Εγγυημένη από το ελληνικό Δημόσιο είναι η ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το χρονικό διάστημα, που απαιτείται ως την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη γερμανική πλευρά, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία από γερμανικής πλευράς θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου και, όπως είπε, η τελική συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία Thyssen Group Marine Systems θα κυρωθεί από τη Βουλή.
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι οι διαδικασίες παραλαβής τριών υποβρυχίων τύπου 214 από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ θα γίνει προμήθεια δύο καινούργιων υποβρυχίων τύπου 209, αντί της αναβάθμισης παλαιών υποβρυχίων ιδίου τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στη συνάντηση της 4ης Νοεμβρίου με τη γερμανική πλευρά είχαν συμφωνηθεί:
– Η γερμανική πλευρά να αναλάβει την υποχρέωση να αναζητήσει και να προτείνει υπεύθυνες και αξιόπιστες λύσεις για τα Ναυπηγεία, λύσεις με χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό βάθος. Να καταρτιστεί έτσι, μία λίστα προτάσεων που θα αξιολογηθεί από διεθνή οίκο, ο οποίος θα επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Οίκο Λαζάρ, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κ. Βενιζέλος.
– Να διατεθεί χρονικό διάστημα ώστε να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των Ναυπηγείων και να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι εν πλω δοκιμές των τριών νέων υποβρυχίων.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το ποσό της μισθοδοσίας, που ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, θα καλυφθεί με συμψηφισμό των δαπανών, που απορρέουν από ενεργές συμβάσεις με τη Γερμανία, όπως είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S. «Σε κάθε περίπτωση, δε θα διακινδυνέψουμε τα υποβρύχια για 4 εκατομμύρια ευρώ», διεμήνυσε.
Την άλλη εβδομάδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

