του Νίκου Βιτσιλάκη 

Το σήμερα επιτάσσει μοτοσυκλέτα “εδώ και τώρα” και οι λόγοι πολλοί. Βασικότερος αυτών είναι η υγεία μας, καθόσον κινούμενοι με δύο ρόδες αποφεύγουμε το συνωστισμό των ΜΜΜ και μένουμε μακριά από περιβάλλοντα που εγκυμονούν κινδύνους. Είναι όμως και καλοκαίρι πια, διάθεση και καιρικές συνθήκες εξυπηρετούν τη μετακίνηση με δίτροχο, είτε σε αστικό περιβάλλον είτε για μια απλή βόλτα, μια εκδρομή, ένα ταξίδι.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αφιέρωμά μας περιλαμβάνει 12 μοντέλα που εντυπωσιάζουν με τις προδιαγραφές τους, αποτελώντας -πάντα τηρουμένων των αναλογιών- συμφέρουσες επιλογές στις κατηγορίες τους. Η παρουσία τους εδώ οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν μοντέλα value for money, κοινώς και κατά περίσταση “λίγα δίνω – πολλά παίρνω”. Με αποδεδειγμένη αξιοπιστία, πλούσιο εξοπλισμό και εγγυημένη μεταπώληση, σίγουρα αξίζουν να γίνουν δικά σας. Ας τα δούμε με αλφαβητική σειρά: 

BMW F 900 R – 9.240€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια γυμνή μοτοσυκλέτα που ακροβατεί ανάμεσα στις κατηγορίες των naked, roadster και streetfighter, με δυναμικά χαρακτηριστικά αλλά και εξοπλισμό που δελεάζει. Ένα μοντέλο 2020 με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 900cc και 105Hp, με σχεδόν 9Kgm ροπής να είναι διαθέσιμα από τις 4.500 έως τις 8.500rpm! Στο βασικό του εξοπλισμό  διαθέτει ΑΒS, Traction Control, δύο Riding Modes, φώτα Full LED και έγχρωμη οθόνη TFT 6.5 ιντσών. Στον προαιρετικό περιλαμβάνονται τρία επιπλέον οδηγικά προγράμματα, Dynamic Traction Control, up/down quickshifter, ABS Pro, Dynamic Brake Control, ημι-ενεργητική ανάρτηση Dynamic ESΑ, προσαρμοζόμενα φώτα Adaptive Cornering Light, σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης και σύστημα εκκίνησης και keyless. 

Daytona T310 – 4.085€  

Μια σκληροτράχηλη μοτοσυκλέτα Street Adventure με προσόντα που την ανέδειξαν best seller της ελληνικής αγοράς το 2019! Δυνατός υγρόψυκτος κινητήρας 300cc και 35,4Hp, με κατανάλωση που δεν ξεπερνάει τα 3,6 λίτρα/100χλμ και εξοπλισμό που απλά δεν βρίσκεις αλλού! Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ηλεκτρικό κλείδωμα τιμονιού, εκκίνηση κινητήρα χωρίς κλειδί, διπλή χαρτογράφηση (eco/sport), ρυθμιζόμενες μανέτες, Led φώτα, μεγάλη ψηφιακή οθόνη, χειριστήρια με κρυφό φωτισμό, ηλεκτρικό άνοιγμα τάπας, θύρα USB, προστατευτικές χούφτες, προστατευτικά κάγκελα και σχάρα αποσκευών, όλα αυτά σε μια μοτοσυκλέτα που δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή.  

Honda Forza 300 – 5.990€  

Από το 2018 το Forza 300 ανανεώθηκε ριζικά και έγινε ελαφρύτερο, μικρότερο, πιο έξυπνο και περισσότερο sport, χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τα πλεονεκτήματα του GT χαρακτήρα του. To μοντέλο του σήμερα διακρίνεται για τη ρηξικέλευθη εμφάνιση και τις σημαντικά μικρότερες διαστάσεις. Το μεταξόνιο και το συνολικό μήκος έχουν μειωθεί, ενώ είναι στενότερο και με ψηλότερη θέση οδήγησης. Και παρά τη μεγάλη διάμετρο του πίσω τροχού, είναι κατά 12 kg ελαφρύτερο χάρη στο ενισχυμένο και επανασχεδιασμένο πλαίσιο. Η νέα -και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη- ζελατίνα προσφέρει μεγάλη προστασία, ενώ σημαντική προσθήκη είναι αυτή του συστήματος Selectable Torque Control (HSTC), το οποίο ενεργοποιείται και απενεργοποιείται από τον αναβάτη. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED και το Smart Key, πέραν του ότι ελέγχει τον κεντρικό διακόπτη ανάφλεξης και την κλειδαριά της σέλας, είναι συμβατό και με την προαιρετική βαλίτσα top case των 45 λίτρων.

  

Kawasaki Versys-X 300 – 5.990€

Αν θέλετε μια μοτοσυκλέτα On/Off Adventure για να κάνετε και μακρινά ταξίδια, τότε η πρόταση της Kawasaki είναι μονόδρομος στα λίγα κυβικά. Είναι το μοναδικό στην κατηγορία με δικύλινδρο κινητήρα, αλλά και το μόνο με ακτινωτές ζάντες και 19άρη μπροστινό τροχό! Στην καθημερινότητα αποδεικνύεται ιδανικός σύντροφος καθόσον δεν “καίει παπάδες”, χωράει παντού, έχει πλαίσιο και ανάρτηση να το εμπιστευθείς στην επιθετική οδήγηση και τα φρένα του δουλεύουν έτσι όπως πρέπει να δουλεύουν. Σίγουρα, και όπως έχουμε ξαναγράψει, ένα πολυτάλαντο δίτροχο εργαλείο για κάθε χρήση.  

Honda NC750X – 8.700€ (DCT 9.400€)  

Μια μοτοσυκλέτα Street Adventure που αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στον κόσμο των μοτοσυκλετών. Διαθέτει δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 745cc και 55Hp, στρόφαλο 270 μοιρών και αντικραδασμικούς άξονες. H όλη φιλοσοφία κατασκευής του βασίζεται στη γεμάτη απόδοση από τις χαμηλές στροφές και στην οικονομία καυσίμου. Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT) διαθέτει 6 σχέσεις και τρεις διαθέσιμες επιλογές λειτουργίας, μία χειροκίνητη και δύο αυτόματες. Η κεντρική μονάδα ελέγχου συλλέγει στοιχεία από το άνοιγμα του γκαζιού, την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας, τις στροφές του κινητήρα και την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο και αυτόματα ρυθμίζει την κατάλληλη απόκριση/λειτουργία. Μια μοτοσυκλέτα πασπαρτού, κομμένη και ραμμένη για την Ελλάδα! 

Kymco Xciting-S 400i Noodoe – 5.995€  

Το νέο Xciting αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό σπορ, στυλ, άνεσης και υψηλής απόδοσης. Βελτιωμένο παντού, διαθέτει αναβαθμισμένο (G5-SC) κινητήρα με την υψηλότερη ισχύ στην κατηγορία (36Hp) και πλήρη εξοπλισμό: Φρένα με ακτινικές δαγκάνες και ABS Bosch 9.1, Full LED φωτισμός, προβολείς DRL, Smart Lock κεντρικός διακόπτης πολλαπλών χρήσεων με αντικλεπτική προστασία, πλήρης ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη TFT και δυνατότητα προσωπικής προσαρμογής των ενδείξεων, σύστημα Kymco Noodoe για ηλεκτρονική διασύνδεση με smartphone, GPS Navigator, ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας χωρίς εργαλεία, αποθηκευτικοί χώροι που κλειδώνουν, χώρος για Fullface, αλάρμ, θύρα USB, χειρόφρενο, χειρολαβές και αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη.   

Moto Guzzi V85 TT – 11.800€  

Το V85 TT είναι η πρώτη και μοναδική Classic μοτοσυκλέτα On/Off Adventure, αποτελώντας την ιδανική σύνθεση μεταξύ δύο αντιφατικών κόσμων: της λειτουργικότητας των enduro και της κομψότητας των κλασικών μοτοσυκλετών. Με κινητήρα V-2 853cc και 80Hp διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό μια ολοκληρωμένη σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων. Από τρεις διαφορετικές λειτουργίες οδήγησης (riding modes) και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (MGCT) μέχρι ηλεκτρονικό γκάζι Ride-by-Wire και Cruise Control! Όλες οι παράμετροι μπορούν να ελεγχθούν μέσω μιας μεγάλης οθόνης TFT, με το φόντο και το χρώμα των χαρακτήρων να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο. Στα υπέρ του μοντέλου τα 4 χρόνια εγγύηση και τα δωρεάν 4 χρόνια οδικής βοήθειας που το συνοδεύουν.  

Suzuki V-Strom 650 – 8.595€

Το best seller της Suzuki, μια από τις πλέον καλοπουλημένες μοτοσυκλέτες εντός και εκτός συνόρων, ένα On/Off Adventure που έχει γίνει συνώνυμο της λέξης αξιοπιστία. Πέραν του αλεξίσφαιρου V-2 κινητήρα, το V-Strom 650 διαθέτει όλο εκείνο το πακέτο που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την έννοια της αναζήτησης. Εξοπλισμένο με traction control, κάνει το βήμα μπροστά στην κατηγορία και σε άλλους σημαντικούς τομείς. Το σύστημα LowRPM της Suzuki είναι αυτό που θα κρατήσει τις στροφές του κινητήρα σταθερές, διευκολύνοντας την οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα, ενώ το αντίστοιχο Easy Start αυτό που θα βάλει μπροστά τον κινητήρα με στιγμιαίο πάτημα της μίζας.   

SYM HD300i – 3.595€

Ανήκει στην κατηγορία των scooter πόλης με μεγάλους τροχούς και διατίθεται σε μια τιμή που δεν μπορείς να αντισταθείς. Υγρόψυκτος κινητήρας 300cc και 27,5Hp, που χαρίζουν δυνατές επιδόσεις και το κάνουν απόλυτα ασφαλές για κυκλοφορία σε αστικές συνθήκες (και όχι μόνο). Αποτελεί την πλέον πρόσφατη πρόταση της SYM στην κατηγορία, όντας καλοφτιαγμένο και καλά εξοπλισμένο. Κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για ένα full-face κράνος και άλλα καθημερινά αντικείμενα, εύχρηστο ντουλαπάκι στο εσωτερικό της ποδιάς, θύρα USB 2.0, κρυφός αναδιπλούμενος γάντζος, χειρολαβή με ενσωματωμένη σχάρα για εύκολη τοποθέτηση βαλίτσας, κεντρικός πολυδιακόπτης και αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη.   

Triumph Street Twin – 9.290€ 

Το best seller της αγγλικής φίρμας διαθέτει σημαντικά αναβαθμισμένο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με 18% μεγαλύτερη ισχύ από πριν (65Hp) και γκάζι Ride-by-wire (ηλεκτρονικό). Νέο πιρούνι μεγαλύτερης διαμέτρου,  φρένα Brembo με τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά, δύο οδηγικά προγράμματα, ABS & traction control με δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης, συμπλέκτης υποβοήθησης, διπλά τελικά εξάτμισης, πίσω φως LED, θύρα USB και Immobiliser, όλα στο βασικό εξοπλισμό για τον βενιαμίν της οικογένειας Bonneville.  

Voge 500DS – 5.995€

Η ανατομία της ελευθερίας πάνω σε μια μοτοσυκλέτα Street Adventure, με ποιότητα κατασκευής που ικανοποιεί ακόμα και τον πλέον απαιτητικό αναβάτη. Υγρόψυκτος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 500cc, που αποδίδει 46Hp και 42,5Nm ροπής, προστατευτικά κάγκελα, ρυθμιζόμενος σε ύψος ανεμοθώρακας, στάνταρ έγχρωμη οθόνη TFT με πλήρεις ενδείξεις (ακόμα και για την πίεση των ελαστικών) και σύνδεση με smartphone μέσω Bluetooth. Η ανάρτηση έχει την υπογραφή της Kayaba (KYB) και αποτελείται από ανεστραμμένο πιρούνι 41mm και μονό αμορτισέρ με μοχλικό στο ψαλίδι. Παράλληλα, διαθέτει δικάναλο ABS της Bosch, φρένα με τρία δισκόφρενα της Nissin και φώτα Full LED. Μία adventure μοτοσυκλέτα σε τιμή χωρίς αντίπαλο! 

Yamaha Tracer 700 – 8.790€

Μοτοσυκλέτα Street Adventure ανανεωμένη στα σημεία και ικανή να προσελκύσει όσους θέλουν κινητήρα μεσαίας χωρητικότητας με υψηλή ιπποδύναμη (75Hp). Εντυπωσιακοί διπλοί προβολείς τύπου projector με διπλά κεκλιμένα φώτα θέσης τεχνολογίας LED, βελτιώσεις στο πιρούνι και στο μονό αμορτισέρ, όπου πλέον αμφότερα ρυθμίζονται σε απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου. Η ζελατίνα του φέρινγκ έχει αλλάξει σχήμα, είναι ρυθμιζόμενη με το ένα χέρι και χωρίς τη χρήση εργαλείου, σε συνδυασμό με τις ανασχεδιασμένες προστατευτικές χούφτες εγγυάται καλύτερη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Για το 2020 ο κινητήρας είναι προδιαγραφών Euro5 και έχει δεχθεί νέες ρυθμίσεις σε ψεκασμό και ανάφλεξη, τροποποιημένη εισαγωγή αέρα, βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις εξαγωγής και τροποποιημένο σύστημα εξάτμισης.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης