Του Περικλή Χαλάτση

Ένα αναξιοποίητο οικοδομικό τετράγωνο στη Γλυφάδα μεταμορφώθηκε σε υπερσύγχρονο, παραμυθένιο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, με φωτεινούς σηματοδότες και τα βασικά σήματα της Τροχαίας, για να διδαχθούν βιωματικά τα παιδιά ασφαλή οδηγική συμπεριφορά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι μια έξυπνη κίνηση που έκανε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου γιατί αξιοποίησε ένα χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Επαμεινώνδα-Ηφαίστου-Δημελά-Ποσειδώνος, τον μετέτρεψε σε παραμυθένιο πάρκο δημιουργώντας ένα πάρκο όπου τα μικρά παιδιά θα μαθαίνουν σωστά τον Κ.Ο.Κ και όταν κάποια στιγμή μεγαλώσουν και βγουν στους δρόμους θα έχουν σωστές βάσεις για την ασφάλεια.

Άλλο ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα στη Γλυφάδα μας! Το αναξιοποίητο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Επαμεινώνδα, Ηφαίστου, Δημελά και Ποσειδώνος. Το νέο πάρκο άρχισε ήδη να λειτουργεί και περί τα τέλη Μαϊου θα αρχίσουν τα μαθήματα.

Τα ερωτήματα των γονιών ήταν, είναι και θα είναι πάντα τα ίδια : 
–      Πού θα κάνει το παιδί μου ποδήλατο ή πατίνι με ασφάλεια;
–      Πού θα παίξει με ασφάλεια με το παιδικό αυτοκινητάκι;
–      Πώς μπορεί να μάθει από μικρή ηλικία να έχει σωστή και ασφαλή οδηγική συμπεριφορά και κυκλοφοριακή αγωγή;
–     Πρέπει να βάζει ζώνη στο παιδικό αυτοκίνητο;
–     Πως θα μάθει το παιδί να φοράει κράνος στο ποδήλατο και στο πατίνι;
 –    Γιατί πρέπει να σταματάει στις διαβάσεις όταν βλέπει το κόκκινο ανθρωπάκι;  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα εύλογα ερωτήματα των γονιών: 

« Στο νέο πρότυπο χώρο που κατασκευάστηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές υπάρχουν εκατοντάδες νέα δέντρα και φυτά, ποιοτικός και ασφαλής παιδότοπος με φωτισμό τελευταίας γενιάς, πεζοδρόμια μεγάλα και επιφάνειες με βιοκλιματικά υλικά και με ένα δίκτυο δρόμων, σημάνσεων, διαβάσεων, κλπ. ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιούνται οι μεγάλοι δημόσιοι χώροι κι έτσι πράττουμε πάντα. Με ποιοτική κατασκευή, λειτουργικούς χώρους, φαντασία και υψηλή αισθητική και πάνω από όλα με αγάπη για την πόλη μας και για τους ανθρώπους της. Μπορεί το κάθε παιδί να μάθει να οδηγεί με ασφάλεια με τα ειδικά παιδικά αυτοκίνητα που έχουμε προμηθευτεί ή να έρθει με το δικό του αυτοκινητάκι, ποδήλατο ή πατίνι»

Το πάρκο άνοιξε και μπορεί ο καθένας να το επισκεφθεί. Από το τέλος Μαΐου θα ξεκινήσουν μαθήματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, δωρεάν, στα παιδιά, με ηλεκτρονική προκράτηση. Τις προσεχείς ημέρες ο Δήμος θα ανακοινώσει με ποιον τρόπο θα γίνονται τα μαθήματα ανά ομάδες παιδιών ενώ θα μπορεί να γίνεται διαδικτυακή κράτηση παιδικού αυτοκινήτου από τους ενδιαφερόμενους, χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Με τη νέα δε σχολική χρονιά, σε συνεργασία με τα σχολεία, θα γίνονται και ξεχωριστές ενότητες τις καθημερινές στους μαθητές. 

Είναι μια σωστή κίνηση και θα πρέπει να τη μιμηθούν και άλλοι δήμαρχοι. Εδώ και χρόνια προτείνουμε στο υπουργείο Παιδείας να καθιερώσει μαθήματα Οδικής Κυκλοφορίας στους μαθητές έτσι ώστε όταν βγουν στους δρόμους με τα δικά τους αυτοκίνητα η τα δίκυκλα να είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες και να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στον Κ.Ο.Κ

Στο πλευρό του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου εκτός από τους εργαζόμενους στο Δήμο βρέθηκε ο Στάθης Σταθόπουλος, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου που συγχρηματοδότησε το έργο, η ανάδοχος εταιρεία του έργου ΖΙΤΑΚΑΤ με τον Διονύση Ζαφειρόπουλο και ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου Βαγγέλη Σπηλιόπουλο. Την υπέροχη παιδική χαρά και τον αστικό εξοπλισμό επιμελήθηκε ο επικεφαλής της εταιρίας ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, Αντώνης Παπακυριάκης.

Το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, θα πρέπει γενικότερα να δει σοβαρά το θέμα της σωστής Κυκλοφοριακής Αγωγής. Χτίζοντας τις βάσεις του αύριο να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει μείωση στα τροχαία ατυχήματα. Ας μην ξεχνούν οι αρμόδιοι ότι υπάρχουν έμπειροι οδηγοί αγώνων (σε αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και καρτ)  που προσφέρονται αφιλοκερδώς να δώσουν τα φώτα τους για μια πιο ασφαλή γενιά οδηγών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης