Υπέρ μίας «φιλόδοξης» συμφωνίας για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, τάχθηκαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της G20.
Παρόλο όμως το «καλό» νέο, επί της ουσίας δεν ειπώθηκε κάτι το συγκεκριμένο αφού δεν έγινε γνωστό με ποιά οικονομικά μέσα και χρηματοδοτήσεις θα επιτευχθεί η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνόδου τους στο Σεντ ‘Αντριους της Σκοτίας.
“Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε για την καταπολέμηση της απειλής της αλλαγής του κλίματος και να εργαστούμε με προοπτική μια φιλόδοξη συμφωνία στην Κοπεγχάγη”, δήλωσαν οι υπουργοί, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου.
“Συζητήσαμε επιλογές όσον αφορά στη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και αναγνωρίσαμε ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων αυτών, προκειμένου να εφαρμοστεί μια φιλόδοξη διεθνής συμφωνία”.
Ωστόσο στη σύνοδο δεν καταρτίστηκε κατάλογος με συγκεκριμένες επιλογές προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των αναδυόμενων οικονομιών για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, γεγονός το οποίο δεν μπόρεσε να μην δημοσιοποιηθεί.
“Δεν καταλήξαμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση”, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιώντας ότι η διάσκεψη στην “Κοπεγχάγη δεν πρέπει να αποτύχει”.

