Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Bentley βρίσκεται ήδη στον 103ο χρόνο ζωής και φέτος γιορτάζει την 70η επέτειο της R-Type Continental, θυμίζοντας μας την τεράστια σπουδαιότητα του συγκεκριμένου μοντέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες παραδόσεις της R-Type Continental έγιναν το 1952 και, εκείνη την εποχή, είχε τη διάκριση του ταχύτερου αλλά και ακριβότερου αυτοκινήτου στη γη. Κόστιζε τέσσερις φορές περισσότερο από ένα σπίτι εκείνης της εποχής, με την σημερινή αναλογία καθαρά χρηματικά να είναι στα 164.000 ευρώ.

Έχοντας έμπνευση από τις προπολεμικές Bentley που ξεχώριζαν για την αεροδυναμική τους, το συγκεκριμένο coupe βασιζόταν στην R-Type και προσέφερε πολυτέλεια, γκάζι και αστείρευτο κύρος σε όποιος είχε την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει.

Την κίνηση παρείχε ένας εξακύλινδρος κινητήρας 4.6λτ. αποδίδοντας 155 ίππους ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων διέθετε υψηλότερη τελική σχέση μετάδοσης κίνησης. Αυτές οι αλλαγές συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο που ήταν ικανό να πιάνει ταχύτητες μέχρι και 191χλμ./ώρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η R-Type Continental πέρασε τη γραμμή παραγωγής μόλις 208 φορές, όντας και τότε τόσο σπάνια όσο και σήμερα, ενώ είχαν δημιουργηθεί ειδικά ελαστικά για το μοντέλο, ώστε να αντέχουν την μεγάλη του ταχύτητα αλλά και το βάρος δύο τόνων. Η παραγωγή της R-Type Continental ολοκληρώθηκε το 1955, ενώ το κόστος της σήμερα υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ.

Η ονομασία Continental επέστρεψε το 2003 με την Continental GT που έχει ήδη ανακηρυχθεί ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα στην γκάμα της εταιρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης