Η χθεσινή ήττα της εθνικής ομάδας από τα νησιά Φερόε ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Κλάουντιο Ρανιέρι, με την απομάκρυνσή του από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να αποτελεί μονόδρομο για τους ανθρώπους της ΕΠΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από συνάντηση των δύο ανδρών το πρωί του Σαββάτου το αναμενόμενο διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών οριστικοποιήθηκεΗ… κάτι παραπάνω από πενιχρή βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας, στο πλαίσιο των αγώνων για τα προκριματικά του Euro 2016, οδήγησαν τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Γιώργο Σαρρή να δώσει άμεσο τέλος στη σύντομη παρουσία του Ιταλού τεχνικού στον γαλανόλευκο πάγκο.

Έπειτα από συνάντηση των δύο ανδρών το πρωί του Σαββάτου το αναμενόμενο διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών οριστικοποιήθηκε.

Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τον επικεφαλής της ΕΠΟ να εξηγεί στον πολύπειρο προπονητή ότι δεν έχει άλλη λύση από τη διακοπή της συνεργασίας τους. Ωστόσο, η αποπομπή του Ιταλού δεν αποτελεί από μόνη της λύση στην κάκιστη εικόνα της Εθνικής, καθώς και οι ποδοσφαιριστές φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την απογοητευτική εικόνα της ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποζημίωση αποτελούσε αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο προέβλεπε να λάβει σε περίπτωση απόλυσής του ολόκληρο το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. Τελικά όμως συμφωνήθηκε ότι ο Ρανιέρι θα λάβει μόνο ένα μέρος του εν λόγω ποσού.

Να σημειωθεί ότι ήδη η ομοσπονδία αναζητά τον διάδοχο του Ρανιέρι, ο οποίος θα καθίσει για τελευταία φορά στον πάγκο της Εθνικής στο φιλικό με τη Σερβία την ερχόμενη Τρίτη στα Χανιά.

Τα αποτελέσματα του Ρανιέρι στην Εθνική

Κατά τη σύντομη παραμονή του Ιταλού στην τεχνική ηγεσία του… πάλαι ποτέ «πειρατικού», η ομάδα, σε τέσσερις επίσημες αναμετρήσεις, σημείωσε τρεις εντός έδρας ήττες και μία ισοπαλία.

Αναλυτικά:

Ελλάδα – Ρουμανία: 0-1

Φινλανδία – Ελλάδα: 1-1

Ελλάδα – Β. Ιρλανδία: 0-2

Ελλάδα – Νήσοι Φερόε: 0-1

Ο Ιταλός τεχνικός ανέλαβε την τύχη της εθνικής ομάδας στις 25 Ιουλίου 2014, διαδεχόμενος τον Φερνάντο Σάντος. Μάλιστα, έβαλε την υπογραφή του σε διετές συμβόλαιο με οψιόν ανανέωσης για άλλα δύο έτη.

Λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού

Η χώρα μας πάντως αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για τον Ιταλό κόουτς, ο οποίος δηλώνει ερωτευμένος με τις ομορφιές της Ελλάδας, ενώ υποκλίνεται και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. 

Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι όταν άνοιξε για το κοινό το Μουσείο της Ακρόπολης ο 62χρονος φιλέλληνας προπονητής ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να το επισκεφθούν.



Αγαπημένος του προορισμός η Κέρκυρα

Από τα αγαπημένα νησιά του Ρανιέρι, ο οποίος σχεδόν κάθε χρόνο κάνει ένα ή και περισσότερα ταξίδια στην Ελλάδα, είναι η Κέρκυρα, την οποία έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές.

Μάλιστα, στο νησί των Φαιάκων έχει τύχει να συναντηθεί και με τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς (πάει εκεί με τη θαλαμηγό του), με τον οποίο συνεργάστηκαν τη σεζόν 2003/04.

Το περασμένο καλοκαίρι πάντως είχε περάσει στιγμές χαλάρωσης και στη Μύκονο, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, όπου έδειξε ότι διαθέτει ικανότητες όχι μόνο στο κοουτσάρισμα, αλλά και στην κολύμβηση.

Η κληρονομιά που παρέλαβε ο 62χρονος προπονητής ήταν βαριά. Κι αυτό γιατί την τελευταία δεκαετία η Εθνική μας έζησε μεγάλες δόξες, με κορωνίδα τον άθλο στο Euro 2004 υπό τις οδηγίες του Ότο Ρεχάγκελ και την καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 και στο Mουντιάλ της Βραζιλίας με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι.

Ο Κλάουντιο Ρανιέρι, ο οποίος συμφώνησε να αμείβεται με 800.000 ετησίως, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες, παρόλο που αρέσκεται στις προκλήσεις και ήρθε στην Ελλάδα γεμάτος όρεξη για δουλειά.

«Την είδα την Ελλάδα στο Μουντιάλ. Έκανε καλή πορεία και μου άρεσε το πνεύμα που είχε στη διοργάνωση και θέλουμε να το συνεχίσουμε αυτό, τη σκληρή δουλειά. Θα κοιτάξουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα» είχε δηλώσει ο πολύπειρος τεχνικός για την πορεία της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Θητεία σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες

Ο Κλάουντιο Ρανιέρι δεν χρειάζεται συστάσεις. Η προπονητική του καριέρα «μιλάει» από μόνη της, δεδομένου ότι νέος ομοσπονδιακός μας τεχνικός έχει περάσει από τους πάγκους φημισμένων ευρωπαϊκών ομάδων.
Είναι επαγγελματίας με όλη τη σημασία της λέξης, ενώ έχει προπονητικές παραστάσεις από συλλόγους όπως οι Κάλιαρι, Νάπολι, Φιορεντίνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Πάρμα, Γιουβέντους, Ρόμα, Ίντερ, με τη Μονακό να είναι ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του, πριν από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ελλάδας.

Κορυφαίες στιγμές του είναι η κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ευρώπης με τη Βαλένθια το 2004 (2-1 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο στο Μόντε Κάρλο), του Κυπέλλου Ιταλίας (1996) με τη Φιορεντίνα και του Κυπέλλου Ισπανίας (1999) με τη Βαλένθια.

Μάλιστα, ο τέως «τιμονιέρης» της Εθνικής μας έχει αναδείξει ουκ ολίγους ποδοσφαιριστές που άφησαν το στίγμα τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως τον Τζιανφράνκο Τζόλα στη Νάπολι, τους Μεντιέτα, Ανγκούλο, Φαρινός στη Βαλένθια, τους Φράνκ Λαμπάρντ, Τζον Τέρι στην Τσέλσι -επί των ημερών του φόρεσαν τα «μπλε» ως οι ακριβότερες μεταγραφές εκείνου του καλοκαιριού στην Πρέμιερ Λιγκ-, τους Αργεντινούς Σεμπαστιάν Βερόν, Ερνάν Κρέσπο, τον Γάλλο Κλοντ Μακελελέ, τον Ρουμάνο Αντριάν Μούτου, καθώς και τους Εμάνουελ Πετί, Μπουντεζίν Ζεντέν, Γουίλιαμ Γκαλάς.


(Οι υπογραφές των συμβολαίων)


(Η επίσκεψη του Ρανιέρι στον Άγιο Κοσμά)

Διαβάστε επίσης:

Εποχή Ρανιέρι στην Εθνική
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014, 14:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης