναφερόμενος στη γερμανική στάση σε σχέση με τον Ελλάδα χαρακτήρισε τον Β. Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός», διευκρίνισε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά».

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017».

«Κυκλοφόρησα βγήκα έξω είδα τη μεγαλύτερη έξοδο το Πάσχα, άνοιξαν οι δρόμοι και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης