Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα κατάταξης της Ευρωλίγκας από τη σεζόν 2015-16, με ανόδους και υποβιβασμούς ανάμεσα σε Ευρωλίγκα και EuroCup, ετοιμάζεται να προωθήσει η διοργανώτρια Αρχή, εφόσον εγκριθούν από τα μέλη της γενικής συνέλευσης, προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Ιούλιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας “Mundo Deportivo”.

Η βασική ιδέα είναι πως, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2015-2016, η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα θα προκύπτει από την κατάταξη των εθνικών πρωταθλημάτων, ενώ το EuroCup θα δίνει πρόκριση στην Ευρωλίγκα (όχι μόνο η κάτοχος του τίτλου όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα προβλήματα που υποχρεώνουν τη διοργανώτρια Αρχή να προωθήσει αλλαγές είναι πως συχνά ομάδες που αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στα εθνικά πρωταθλήματά τους, δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα.

Αναφορικά, λοιπόν, με τις άδειες τύπου Α΄ (από την Ελλάδα έχουν οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) από τη σεζόν 2015-16, αν κάποια από αυτές τις ομάδες εμφανιστεί στην τελευταία τριάδα της σεζόν, δεν θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Εξαίρεση θα γίνεται για τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, αφού θα δίνεται κάρτα ελευθέρας συμμετοχής “wild card”, καθώς η διοργανώτρια Αρχή επιθυμεί να προστατεύσει τις σημαντικές αγορές. Παραδείγματος χάρη, για χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, στόχος είναι να μένει κενή θέση, σε περίπτωση που μείνουν οι χώρες χωρίς εκπρόσωπο βάσει των αποτελεσμάτων. Μέχρι στιγμής οι άδειες τύπου Α ή «εγγυημένα συμβόλαια» (τις έχουν 13 ομάδες από τις 24 συνολικά ομάδες) ανανεώνονται κάθε τριετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις ομάδες θα υποβιβάζονται από την Ευρωλίγκα στο EuroCup, ενώ τρεις αντί μίας θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα από το EuroCup. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα δηλαδή, οι οκτώ ομάδες που έμεναν εκτός της φάσης των «16», θα δίνουν μεταξύ τους αγώνες, με τις τρεις τελευταίες να υποβιβάζονται στο EuroCup.

Στόχος είναι η διοργάνωση να αποκτήσει ενδιαφέρον και όσον αφορά την “ουρά” της βαθμολογίας, κάτι που θα δώσει επίσης ισχυρή ώθηση στο δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα, το EuroCup. Για την πρώτη πενταετία, πάντως, οι ομάδες που θα εξασφαλίζουν άνοδο στην Ευρωλίγκα θα γίνονται δύο αντί τρεις, αν η Ευρωλίγκα χρειαστεί να δώσει “wild card” σε μία γερμανική ή γαλλική ομάδα.

Ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Σταυρόπουλος, δήλωσε σχετικά στην “Mundo Deportivo”: «Πρέπει να βρούμε μια λύση, για να γίνει η διοργάνωση περισσότερο ξεκάθαρη προς τους φιλάθλους, ενώ θα γίνει και πιο ανταγωνιστική. Αυτό είναι το μέλλον».

Η “Mundo Deportivo” κάνει εύλογα ιδιαίτερη αναφορά στις θέσεις της Ευρωλίγκας που θα προκύψουν από το ισπανικό πρωτάθλημα, προβλέποντας πως την επόμενη σεζόν υπάρχει πιθανότητα για παρουσία πέντε ισπανικών ομάδων στο πρώτο τη τάξει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ. Αυτό θα συμβεί αν η Βαλένθια δεν φτάσει μέχρι τους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος και από τη στιγμή που το νέο σύστημα δεν προβλέπει περιορισμό για μάξιμουμ τεσσάρων ομάδων από κάθε χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης