Επιμέλεια: Μπάμπης Κελάφης

Η πρώτη CB600F Hornet παρουσιάστηκε το 1998 και σύντομα εξελίχθηκε σε μία εξαιρετικά δημοφιλή μοτοσυκλέτα στην Ευρώπη. Οι λόγοι ήταν ο συνδυασμός της γυμνής σιλουέτας της με ένα ισχυρό κινητήρα και την ευκολία στο χειρισμό που πρόσφερε το σχετικά μεγάλο τιμόνι και η όρθια θέση οδήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτά τα 25 χρόνια το μέγεθος της αγοράς στην κατηγορία των γυμνών μοτοσυκλετών έχει αυξηθεί σημαντικά. Επίσης σε μεγάλο ποσοστό έχει αλλάξει και ο χαρακτήρας των naked μοτοσυκλετών μιας και τώρα οι περισσότερες νέες προτάσεις στην αγορά είναι ουσιαστικά σούπερ σπορ μοτοσυκλέτες με μεγάλο τιμόνι και χωρίς φέρινγκ κάτι που σημαίνει πολυπλοκότητα αυξημένο κόστος και μειωμένη ευχρηστία.

Η Honda με τη νέα CB750 Hornet επαναφέρει την κατηγορία στις βασικές της αξίες δημιουργώντας μια μοτοσυκλέτα που συνδυάζει το στυλ και τον ευχάριστο – εύχρηστο χαρακτήρα των γυμνών street fighter μοτοσυκλετών με τις επαρκέστατες επιδόσεις σε ένα προσιτό πακέτο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύριο χαρακτηριστικό της Hornet είναι το ρεζερβουάρ καυσίμου, που είναι εμπνευσμένο από το σχήμα του φτερού μιας σφήκας. 

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία της νέας Hornet είναι η σύγχρονη εμφάνιση, ο μαζεμένος σε διαστάσεις ροπάτος δικύλινδρος κινητήρας, με ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικής διαχείρισης και το νέο ατσάλινο πλαίσιο που χαρίζουν στη CB750 Hornet μια κορυφαία για την κατηγορία αναλογία ισχύος/βάρους.

Επίσης η ευχρηστία ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη σχεδίαση της νέας Hornet, το ύψος της σέλας στα μόλις 795mm και η όρθια θέση οδήγησης με το μεγάλο τιμόνι, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτή.

Με απλά λόγια η νέα Hornet σχεδιάστηκε να είναι μια Γρήγορη, ευέλικτη και απολαυστική Μοτοσυκλέτα.

Μιλώντας για τη νέα Hornet o Fuyuki Hosokawa, Test Project Leader, Honda R&D, Japan είπε: «Πριν ξεκινήσουμε αυτό το project, σκεφθήκαμε λεπτομερώς τι είδους επιδόσεις θέλαμε να προσφέρουμε στον αναβάτη. Γνωρίζαμε ότι ήταν σημαντικό να κρατήσουμε το κλασικό ‘σφυροκόπημα’ της Hornet στις υψηλές στροφές και την ίδια στιγμή, επειδή πρόκειται για μία νέα γενιά Hornet για τη σύγχρονη εποχή, θέλαμε ο κινητήρας να προσφέρει ισχυρή αίσθηση ροπής από τις χαμηλές έως και τις μεσαίες στροφές. Στόχος μας ήταν πάντα να συνδυάσουμε όλα αυτά με έναν ελαφρύ και ευέλικτο χειρισμό, ώστε η οδήγησή της – ακόμα και στην πόλη – να είναι όσο το δυνατόν πιο απολαυστική και ικανοποιητική. Για εμάς, η Hornet εκπροσωπούσε πάντα την έννοια του απόλυτου streetfighter και αυτή η νέα Hornet, συνεχίζει με υπερηφάνεια αυτή την παράδοση.»

Ο Mr. Giovanni Dovis, Lead Styling Designer, Honda R&D Rome συμπλήρωσε: «Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Honda είναι να δημιουργεί κάτι αυθεντικό και λειτουργικό με απλό τρόπο. Το σλόγκαν που μας οδήγησε στο σχήμα της νέας Hornet ήταν το ‘Sensual Dynamism.’ Έπρεπε να διαθέτει ξεκάθαρα μια σχεδίαση streetfighter– όπως η original έκδοση – αλλά θέλαμε πολύ πιο δυναμικές γωνίες και αναλογίες. Η σιλουέτα και ο μυώδης χαρακτήρας ενός τσιτάχ όταν τρέχει μας ενέπνευσε με τη δύναμή του, με το όλο εγχείρημα να υποστηρίζεται από την προφανή ισχύ του νέου κινητήρα. Επίσης θέλαμε αυτή η μοτοσυκλέτα να ξεχωρίζει και με έναν ακόμα τρόπο, την εμφάνιση: το μεταλλικό κόκκινο πλαίσιο και το αντίστοιχου χρωματισμού πιρούνι σε ανοδιωμένο φινίρισμα δημιουργούν μία ζωηρή αντίθεση με τον cool χαρακτήρα της Μαύρης ή Λευκής χρωματικής επιλογής. Και φυσικά τιμήσαμε την κληρονομιά του μοντέλου με το μοναδικό Mat Goldfinch Yellow.»

Τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του εντελώς νέου κινητήρα είναι: Παράλληλος δικύλινδρος 8βάλβιδος unicam χωρητικότητας 755cc με απόδοση 91.8 PS (67.5kW) στις 9.500 σαλ. και μέγιστη ροπή 75Nm στις 7.250 σαλ. Θα διατίθεται και σε έκδοση με ισχύ 47.6 PS (35kW), για κατόχους διπλώματος A2.

Ο στρόφαλος έχει τα κομβία στις 270° με ανομοιόμορφα διαστήματα ανάφλεξης για προσομοίωση του τρόπου απόδοσης ενός V2 σε 90 μοίρες χωρίς το έξτρα κόστος αυτής της διάταξης. Οι συμπαγείς, 8βάλβιδες κυλινδροκεφαλές Unicam που προέρχονται από την σειρά CRF χρησιμοποιούν αυλούς εισαγωγής κάθετης ροής και αεραγωγούς τυρβώδους ροής (Vortex Flow Ducts) ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη καύση. Οι κύλινδροι χρησιμοποιούν επίστρωση Nicasil (Nickel/Silicon Carbide – Ni-SiC), όπως και αυτοί των CBR1000RR-R Fireblade και CRF450R.

Ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος (ολίσθησης) με υποβοήθηση για να προσφέρει ελαφριά αίσθηση στη μανέτα και διαχειρίζεται την αναπήδηση του πίσω τροχού στα κατεβάσματα 
Το πρωτεύον γρανάζι λειτουργεί και ως αντικραδασμικός άξονας, ενώ το κιβώτιο είναι έξι σχέσεων. 

Τις πεταλούδες στα σώματα ψεκασμού διαμέτρου 46 χιλ κινεί η Ηλεκτρονική Διαχείριση Γκαζιού (TBW) που ακολουθεί τις εντολές του αναβάτη μέσα από τα 3 riding modes RAIN, STANDARD και SPORT (συν το USER mode). Επίσης υπάρχει και το σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC) με τρία επίπεδα ρύθμισης Ισχύος Κινητήρα (Engine Power), που ελέγχει το φρένο κινητήρα (Engine Brake) & HSTC και το ενσωματωμένο Wheelie Control

Ο σύγχρονος κινητήρας σε συνδυασμό με τα εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης κρατάνε χαμηλά την κατανάλωση καυσίμου στα 23km/l (WMTC) προσφέροντας αυτονομία που μπορεί να ξεπεράσει τα 340km χάρη και στο ρεζερβουάρ καυσίμου των 15.2L. 

Το νέο κινητήρα περικλείει το εντελώς νέο ανοικτό ατσάλινο πλαίσιο τύπου «διαμάντι», το οποίο είναι εξαιρετικά ελαφρύ, μόλις 16,6 kg, χάρη στη βελτιστοποίηση του πάχους και της ακαμψίας των σωληνώσεων. 

Για καλύτερη ευελιξία και πληροφόρηση του αναβάτη, το εμπρός τηλεσκοπικό ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου 41 χιλ. είναι το κορυφαίας ποιότητας  Separate Function Fork Big Piston (SFF-BPTM) της Showa. Η πίσω ανάρτηση είναι με ένα αμορτισέρ, με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου σε 5 θέσεις, και μοχλικό Pro-Link. 

Οι διπλοί εμπρός δίσκοι των 296mm και οι ακτινικά τοποθετημένες τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin δείχνουν εντυπωσιακοί και σίγουρα προσφέρουν επαρκέστατη ισχύ πέδησης. Οι ελαφριές ζάντες με μπράτσα σχήματος Y. Που φοράνε ελαστικά 120/70-ZR17, και 160/60-ZR17, εμπρός και πίσω αντιστοιχία, βοηθάνε στην οδική συμπεριφορά και την ποιότητας κύλισης, .

Η γωνία κάστερ και το ίχνος είναι 25° και 99mm αντίστοιχα, το μεταξόνιο 1.420mm, ενώ το βάρος φτάνει τα 190kg, πλήρες υγρών.

Ο πλήρης στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει: Eγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών που παρέχει πληροφορίες και διαχείριση όλων των συστημάτων, καθώς και τη συνδεσιμότητα του συστήματος Honda Smartphone Voice Control για συσκευές Android και IOS, φώτα  τεχνολογίας LED, φλας με  Λειτουργία Αυτόματης Ακύρωσης και Σύστημα Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης –  Emergency Stop System (ESS).

Η 23YM CB750 Hornet θα διατίθεται σε 4 χρωματικές επιλογές:

  • Pearl Glare White, με πλαίσιο Metallic Red Flame και πιρούνι σε ανοδιωμένο Κόκκινο φινίρισμα
  • Graphite Black, με πλαίσιο Metallic Red Flame και πιρούνι σε ανοδιωμένο Κόκκινο φινίρισμα
  • Matte Iridium Gray Metallic
  • Mat Goldfinch Yellow
     

Επίσης για αυτούς που θέλουν να προσωποποιήσουν τη δική τους Hornet υπάρχουν 3 πακέτα αξεσουάρ:

  • SPORT PACK: Quickshifter, μικρή ζελατίνα, μονόσελο και μαρσπιέ αναβάτη. 
  • STYLE PACK: Αντίβαρα τιμονιού, μηχανουργικά κατεργασμένη άνω βάση τιμονιού, προστατευτικό ρεζερβουάρ, διακοσμητικές λωρίδες τροχών και προστατευτικά σε περίπτωση πτώσης (μανιτάρια).
  • TOURING PACK: Πλαϊνές βαλίτσες, τσάντα ρεζερβουάρ και τσάντα σέλας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: Υδρόψυκτος OHC 4-χρονος 8-βάλβιδος Parallel Twin με στρόφαλο 270° και διάταξη Uni-cam
Χωρητικότητα κινητήρα: 755cc
Μέγιστη ισχύς: 91.8 PS (67.5kW) στις 9.500 σαλ.
Μέγιστη ροπή: 75Nm στις 7.250 σαλ.
Τελική ταχύτητα: 205 km/h
Τροφοδοσία: Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI 
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 15.2L
Κατανάλωση καυσίμου: 23km/l – 4.35l/100km
Συμπλέκτης: Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος ολίσθησης/υποβοήθησης (Assist/slipper)
Κιβώτιο: 6-τάχυτο με επιλογέα στο πόδι 
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ: Ατσάλινο ανοικτό, τύπου ‘Διαμάντι’
Διαστάσεις (Μ´Π´Υ): 2.090mm x 780mm x 1.085mm
Μεταξόνιο: 1.420mm
Ύψος σέλας: 795mm
Απόσταση από το έδαφος: 140mm
Βάρος (πλήρες υγρών): 190kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Εμπρός – Ανεστραμμένο Πιρούνι Showa 41mm SFF-BPTMTM USD, διαδρομή 130mm  Πίσω – Αμορτισέρ Monoshock, ψαλίδι Pro-Link, διαδρομή 50mm 
ΤΡΟΧΟΙ: Εμπρός και πίσω – Χυτό Αλουμίνιο με 5 μπράτσα σχήματος Y
Ελαστικά: Εμπρός 120/70ZR-17  –  Πίσω 160/60ZR-17
ΦΡΕΝΑ: ABS 2κάναλο
Εμπρός: Διπλοί δίσκοι 296mm x 4mm με ακτινικά τοποθετημένες 4πίστονες δαγκάνες της Nissin 
Πίσω: Μονός δίσκος 240mm x 5mm με μονοπίστονη δαγκάνα

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης