Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαουδική Αραβία καταλαμβάνει σχεδόν το 80% της Αραβικής Χερσονήσου και η οικονομία Τα αποθέματα πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία ξεπερνούν τα 250 δις βαρέλια!της βασίζεται κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία που υπάρχουν, σχεδόν το 75% των εσόδων προϋπολογισμού του κράτους προέρχεται από τον «μαύρο χρυσό».

Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει ξεπερνούν τα 250 δισεκατομμύρια βαρέλια και αποτελούν το 1/5 των αποθεμάτων στον πλανήτη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτοκίνητο με σχεδόν 6.000 κ.εκ. μοτέρ και 500 άλογα να έχεις σίγουρα δεν θα νοιάζεσαι για το κόστος καυσίμου (στη φωτό το Dodge Charger)

Τζάμπα… μετακινήσεις

Λογικό είναι σε μία τέτοια χώρα η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου να είναι χαμηλή και οι μετακινήσεις με Με 9€  φουλάρεις ένα SUV με κινητήρα diesel…το αυτοκίνητο να μην κοστίζουν μια περιουσία!

Συγκεκριμένα, το κόστος βενζίνης κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο και αυτό έχει να κάνει με τον αριθμό οκτανίων (91 έως 95).

Η τιμή του diesel είναι ακόμα πιο χαμηλή και αγγίζει τα 15 λεπτά το λίτρο, δηλαδή σχεδόν το ένα δέκατο της τιμής στην οποία πωλείται στην Ελλάδα, όπου το diesel κοστίζει 1,5 ευρώ.

Τα μεγάλα SUV είναι σχεδόν τα... μισά αυτοκίνητα που βλέπει κανείς στους δρόμους της Σαουδικής Αραβίας (στη φωτό εικόνα από την Τζέντα)

Δεν σε νοιάζει…

Με τέτοιες τιμές κανείς δεν σκέφτεται το κόστος στις μετακινήσεις και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι μεγάλα και με κινητήρες πολλών κυβικών!

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης