Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Αισιόδοξος παρουσιάζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα είναι τρίτη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές, αποσπώντας το 8% των ψήφων του εκλογικού σώματος. Ο Βασίλης Λεβέντης, που είδε τις εκτιμήσεις του να δικαιώνονται όταν είχε προβλέψει από τον Ιανουάριο το δημοψήφισμα του Ιουλίου αλλά και από τον Ιούνιο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο, εκτιμάει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπεράσει τις 105 έδρες στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, αν φυσικά το κόμμα του μπει στη Βουλή και δεχτεί τέτοια πρόταση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βασίλης Λεβέντης ανέλυσε επίσης το βασικό πρόγραμμα του κόμματός του, το οποίο συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, στήριξη του ιδιωτικού τομέα καθώς και παραμονή στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ακούστε τη συνέντευξη του Βασίλη Λεβέντη:

-Ποια κόμματα πιστεύετε ότι θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΑΝΕΛ δεν θα υπάρχουν και θα είναι εκτός Βουλής, δεν θα υπάρχουν μόνο αν μπει ο Καμμένος και ο Τέρενς Κουίκ και κανα δύο ακόμη στα ψηφοδέλτια του Σύριζα, μόνο έτσι θα συμμετέχουν. Αν κατέβει μόνος του ο κος Καμμένος θα αυτοκαταστραφεί. Τα κόμματα που μπορεί να μετέχουν στην κυβέρνηση δεν ξέρω ποια θα είναι. Η Ένωση Κεντρώων θα είναι τρίτο κόμμα, κατ’ ελάχιστον και θα πάρει εκεί γύρω στο 8% και άνω.

-Είστε αισιόδοξος κε Πρόεδρε, γιατί το οχτώ είναι μεγάλο ποσοστό…

“​Αν η Ένωση Κεντρώων κάνει σωστές εμφανίσεις στην τηλεόραση και δείξει σοβαρότητα, θα την προσέξει ο  κόσμος, που μέχρι προχτές δίσταζε να μας ψηφίσει. Εκεί βασίζω το 8%”Επειδή το κόμμα Καμμένου φεύγει, ο Σύριζα πέφτει επειδή έχει διασπαστεί. Βέβαια το μεγάλο κομμάτι το έχει ο κος Τσίπρας, αλλά με το ότι διασπάται χάνεται η δύναμική του Γενάρη του 2015, άρα υπάρχει και μια διαρροή ψήφων και από το Σύριζα. Η Νέα Δημοκρατία είναι στη χειρότερη κατάσταση μετά την ίδρυσή της με έναν πρόεδρο μέτριο που δεν κάνει για αρχηγός και για αυτό θα υποστεί μεγάλη ήττα.

Για αυτό είπα πως η Ένωση Κεντρώων αν κάνει σωστές εμφανίσεις στην τηλεόραση και δείξει σοβαρότητα θα την προσέξει ο  κόσμος, που μέχρι προχτές δίσταζε να μας ψηφίσει. Εκεί βασίζω το 8%. Μένουν εκτός βουλής κάποια κόμματα, τα άλλα, όπως το Ποτάμι, μειώνεται η δύναμή τους, η Χρυσή Αυγή περιχαρακώνεται στο 5%. 

-Επομένως κε Λεβέντη αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις σας και σας ζητηθεί να συμμετέχετε στην Οικουμενική Κυβέρνηση, τι θα απαντήσετε;

Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε, σε κυβέρνηση δεν έχουμε σκοπό να συμμετάσχουμε εμείς, το μόνο που μπορούμε για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα όποιο και αν είναι αυτό, θα είναι για να ικανοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις μας. Τα εννιά σημεία του προγράμματος μας . Γιατί θεωρούμε ότι Μνημόνιο 1 το Μνημόνιο 2 και το Μνημόνιο 3 του κου Τσίπρα απέτυχαν γιατί περιείχαν άκαρπες μεταρρυθμίσεις.

Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές αντικατασταθούν από την ατζέντα τη δική μας, δηλαδή κατάργηση δεύτερης σύνταξης, κατάργηση τριπλής σύνταξης, κατάργηση πολυθεσίας, κατάργηση χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος, κατάργηση ΜΚΟ, μείωση των βουλευτών στο μισό στους 150, μέγιστη διάρκεια παραμονή των βουλευτών στο κοινοβούλιο 12 χρόνια. Και καταπολέμηση φυσικά της αργομισθίας που μεσουρανεί στους Δήμους και τις ΔΕΚΟ.

​”Αν εμείς κάνουμε οικιοθελή μείωση κάθε σπατάλης και κάθε ασωτίας, αν σταματήσουμε να στρέφουμε στον ιδιωτικό τομέα όλη αυτή τη θυσία και εκκαθαρίσουμε και το Δημόσιο, τότε η Ελλάδα θα σηκωθεί όρθια” Αν αυτά τα μέτρα ισχύσουν θα δείτε η ελληνική οικονομία χωρίς δανεικά, χωρίς να απλώνουμε το χέρι, θα ορθοποδήσει. Να μην περιλαμβάνουν τα μνημόνια αυτές τις ανόητες μεταρρυθμίσεις αλλά αν εμείς κάνουμε οικιοθελή μείωση κάθε σπατάλης και κάθε ασωτίας,  αν σταματήσουμε να στρέφουμε στον ιδιωτικό τομέα όλη αυτή τη θυσία και εκκαθαρίσουμε και το Δημόσιο, τότε η Ελλάδα θα σηκωθεί όρθια.

Και αν αυτά δεν φτάνουν θα παρακαλέσω εγώ τους ξένους- Γερμανούς που έχω και γνωστούς- θα παρακαλέσω τα ομόλογα των πέντε πρώτων χρόνων να διαχυθούν στο περαιτέρω μέλλον ώστε να μπορέσουμε τα χρήματα που χρωστά η Ελλάδα των ομολόγων των πέντε πρώτων χρόνων να τα ρίξουμε στην ανάπτυξη εντός Ελλάδας, να στηρίξουμε την παραγωγή και την παραγωγικότητα. Και βασίζουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας στην επιστροφή των 130 δις που έβγαλαν οι Έλληνες στο εξωτερικό με ένα μικρό πέναλτι 12%, για να επιστραφούν στις ελληνικές τράπεζες.

​”Δεν θα πούμε τις τρέλες ότι δεν αναγνωρίζουμε τίποτα, θεωρούμε όλα τα χρέη επαχθή και επονείδιστα, αυτά τα γελοία πράγματα που είπαν άλλοι, γιατί η χώρα έχει και συνέχεια και ότι υποχρεώσεις έχει πρέπει να τις τηρείΑν τηρηθούν αυτά δίνω υπόσχεση: Καταργούμε για φέτος τον ΕΝΦΙΑ, αυτό είναι το πρώτο δώρο της Ένωσης Κεντρώων και φυσικά κατάργηση των μνημονίων από το 2017. Θα τα καταγγείλουμε αλλά δεν θα πούμε σαν Ένωση Κεντρώων και σαν Ελλάδα, δεν θα πούμε τις τρέλες ότι δεν αναγνωρίζουμε τίποτα, θεωρούμε όλα τα χρέη επαχθή και επονείδιστα, αυτά τα γελοία πράγματα που είπαν άλλοι, γιατί η χώρα έχει και συνέχεια και ότι υποχρεώσεις έχει πρέπει να τις τηρεί. Με αυτό το πνεύμα η Ένωση Κεντρώων συμμετέχει στις εκλογές, μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη, αλλά με δικαίωμα εμείς να ασκούμε την εξουσία από την Αθήνα και να συμφωνήσουμε με τους ξένους μόνο στους τόκους 1% πλεόνασμα φέτος, 2% πλεόνασμα του χρόνου, και 3% πλεόνασμα το 2017 και να βγει η χώρα στις αγορές.

-Ναι αλλά με την καταγγελία του Μνημονίου δεν φοβάστε ότι μπορεί να επέλθει ρήξη με την Ευρώπη και Grexit;

​”Οι ηλίθιες κινήσεις εντός Ελλάδας έκαναν τους ξένους να είναι σκληροί. Αυτή τη σκληρότητα πληρώνουμε”Δεν φοβάμαι γιατί έχω ζήσει στη Γερμάνια και γνωρίζω τους Γερμανούς. Ξέρετε γιατί οι Γερμανοί στέλνουν συνέχεια εδώ κλιμάκια κάθε δεκαπέντε μέρες έλεγχο; Γιατί είμαστε αναξιόπιστοι, γιατί ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου και ο Τσίπρας δεν πραγματοποιούσαν τις μεταρρυθμίσεις. Αν δουν σοβαρότητα και ανταπόκριση οι Γερμανοί θα σταματήσουν τους ελέγχους. Οι Γερμανοί έβαλαν τον κουμπαρά- ενέχυρο 50 δις ξέρετε γιατί; Γιατί η Κωνσταντοπούλου έκανε εξεταστική στη Βουλή και έβγαλε ότι δεν χρωστάμε τίποτα. Ποιος δανείζει όταν του λένε ότι τα παλιά δεν τα χρωστάει ο δανειζόμενος, ποιος δανείζει;

Οι ηλίθιες κινήσεις εντός Ελλάδας έκαναν τους ξένους να είναι σκληροί. Αυτή τη σκληρότητα πληρώνουμε, ενώ 1,8 δις ήταν το Φεβρουάριο πήγε 14 δις τον Ιούλιο και έβαλαν και τον κουμπαρά τα 50 δις γιατί κάποιο τρελοί έλεγαν το χρέος ήταν επονείδιστο και επαχθές κλπ.

 -Κε Λεβέντη επειδή έχετε και στο παρελθόν πέσει μέσα σε διάφορες εκτιμήσεις σας, να ζητήσω μια πρόβλεψη για το τι θα γίνει στη χώρα μας;

Η χώρα μας πρέπει να γίνει σοβαρή και να υπάρχει συναίνεση πολιτική, αν υπήρχε συναίνεση από το 2009 όπως επέδειξε η Πορτογαλία δεν θα φτάναμε κατάντημα το σημερινό. Εμείς χωριστήκαμε σε δυο καταστάσεις και έβριζαν οι μεν τους δε προδότες. Και αυτό εξέθεσε την Ελλάδα. Πιστεύω ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία και ότι θα μπει η Ένωση Κεντρώων τρίτο κόμμα στη βουλή είναι μια νίκη γιατί πετάμε έξω τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Πριν δυο χρόνια έλεγαν παντού ότι οι φασίστες της ΧΑ θα έρθουν μετά την αποτυχία του Σύριζα. Τώρα τι θα απαντήσει ο λαός τον Σεπτέμβρη; Όχι στους φασίστες, όχι στη ΧΑ, το κόμμα που θα ρυθμίσει την πολιτική σκηνή είναι η Ένωση Κεντρώων.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

Διαβάστε ακόμη:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης