Των Μπάμπη Παπαφιλιππάκη-Μιχάλη Παπανίδη

Θα γυρίσουμε τον χρόνο αρκετά πίσω. Συγκεκριμένα στο 1973, ήτοι 44 χρόνια πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 3 Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου έτους ο Πάιονηρ 10 (ελληνιστί: πρωτοπόρος),  που είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος, το οποίο ταξίδεψε πέρα από την ζώνη των αστεροειδών, καταφέρνει να κάνει την πρώτη μετάδοση τηλεοπτικής καταγραφής σε πρώτο πλάνο του Δία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα στο Κατάρ βλέπει το πρώτο φως της μέρας ένα παιδί, που έμελλε το 2017 να προσφέρει για μία και μόνο μετεγγραφή ένα ποσό, με το οποίο θα είναι αρκετό να γίνουν 88 ταξίδια στο διάστημα, οπως έγραψε εύστοχα την Πέμπτη η «L’Equipe».

Ο ιδιοκτήτης της Παρί είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει την ομάδα του την πλουσιότερη στον κόσμο και κάνει πράξη τα λεγόμενά τουΠάντως ο Nasser Al-Khelaifi, περί ου ο λόγος, όπως αποδεικνύεται δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τα διαστημικά ταξίδια. Προτιμά να κάνει… διαστημικές μετεγγραφικές κινήσεις επί γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά αναφερόμαστε στο μυθικό deal που πήρε σάρκα και οστά αργά το βράδυ της Πέμπτης με πρωταγωνιστή τον Νεϊμάρ, ο οποίος πλέον είναι κι επίσημα παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν.

Τον ταλαντούχο παίκτη από τη Βραζιλία, που μετά από τέσσερα χρόνια στην Μπαρτσελόνα, από εδώ και στο εξής θα είναι κάτοικος της «Πόλης του Φωτός», αντί 222 εκατ. ευρω που προβλέπει η ρήτρα του, την ώρα που η μετακίνηση του συνολικά μπορεί να «αγγίξει» τα 660 εκατ. ευρώ.

Ας πάμε όμως να δούμε μέσα από μερικές αράδες ποιος είναι ο άνθρωπος που, έχει αφήσει άφωνο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και, αψήφισε τους κανόνες του Financial Fair Play, δεδομένου ότι πυροδότησε τη μεγαλύτερη μετεγγραφική βόμβα στο ποδόσφαιρο.

Η αγάπη του για το τένις η γνωριμία-σταθμός με τον 8ο Εμίρη του Κατάρ

Ο πρόεδρος της Παρί, ο οποίος εποπτεύει την Qatar Sports Investments, ιδιοκτησίας της βασιλικής οικογένειας  γεννήθηκε στην Ντόχα.

Φοίτησε στα ίδια σχολεία με τη βασιλική οικογένεια και υπήρξε διεθνής στο τένις μέχρι το 2002.

Στα courts μάλιστα γνώρισε τον Tamim bin Hamad al-Thani, ο οποίος το 2013 έγινε όγδοος Εμίρης του Κατάρ. Μία γνωριμία-σταθμός γι΄αυτόν.

Το 2005 ο τότε Εμίρης του Κατάρ, Hamad bin Khalifa Al Thani είχε δημιουργήσει την Qatar Investment Authority για να διαχειριστεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, για λογαριασμό της κυβέρνησης, ακολούθησε ο κτηματομεσιτικός τομέας, αυτός των αεροπορικών μεταφορών και πριν 12 χρόνια αυτός του αθλητισμού.

Ο Tamin είχε εμπνευστεί την Qatar Sport Investments, ως εταιρία επενδύσεων στον αθλητισμό και στον τομέα της αναψυχής.

Ο νυν ιδιοκτήτης της Παρί λοιπον το 2011 γίνεται πρόεδρος αυτής ενώ αργότερα προστέθηκαν στις υποχρεώσεις του, η προεδρία της belN Media Group, η οποία έχει έδρα στο Qatar και έχει πια απλώσει… δίχτυα σε Τουρκία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία έως και στην Αυστραλία, διαθέτοντας 22 κανάλια, συμπεριλαμβανομένων 17 HD και συνεργάτες σε Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική, Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Αυστραλία και Ασία.

Σε μόλις 10 μήνες στην Παρί ξόδεψε 147 εκατ. ευρώ

Ο επικεφαλής της «Qatar Sports Investments» πήρε τα ηνία της Παρί το 2011, αποκτώντας με τις… ευλογίες του δήμαρχου του Παρισιού το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Παρί (70%) για να γίνει ένα χρόνο αργότερα ο μοναδικός μέτοχος.

Για «ζέσταμα», ρίχνει 50.000.000 ευρώ, μηδενίζοντας αυτόματα τα χρέη του συλλόγου. Ακολούθως ανοίγει το… πορτοφόλι του και αρχίζει να ξοδεύει αφειδώς για μεταγραφές με σκοπό να κάνει την Παρί υπερδύναμη.

Οι Εντβινσον Καβάλι (64,5 εκατ.), Νταβίντ Λουίζ (49,5 εκατ.), Παστόρε, Σίλβα (από 42 εκατ.), Λούκας Μούρα (40 εκατ.), Μαρκίνιος (31, εκατ.), Εζεκιέλ Λαβέτσι (26 εκατ.), Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (20 εκατ.) είναι μερικές από τις δαπανηρότερες μετεγγραφές, για να έρθει αυτή του Νεϊμάρ, που θα αποτελέσει το «κερασάκι» στην τούρτα.

Τους πρώτους δέκα μήνες ως «αφεντικό» της PSG, ο Nasser δίνει το ποσό των 147 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές (ρεκόρ στην Ευρώπη), λανσάρει το νέο γαλλικό κανάλι beIN Sport και αγοράζει τα δικαιώματα της Ligue 1, ενώ αγόρασε και ομάδα handball.

Μολονότι στη συνέχεια τον περιόρισε το Financial Fair Play της UEFA βρίσκει τον τρόπο να κατακτήσει η ομάδα του τρία σερί πρωταθλήματα, και να φτάσει έως τα προημιτελικά του Champions League κάθε μια από αυτές τις σεζόν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Nasser Al-Khelaïfi, εξελέγη το 2011 αντιπρόεδρος στην ασιατική ομοσπονδία τένις, ενώ από το 2008 είναι πρόεδρος στην εγχώρια ομοσπονδία και τον Νοέμβριο του 2013 διορίστηκε από το φίλο του, τον Εμίρη υπουργός της κυβέρνησης, άνευ χαρτοφυλακίου.

Εξυπακούεται πως είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Aυτός ο άνθρωπος λοιπόν, που όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, κάθε χρόνο «βγάζει» από τις δουλειές του (έχει μετοχές σε πάρα πολλές εταιρίες, πολλά στρέμματα γης και… κτήρια) περί τα 1.072.421.844 ευρώ ετοιμάζεται να στρώσει κόκκινο χαλί στον Νεϊμάρ στο Παρίσι.

Πάντως με τον πακτωλό χρημάτων που ξόδεψε για αυτή τη μεταγραφή έχει διχάσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ενδεικτικές είναι οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν την Πέμπτη η ισπανική και η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Αντέδρασε η LaLiga, αλλά η μεταγραφή έγινε!

Η Laliga εκπλήρωσε την απειλή του προέδρου της, Χαβιέρ Τέμπας που εξαπόλυσε σε συνέντευξή του στην AS, αρνούμενη να δεχθεί τα 222 εκατ. ευρώ που προβλέπει η ρήτρα στο συμβόλαιο του Νεϊμάρ!

Ο δικηγόρος Χουάν Γκρέπο, συνοδευόμενος από δύο άλλους δύο, έφτασε το πρωί της Πέμπτης στην έδρα της Laliga για λογαριασμό του Νεϊμάρ, προκειμένου να καταθέσουν το ποσό της ρήτρας καταγγελίας του διάσημου Βραζιλιάνου.

Ωστόσο, όπως είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος των επαγγελματικών συλλόγων της Ισπανίας, η Laliga απέρριψε επιταγή 222 εκατ ευρώ, που απελευθερώνει τον παίκτη από την Μπαρτσελόνα.

Ο Χαβιέρ Γκόμες μετέφερε την άρνηση στους εκπροσώπους του παίκτη, επειδή η πληρωμή της ρήτρας είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει μόνο ισπανικές ομάδες, αλλά κυρίως επειδή δεν υπάρχει καμία καταγραφή της προέλευσης των χρημάτων.

Πάντως παρά τη στάση που κράτησε η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου το μεταγραφικό deal ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ Πέμπτης, με τον Νεϊμάρ να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής και ίσως ο πιο καλά αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο.

Η απάντηση της γαλλικής ομοσπονδίας

Νωρίτερα η LFP είχε υπερασπιτστεί τους Παριζιάνους κοινοποιώντας ανακοίνωση τόσο στην αντίστοιχη της La Liga όσο και στις UEFA/FIFA.

«Η LFP έμεινε έκπληκτη και δεν καταλαβαίνει γιατί η La Liga αρνήθηκε μία απλή πληρωμή της ρήτρας του Νεϊμάρ. Ζητάμε να σεβαστούν τους όρους που έχει θέσει η FIFA και να αποδεχθούν τις ευθύνες τους.

Η LFP στηρίζει την Παρί Σεν Ζερμέν και θέλει να έρθει ο Νεϊμάρ στο πρωτάθλημα. Οι νομικές υπηρεσίες της λίγκας συνεργάζονται με την Παρί έτσι ώστε να βγει το συμβόλαιο του παίκτη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». 

Είναι (και) ζήτημα πολιτικής…

Εκτός από τα αμιγώς επιχειρηματικά και ποδοσφαιρικά ερωτήματα που έχει προκαλέσει η μεταγραφή-μαμούθ του Νειμάρ στην Παρί, υπάρχει κι ένα παρασκήνιο που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς.

Το ερώτημα περιστρέφεται στο «γιατί τώρα»; Μιλάμε για το Κατάρ. Για κεφάλαια που εκπορεύονται κυρίως από την εκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει το μικρό αλλά πλουσιότατο εμιράτο του Περσικού Κόλπου. Τι συμβαίνει όμως στο Κατάρ το τελευταίο διάστημα;

Βρίσκεται σε αποκλεισμό από την διεθνή κοινότητα μετά τις κατηγορίες για χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια σειράς τρομοκρατικών οργανώσεων, ορισμένων από αυτές υπό την επιρροή, αν όχι τη στενή εποπτεία, του Ιράν.

Οι αραβικες χωρες κράτησαν αυτή τη στάση μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του εφήρμοσε αμυντική πολιτική, δεδομένου ότι στο Κατάρ λειτουργεί η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην περιοχή.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για το Κατάρ, ιδιαίτερα λόγω της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μέχρι σήμερα θεωρητικά ήταν ο εγγυητής της ασφάλειας του μικρού εμιράτου και ο σπουδαιότερος εμπορικός εταίρος του.

Συμβόλαια ακυρώθηκαν, συμφωνίες πάγωσαν, ακόμη και οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώθηκαν δραστικά. Το Κατάρ σε απομόνωση. Μόνο η Τουρκία προσπάθησε να δείξει ότι σπάει τον διεθνή αποκλεισμό. Για δικούς της βεβαίως λόγους. Αλλά και το Ιράν με το οποίο το Κατάρ μοιράζεται τον υπερμεγέθη ασκό φυσικού αερίου κατά μήκος της μεταξύ τους συνοριακής γραμμής.

Στο ποδοσφαιρικό πεδίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις ετέθη θέμα ακόμη και για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο κρατίδιο του Κόλπου, το 2022. Η FIFA αναγκάστηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς της συγκεκριμένης διοργάνωσης εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες και ο αποκλεισμός του Κατάρ, συμπληρωθεί από μια σειρά κυρώσεων.

Το καθεστώς των Θάνι βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Έπρεπε να αντιδράσει και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Εκτός από το διπλωματικό και οικονομικό-ενεργειακό πεδίο, έχει ανάγκη να εξασφαλίσει και υποστήριξη των κοινωνιών στη Δύση.

Γιατί να μην ξοδέψει ακόμη και 670 εκ ευρώ για να βγει από την αφάνεια ή ακόμη και από την αρνητική διάσταση, που έχει λάβει στη συνείδηση των ευρωπαίων, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ σοβαρά πλέον τα ζητήματα τρομοκρατίας.

Με λίγα λόγια τα μέλη της οικογένειας του Αλ Θάνι έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να «πετάξουν» λεφτά μέσω του παιχταρά Νειμάρ και να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης.

Ποδοσφαιρικά στέκια, οικονομικοί κύκλοι και πολιτικοί παράγοντες ασχολούνται από ημέρες με το εάν έκανε καλώς ή κακώς ο καταριανός κροίσος που κονιορτοποίησε όλους τους κανόνες οικονομικού Fair Play, παίρνοντας με το… ζόρι τον Νειμάρ στην Παρί.

Ακόμη λιγότεροι αντιλαμβάνονται, όμως, πως είναι και «ζήτημα πολιτικής».

Διαβάστε επίσης:



Με πληρoφορίες από το sport24.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης