Πραγματοποιώντας μία μυθική εμφάνιση, ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα την Τετάρτη από την έδρα της Σολέ, στον 2ο ημιτελικό των δύο ομάδων για το FIBA Europe Cup και προκρίθηκε στους τελικούς της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την ισπανική Μπιλμπάο.

Οι «ασπρόμαυροι» με τρίποντο του Φρανκ Μπάρτλεϊ σε νεκρό χρόνο έστειλαν το ματς στην παράταση (80-81), όπου εκεί, επικρατώντας με 90-88, κατάφεραν να προκριθούν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 29 χρόνια, καθώς ανέτρεψαν την ήττα με έναν πόντο που υπέστησαν στο πρώτο ματς (88-89).

Οι διπλοί τελικοί του ΠΑΟΚ με την Μπιλμπάο έχουν προγραμματιστεί για τις 16 (στην Ισπανία) και 23 Απριλίου (Θεσσαλονίκη).

Η ομάδα του Καντσελιέρι έδειξε καρδιά, δεν εγκατέλειψε τη μάχη όταν βρέθηκε με -14 στην τρίτη περίοδο και κατάφερε εν τέλει να σφραγίσει το εισιτήριο για τους τελικούς.

Ο «Δικέφαλος» κέρδισε στην παράταση, στον δεύτερο ημιτελικό του FEC, τη γαλλική ομάδα με 90-88 και μετά από 29 χρόνια επιστρέφει σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Κορυφαίος του αγώνα για τους «ασπρόμαυρους» ήταν ο Φρανκ Μπάρτλεϊ ο οποίος σε νεκρό χρόνο, στην κανονική διάρκεια, έκανε το 80-81, το οποίο συνδυαστικά με το αποτέλεσμα στο πρώτο ημιτελικό στη Θεσσαλονίκη (88-89), έστειλε την αναμέτρηση στο έξτρα πεντάλεπτο. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε συνολικά 29 πόντους, με 8/13 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ.

Μελανό σημείο στο ματς για τον ΠΑΟΚ αποτέλεσε τραυματισμός, με 1’42’’ πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας, του Σέντρικ Χέντερσον, ο οποίος έφυγε κουτσαίνοντας για τον πάγκο.

Πρώτοι σκόρερ για τη Σολέ ήταν οι Κλίβελαντ Μέλβιν (17 πόντοι, 3 ριμπάουντ), Τζέραλντ Αγιαγί (17 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ).

Με εξαιρετική άμυνα, ελέγχοντας την εναέρια κυκλοφορία (15 ριμπάουντ, 6 εκ των οποίων επιθετικά) και εκτελώντας από τα 6.75 με τους Μπάρτλεϊ, Κατσίβελη, Γκράντισον (6/11 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο), μετά το αρχικό 5-5, ο ΠΑΟΚ με επιμέρους 2-15 βρέθηκε στο 7’ στο +13 (7-20). Διαφορά που «ανέβασε» στο 12’ στο +14 (23-37).

Ο «Δικέφαλος» ήταν στο +13 (29-42) στα μισά της δεύτερης περιόδου, όταν άρχισε να «φορτώνεται» με φάουλ, να κάνει λάθη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη Σολέ να κάνε την αντεπίθεσή της.

Το σκηνικό είχε συνέπεια η γαλλική ομάδα να «γράψει» επιμέρους 19-3, έχοντας τους ΜακΝίς, Κάμπελ, Αγιαγί, να βάζουν την μπάλα στο καλάθι και να πάρει τα ηνία στο σκορ στο 23’ με +3 (48-45). Απόσταση που έστειλε στο +14 (63-49) στο 28’.

Ο ΠΑΟΚ δεν… έριξε λευκή πετσέτα, «απάντησε» με επιμέρους 3-21 και έγινε ξανά «αφεντικό» στο παρκέ με +4 (66-70) στο 34’. Η Σολέ επανέκαμψε, με διαδοχικούς πόντους του Κάμπελ πήγε ξανά στο +4 (74-70) στο 36’ και στο +5 (80-75) στο 39’.

Η γαλλική ομάδα ήταν στο +2 (80-78) με 4’’8 να απομένουν για τη λήξη. Ο ΠΑΟΚ σε νεκρό χρόνο βρήκε στόχο με τρίποντο από τον Μπάρτλεϊ, έκανε το 80-81, το οποίο έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Στο τρίλεπτο του έξτρα πενταλέπτου, με την ψυχραιμία των Ρέινολντς, Φόρεστερ από τη γραμμή των βολών (4/4), ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στο +5 (43’ 82-87).

Ένα λεπτό αργότερα η Σολέ έφερε τη μάχη στα ίσια (87-87) και με τρίποντο του Γκράντισον, με 27’’3 να απομένουν για τη λήξη, ο ΠΑΟΚ πήρε ξανά το προβάδισμα με +3 (87-90).

Στα 12’’ πριν το τέλος, οι Γάλλοι κέρδισαν φάουλ, ο Μέλβιν ήταν εύστοχος στη μία, έκανε το 88-90, το οποίο διατηρήθηκε και έδωσε τον ΠΑΟΚ τη νίκη-πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 16-27, 40-43, 65-56, 80-81 (κ.δ.), 88-90 (παρ.)

Σολέ (Λεφρανσουά): Γουίλερ 1, Μέλβιν 17 (4/8 τρίποντα), Σμιθ 6, Ντε Σόουζα 8, ΜακΝις 12 (7 ριμπάουντ), Αγιαγί 17 (1/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Ντιαγουάρα 2, Μπρατς, Λεβιλέιν, Εντόου 10 (5 ριμπάουντ), Κάμπελ 15 (3/9 τρίποντα, 5 ασίστ), Σανκέ

ΠΑΟΚ (Καντσελιέρι): Γκράντισον 8 (2/4 τριποντα), Χέντερσον 10 (1/5 τρίποντα), Άπσον 9 (4 ριμπάουντ), Φόρεστερ 7 (8 ριμπάουντ), Ιατρίδης, Περσίδης, Κατσίβελης 9 (5 ριμπάουντ), Σκουλαριώτης, Παπαδάκης 2, Μπάρτλεϊ 29 (8/13 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Ρέινολντς 10 (5 ασίστ), Κρούζερ 6 (2/5 τρίποντα)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης