Απειλητικά προς την Ευρώπη συνεχίζει να κινείται ο τροπικός κυκλώνας «Οφηλία» πλησιάζοντας τις ακτές της Ιρλανδίας. Πρόκειται για τον ισχυρότερο τροπικό κυκλώνα που έχει φτάσει ποτέ τόσο κοντά στις ακτές της Ευρώπης.

Η «Οφηλία» που ξεκίνησε από τον Ατλαντικό ωκεανό μετά την πρόσκαιρη ενίσχυσή της σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 3 με βάση την κλίμακα Saffir-Simpson τις βραδινές ώρες του Σαββάτου υποβαθμίστηκε εκ νέου σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 2, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 165km/h, αλλά με ριπές κατά πολύ ισχυρότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επεξεργασμένη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πιθανότερη τροχιά της Οφηλίας (εσωτερική μαύρη συνεχής καμπύλη, καθώς και ο κώνος μέσα στον οποίο βρίσκονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο).

Αντίστοιχα, στην δεύτερη εικόνα εμφανίζονται τα 20 πιθανότερα σενάρια κίνησης του κέντρου του τροπικού κυκλώνα σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS, που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η Οφηλία αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά έως τα ξημερώματα της Δευτέρας 16/10, εξασθενώντας σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 1. Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει βόρεια-βορειοανατολική τροχιά, εξασθενώντας σε τροπική καταιγίδα, για να φτάσει τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 16/10 ως πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Ιρλανδία, όπου οι επιπτώσεις της αναμένονται να είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναμένονται άνεμοι επιπέδου θύελλας καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας 16/10 και πρόσκαιρα τοπικά επιπέδου τροπικού κυκλώνα. Παράλληλα, αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη κύματος, ενώ στα ανατολικά τμήματα του κέντρου της Οφηλίας θα προκληθεί και έντονη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.

Αυτή δε θα είναι η πρώτη φορά που κάποιος τυφώνας κινούμενος από τον Ατλαντικό Ωκεανό θα φτάσει σε χερσαίες περιοχές της Ευρώπης, ωστόσο η Οφηλία κατέρριψε το ρεκόρ του ισχυρότερου τροπικού κυκλώνα που φτάνει ποτέ τόσο κοντά στις ακτές της Ευρώπης. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 16/09/1961 όταν η DEBBIE έφτασε πολύ στις ακτές της Ιρλανδίας ως τροπικός κυκλώνας κατηγορίας 1.

Σε πρώτη φάση θα επηρεαστούν η Πορτογαλία και η Βορειοδυτική Ισπανία κυρίως από ενισχυμένους ανέμους. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το υψηλό βαρομετρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Ευρώπης και στην Ελλάδα, είναι αυτό που δεν επιτρέπει στην Οφηλία να πλησιάσει περισσότερο την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Γαλλία.

Πηγή: meteo.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης