Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιείται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην αυτοκίνηση, με τις εταιρείες να κατασκευάζουν από καθίσματα, έως διακοσμητικά για το εσωτερικό, εξατμίσεις και μηχανικά εξαρτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρεία χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας κάνει και η Porsche. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε μάλιστα, ότι τα πιστόνια της 911 GT2 είναι από 3D printer. Κατασκευάζονται σε συνεργασία με τις Mahle και Trumpf και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε εξαρτήματα τόσο υψηλής πίεσης να δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 3D εκτύπωση επιτρέπει τη μείωση του βάρους κατά 10%, την καλύτερη διαχείριση των θερμικών φορτίων, την βελτιστοποίηση της δομής των εμβόλων, την αύξηση των στροφών κίνησης του κινητήρα και τη βελτίωση της καύσης.

Επίσης, τα τρισδιάστατης εκτύπωσης πιστόνια επιτρέπουν την αύξηση της ισχύος κατά 30 ίππους και τη βελτίωση της απόδοσης του μηχανικού συνόλου.

Η κατασκευή των συγκεκριμένων πιστονιών είναι ιδιαίτερη σύνθετη και πραγματοποιείται μέσω προηγμένων εκτυπωτών που αντλούν δεδομένα από υπερ-υπολογιστές. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και laser, χρησιμοποιείται μια μεταλλική σκόνη υψηλής καθαρότητας πάνω στο κράμα.

Η ακτίνα laser θερμαίνει και λιώνει τη σκόνη και στη συνέχεια την ψύχει και την στερεοποιεί σε μία ενιαία δομή.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης