Η τακτική πολλών προπονητών του ΝΒΑ, να ζητούν σκόπιμα φάουλ πάνω σε ψηλούς που δεν έχουν καλά ποσοστά στις βολές, το διαβόητο “Hack-a-Shaq” (αφού εφαρμόστηκε κατά κόρον πάνω στον Σακίλ Ο΄Νιλ την προηγούμενη δεκαετία), έχει ουσιαστικά απαγορευθεί από πέρυσι, με την αλλαγή των κανονισμών που αποτρέπουν τα ηθελημένα φάουλ μακριά από τη μπάλα. Παρά τις αντιδράσεις, το NBA αποφάσισε ότι έπρεπε να προστατέψει παίκτες όπως ο Αντρέ Ντράμοντ ή ο ΝτεΑντρέ Τζόρνταν, κυρίως όμως να διασφαλίσει τη ροή του παιχνιδιού, προς όφελος του θεάματος.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο παίκτης που σουτάρει άθλια από τη γραμμή των βολών είναι πόιντ-γκαρντ; Ο κανιούριος κανονισμός δεν προέβλεψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς άνοιξαν τα ξημερώματα… νέους ορίζοντες, υιοθετώντας την αμφιλεγόμενη αυτή τακτική πάνω στον Μπεν Σίμονς. Ο ρούκι γκαρντ της Φιλαδέλφεια είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστεί, καθώς με ύψος 2.08μ. και «πλαστικές» κινήσεις υπερκαλύπτει την αδυναμία του στο περιφερειακό σουτ. Με τους Σίξερς να κάνουν «περίπατο», προηγούμενοι 89-67 στις αρχές της τελευταίας περιόδου, οι παίκτες της Ουάσινγκτον κατέφυγαν στην έσχατη λύση: με το που έπιανε τη μπάλα ο Αυστραλός για να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας του, του έκαναν φάουλ. Ο Σίμονς εκτέλεσε 24 βολές (!) στην τελευταία περίοδο, τελείωσε το ματς με 15/29 και οι Ουίζαρντς κατάφεραν σε χρόνο-ρεκόρ να «ροκανίσουν» τη διαφορά, μειώνοντας στους τρεις (100-97). Στο φινάλε ο προπονητής της Φιλαδέλφεια, Μπρετ Μπράουν, προτίμησε να δώσει τη μπάλα στα έμπειρα και σίγουρα χέρια του Τζέι Τζέι Ρέντικ, τα φάουλ σταμάτησαν και ο Κροάτης Ντάριο Σάριτς πέτυχε τα κρίσιμα καλάθια που «σφράγισαν» τη νίκη της ομάδας του (118-113).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σίμονς τελείωσε το ματς με 31 πόντους και 18 ριμπάουντ (αμφότερα ρεκόρ καριέρας), όμως οι βολές κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε «αχίλλειο πτέρνα» του και οι κανονισμοί δεν μπορούν να τον προστατέψουν, τουλάχιστον όχι όσο οι Σίξερς θα τον υπολογίζουν ως βασική επιλογή στη θέση «1». Συνολικά το Νο1 του ντραφτ του 2016 (που πέρυσι δεν αγωνίστηκε καθόλου λόγω τραυματισμού) έχει μέχρι τώρα ποσοστό 55,4% στις βολές, μοναδικό μελανό σημείο σε μία στατιστική που καταγράφει 18,7 πόντους, 9.5 ριμπάουντ, 7,2 ασίστ και 51% εντός πεδιάς στα πρώτα 19 παιχνίδια της επαγγελματικής του καριέρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης