Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου VW έλαβε χώρα στο Βερολίνο, με αρκετούς ακτιβιστές να γίνονται οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Αρχικά δεκάδες άτομα εμπόδιζαν την κυκλοφορία μπροστά από τον χώρο της εκδήλωσης δημιουργώντας κομφούζιο ενώ στη συνέχεια, κατάφεραν να μπουν στον εσωτερικό χώρο και να έρθουν τετ-α-τετ με τους υπευθύνους της μάρκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις γίνονται τόσο για περιβαλλοντικό ιστορικό της αυτοκινητοβιομηχανίας όσο και για τις ανεπιβεβαίωτες φήμες που θέλουν το εργοστάσιο της VW στην Κίνα να προωθεί την εξαναγκαστική εργασία. 
Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι η Volkswagen, ως μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως, παράγει σημαντικό μέρος των κερδών της από οχήματα που προκαλούν περιβαλλοντική ζημία. Θα λέγαμε πως είναι μία συνέχεια του τεράστιου σκανδάλου dieselgate με τις ψεύτικες τιμές εκπομπών ρύπων. 

Όσο γινόταν η ετήσια συνέλευση, μερικοί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα για τις εργασιακές πρακτικές της Volkswagen. Ένας από αυτούς πέταξε μια τούρτα στον Hans Dieter Pötsch, τον πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου της Porsche SE και του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen. Ο Pötsch απέφυγε την τούρτα όσο άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “VW = καταναγκαστική εργασία” και “Τέλος στην καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων”.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το εργοστάσιο της Volkswagen με έδρα τη Xinjiang έχει δεχθεί μεγάλη κριτική για τη φερόμενη χρήση καταναγκαστικών εργασιακών πρακτικών. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως κοινοπραξία με την SAIC, και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχουν κατηγορήσει τους προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας για τέτοιες εργασιακές πρακτικές.

 

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι το εργοστάσιό της χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία, αλλά συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις. Η επαρχία έχει συνδεθεί με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η κινεζική κυβέρνηση εναντίον του πληθυσμού των Ουιγούρων εδώ και χρόνια. Μία κατάσταση που έχει χαρακτηριστεί και ως γενοκτονία.

Ακόμη και πέρα από τους διαδηλωτές, η VW αντιμετώπισε επικρίσεις στην ετήσια συνεδρίασή της, με τους επενδυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πτώση των πωλήσεων στην Κίνα, τις απειλές από την Tesla και τις αποτυχίες της μονάδας λογισμικού της, Cariad (όλα τα μέλη της οποίας απολύθηκαν). Η Volkswagen δήλωσε ότι καλωσορίζει αυτού του είδους την κριτική και δήλωσε ότι εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των μετόχων.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης