Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε αγορά της πόλης Τζουντάιντα αλ-Σατ της επαρχίας Ντιγιάλα, βορείως της Βαγδάτης, έγινε γνωστό από την αστυνομία και από νοσοκομειακή πηγή.
Αρχικά εξερράγησαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα και στη συνέχεια βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του.
Οι τρεις αυτές επιθέσεις, κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν 48 άνθρωποι, πραγματοποιήθηκαν σε ώρα αιχμής στη λαχαναγορά της πόλης αυτής, όπου οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους είναι σιίτες.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, ωστόσο ένοπλοι σουνίτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της αλ Κάιντα στο Ιράκ, θέτουν συχνά στο στόχαστρό τους τη σιιτική κοινότητα.
Η συχνότητα και η ένταση των βιαιοτήτων στο Ιράκ προκαλεί φόβους για επιστροφή στις θρησκευτικές συγκρούσεις της περιόδου 2006-2007. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τον περασμένο μήνα, 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα Μάρτιν Κόμπλερ δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα «είναι έτοιμη να εκραγεί».
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

