Την εξάρθρωση πολυμελούς συμμορίας που ειδικευόταν στις κλοπές ΑΤΜ Τραπεζών και υπερπολυτελών αυτοκινήτων, ανακοίνωσε το τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθη ο ιθύνων νους του κυκλώματος, ένας ημεδαπός, ηλικίας 35 ετών, καθώς και 7 επιπλέον μέλη της συμμορίας, ηλικίας από 23 ως 37 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζονται δικογραφίες με τις κατά περίσταση κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», των «Διακεκριμένων Περιπτώσεων Κλοπών», της «Πλαστογραφίας», της «Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», της παράβασης του Νόμου «περί Όπλων», του Νόμου «περί Ναρκωτικών» και της «Απόπειρας Ανθρωποκτονίας με πρόθεση».

Η εγκληματική δράση της παραπάνω συμμορίας περιλαμβάνει 6 κλοπές ΑΤΜ, κλοπές 3 υπερπολυτελών οχημάτων, 7 φορτηγών, πινακίδων κυκλοφορίας, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία, η σύσταση της συμμορίας τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2010, η ομάδα δρούσε με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, λειτουργούσε βάσει ιεραρχικής διαβάθμισης και στα μέλη της είχαν ανατεθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Πως δρούσε η συμμορία

Ο 35χρονος «εγκέφαλος», μετά από αξιολόγηση, επέλεγε το ΑΤΜ που επρόκειτο να αποτελέσει στόχο της ομάδας, καταμέριζε ρόλους στα υπόλοιπα μέλη και κατήρτιζε το σχέδιο δράσης.

Οι δύο «υπαρχηγοί» της οργάνωσης, μεταβίβαζαν τις εντολές του 35χρονου στους υπόλοιπους, εντόπιζαν τα πολυτελή οχήματα και φορτηγά αυτοκίνητα που επρόκειτο να κλαπούν, επόπτευαν την επιχείρηση και παρείχαν κάλυψη με πυροβόλο όπλο κατά τη διαδικασία αποκόλλησης των ΑΤΜ .

Άλλα μέλη ήταν επιφορτισμένα με την κλοπή των φορτηγών αυτοκινήτων, ενώ άλλοι ασχολούνταν αποκλειστικά με την προσέγγιση και επίδεση των ΑΤΜ με συρματόσχοινα και τη μετέπειτα ρυμούλκησή τους.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής αστυνομικής επιχείρησης, ο 28χρονος συλληφθείς (ένας εκ των προαναφερομένων «υπαρχηγών»), απείλησε με πιστόλι τους αστυνομικούς, όμως ακινητοποιήθηκε εγκαίρως, πριν προλάβει να πραγματοποιήσει την απειλή του.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης