Το ναυάγιο των Αντικυθήρων άρχισαν να εξερευνούν πρόσφατα Έλληνες αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με στολές που θυμίζουν τον Iron Man οι εξερευνητές έχουν σκοπό όχι μόνο να βρουν υπολείμματα από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου, αλλά και το «θρυλικό» δεύτερο κομμάτι του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που απεικονίζει τις κινήσεις των πλανητών.

Τα σχέδια για την επιχείρηση άρχισαν να στήνονται πριν από μερικούς μήνες ενώ καταδυόμενοι αρχαιολόγοι μετέβησαν στο αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole για να εκπαιδευτούν στη χρήση μίας ρομποτικής στολής (Exosuit), η οποία είναι φτιαγμένη από κράμα αλουμινίου και μπορεί να οδηγήσει τον επιστήμονα που τη φορά σε βάθος 300 μέτρων.

Το zougla.gr επικοινώνησε με την διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δρ. Αγγελική Σίμωσι (έχει υπό την ευθύνη της τον συντονισμό της καταδυτικής εξερεύνησης) η οποία ανέφερε ότι η διαδικασία προχωράει πολύ καλά προσθέτοντας ότι στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθει η ρομποτική στολή που ζυγίζει περίπου 240 κιλά και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους επιχείρηση προκειμένου να γίνει εξερεύνηση σε μεγάλα βάθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και προχωράει πάρα πολύ καλά. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουν τελειώσει οι χαρτογραφήσεις και τώρα προσπαθούμε να ξεκινήσουμε την ανασκαφική έρευνα. Εγώ πιστεύω ότι μπορούν να εντοπιστούν αντικείμενα υψηλής τέχνης. Η επιχείρηση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ακούστε τι δήλωσε η κυρία Σίμωσι

Η στολή σχεδιάστηκε από την καναδική εταιρεία Nuytco Research και διαθέτει μηχανικούς βραχίονες – σαν χέρια – που επιτρέπουν στον δύτη όχι μόνο να κινείται στον πυθμένα αντέχοντας τη μεγάλη πίεση αλλά και να ανασηκώνει αντικείμενα από τον βυθό. Διαθέτει επίσης συστήματα οξυγόνου που παρέχουν αυτονομία μέχρι και 50 ώρες.

Παράλληλα, οι επιστήμονες από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, εκτός από τα υποβρύχια ρομπότ και τις κάμερες, θα χρησιμοποιήσουν και υποθαλάσσιους ανιχνευτές μετάλλων.

Η βεβαιότητα που κυριαρχεί στους ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με το ναυάγιο αλλά και τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, είναι ότι το πλοίο που βυθίστηκε τον 1ο π.Χ. αιώνα στην περιοχή, μετέφερε και άλλα αντικείμενα – που δεν έχουν βρεθεί. Ανάμεσά τους, μπορεί να είναι το «θρυλικό» τμήμα του Μηχανισμού που λείπει.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελείται από 82 θραύσματα τα οποία έχουν καταχωρηθεί συστηματικά σε κατάλογο και φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Για την αρίθμηση των 7 μεγαλύτερων θραυσμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί τα γράμματα A έως G, ενώ για τα μικρότερα οι αριθμοί 1 έως 75.

Η ακριβής θέση τους και η αρχική δομή του Μηχανισμού αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας. Περιελάμβανε τουλάχιστον 30 οδοντωτούς τροχούς καθώς επίσης κλίμακες, άξονες και δείκτες. Οι ελληνικές επιγραφές στην επιφάνεια του Μηχανισμού αναφέρονται σε αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς, ενώ οι επιγραφές στις μεταλλικές πλάκες, που τον προστάτευαν, αφορούν στις οδηγίες χρήσεις του οργάνου. Ο Μηχανισμός προστατευόταν από ξύλινο πλαίσιο, που έφερε από μια ορειχάλκινη πλάκα στην πρόσθια και στην οπίσθια όψη.

Είναι ο αρχαιότερος, πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών: του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Hλίου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη.

Διαβάστε επίσης:
Αντικύθηρα: Nέες έρευνες στο ναυάγιο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης