Μαγευτικά νερά, γραφικά καλντερίμια, ανεπιτήδευτη πολυτέλεια και χαλαρότητα. Με μία λέξη, Αμοργός. 

Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, που βρίσκεται αμέσως μετά της Μικρές Κυκλάδες, αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό για όλους όσους έχουν κουραστεί από τις… υπερβολές και αναζητούν την ηρεμία και την ομορφιά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Luc Besson επέλεξε το κυκλαδίτικο νησί για τα γυρίσματα της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το… γαλάζιο μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες του στις μαγευτικές παραλίες του νησιού, ιδιαίτερα την φημισμένη Αγία Άννα.  Εκεί, που τα κρυστάλλινα νερά δένουν αρμονικά με τα βοτσαλάκια της παραλίας και την άγρια ομορφιά του βραχώδους τοπίου.  

Η Αγία Άννα είναι πολύ κοντά από τα Κατάπολα και τη Χώρα ενώ η συγκοινωνία από και προς την παραλία είναι τακτική. Δεν είναι σε καμία περίπτωση, όμως, η μοναδική παραλία που πρέπει να επισκεφτούν οι τουρίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαραίτητες «στάσεις» είναι και οι παραλίες Άγιος Παύλος, Καμπί, Αιγιάλη, Γραμβούσα και Μαλτέζι-Κατάπολα. 

Από τον Άγιο Παύλο αναχωρεί και το καραβάκι για την Νικουριά, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τις ακτές. Εκεί υπάρχουν άλλες τρεις υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρα νερά. 

Τι να δείτε 

Ανάμεσα στα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσουν οι επισκέπτες του νησιού είναι και το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. 

Σφηνωμένο μέσα στα απότομα βράχια στέκεται επιβλητικά πάνω από τη θάλασσα και φαίνεται από την παραλία της Αγίας Άννας. Όσοι επιθυμούν να το επισκεφτούν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ανέβουν 300 απότομα σκαλιά. Η θέα, όμως, θα αποζημιώσει τους… τολμηρούς. 

Tο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας

Πανέμορφη είναι και η Χώρα του νησιού, με τα γραφικά σοκάκια που σφύζουν από ζωή και τα μικροσκοπικά μαγαζιά που κρύβουν μοναδικούς… θησαυρούς. Την Χώρα επιλέγουν και όλοι όσοι θέλουν να γευτούν τη νυχτερινή ζωή της Αμοργού, καθώς εκεί υπάρχουν αρκετά όμορφα μπαράκια και αξιόλογα εστιατόρια. 

Το κέντρο βρίσκεται και ο επιβλητικός Πύργος του Γαβρά, ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το ιστορικό Γυμνάσιο Αμοργού, το πρώτο που ιδρύθηκε μετά την Επανάσταση του 1821. 

H γραφική Χώρα

Επιβεβλημένη θεωρείται και μια βόλτα στην Αιγιάλη, ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού. Περιβάλλεται από τα γραφικά χωριά Λαγκάδα, Θολάρια και Ποταμό ενώ στην παραλία της υπάρχουν δεκάδες μπαράκια, ταβέρνες και καφέ. Κοντά στα Θολάρια βρίσκεται και η Ακρόπολη της Αιγιάλης.  

Το νησί που αγαπούν οι λάτρεις του camping 

Η Αμοργός είναι ένα νησί που αγαπούν ιδιαίτερα οι λάτρεις του camping, καθώς υπάρχουν τρεις οργανωμένες δομές. Το πιο διάσημο είναι αυτό που βρίσκεται στην Αιγιάλη, λίγα μέτρα από την παραλία ανάμεσα από τα δύο beach bar. 

Το νησί φημίζεται και για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της, που καλύπτουν χιλιόμετρα σε ολόκληρο το νησί. Οι περιπατητές α έχουν μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του νησιού και να ανακαλύψουν… καλά κρυμμένα μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε… 

Η τοπική κουζίνα του νησιού θα ενθουσιάσει ακόμη και τους πιο… δύσκολους επισκέπτες. Στα ταβερνάκια της Αμοργού σερβίρονται πάντα ξεροτήγανα (τηγανητές πίτες με σέσκουλο και μάραθο), λαδοτύρι και πατατάτο (κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο) – μερικές μόνο από τις σπεσιαλιτέ του νησιού. 

 

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης