Χειμωνιάτικο θα γίνει το σκηνικό εντός των προσεχών ημερών, καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τσουχτερό θα είναι το κρύο την παραμονή αλλά και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το βράδυ της Παρασκευής θα κάνουν την εμφάνισή τους τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, νότια και στο ανατολικό Αιγαίο. Λίγα χιόνια θα υπάρχουν στα βόρεια ορεινά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 13-15 βαθμών Κελσίου στα κεντρικά και νότια, ενώ από 8 έως 10 βαθμούς θα έχει στη βόρεια Ελλάδα.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, νότια, στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια περιμένουμε στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ αξιοσημείωτη θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, παραμονές του νέου έτους, αναμένουμε βροχές στα κεντρικά και νότια, χιόνια σε όλα τα ορεινά και πεδινά της βόρειας Ελλάδας και κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το κρύο θα είναι τσουχτερό σε όλη τη χώρα, με χιόνια σε όλα τα ορεινά και πεδινά της βόρειας Ελλάδας, καθώς και στα ορεινά της Αττικής. Θυελλώδεις βοριάδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Αιγαίο.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού:

Σάββατο 27-12-2014

Χειμωνιάτικο θα είναι το τοπίο από σήμερα, καθώς το σκηνικό αλλάζει και εντός των προσεχών ημερών θα εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμεναΚαιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Πολύ γρήγορα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και ανατολικά. Στο ανατολικό Aιγαίο και στα Δωδεκάνησα πιθανώς τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα, όμως βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ, που βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Σε πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Κυριακή 28-12-2014

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους έντονες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και αργότερα την ανατολική νησιωτική χώρα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα δυτικά τοπικά 7, που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε 6 με 8 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο.

Δευτέρα 29-12-2014

Καιρός: Στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και στην ανατολική νησιωτική χώρα, νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλασσιές και παράκτιες περιοχές, και χιόνια αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη βόρεια και πιθανώς στην κεντρική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες πρόσκαιρες βροχές και από το απόγευμα ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε πτώση από βορρά προς νότο.

Τρίτη 30-12-2014 και Τετάρτη 31-12-2014

Καιρός: Στα κεντρικά και νότια, νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Χιονιά στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Άνεμοι: Στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα κεντρικά και βόρεια τοπικά 7 με 8 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

O χάρτης των χιονοπτώσεων την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, ενώ θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και χιόνια σε αρκετές ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1η Ιανουαρίου του 2015 προβλέπονται πυκνά χιόνια σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Θα χιονίσει επίσης σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ τα χιόνια στη Στερεά Ελλάδα θα πέφτουν πάνω από τα 200-300 μέτρα υψόμετρο, πρόσκαιρα ίσως και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς. Στην Πελοπόννησο θα χιονίζει πάνω από τα 500-600 μέτρα, ενώ θα χιονίσει και στα βουνά της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τσουχτερό κρύο θα επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, με τους βοριάδες να εντείνουν τη χαμηλή θερμοκρασία.

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο

Συμβουλές προστασίας από τον παγετό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, για τις ημέρες με παγετό συστήνει τα εξής:

Στις μετακινήσεις

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε με αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φροντίστε να διαθέτετε αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια και φανείτε προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, των πεζοδρομίων κλπ.

Στα δίκτυα ύδρευσης κατοικιών

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων του ακινήτου σας από ενδεχόμενο παγετό:

• Παρατηρήστε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής επί του πεζοδρομίου. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες του υδροδοτικού κυκλώματος ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

• Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

• Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά τη διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς τον θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοιχτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει). Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον λογαριασμό του νερού!

• Θυμηθείτε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων κτλ.).

• Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρεία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το.

• Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.

• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια, για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

• Αν παρ’ όλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: 

– Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.

– Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη, έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα, επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τες.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού – Λευκή Πρωτοχρονιά

Ο καιρός έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης