Φέτος το 2021 η Alfa Romeo κλείνει τα 110 χρόνια από την ίδρυση της και ο τρόπος με τον οποίο γιόρτασε την επέτειο της ήταν κάτι που περιμέναμε.

Παρουσίασε το δυνατότερο αυτοκίνητο παραγωγής της θρυλικής μάρκας συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν, αντλώντας έμπνευση από τη φημισμένη Giulia GTA του 1965 η Alfa Romeo δημιούργησε ακόμα έναν θρύλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατασκεύασε 500 αυτοκίνητα της ειδικής έκδοσης για τους λάτρεις της ιταλικής φίρμας. Δεν πρόλαβε όμως να τελειώσει την παραγωγή των αυτοκινήτων και τα 500 αριθμημένα αυτοκίνητα έγιναν ανάρπαστα στην Ευρώπη, την Αμερική , την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Το πρόγραμμα «The Monster», ονομασία που προήλθε από τους μηχανικούς και τους τεχνικούς που συνεργάστηκαν για την δημιουργία  της Giulia GTA, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θυμίζει το παρελθόν καθώς πραγματοποιήθηκε στις ίδιες εγκαταστάσεις με αυτές του 1965 της Alfa Romeo, όπου ο προκάτοχός της το είχε φτιαχτεί από μια μικρή ομάδα μηχανικών της Autodelta Racing εκτός οραρίου στο Balocco.

H Giulia GTA του 1965 κατασκευάστηκε σε 500 μονάδες, πράγμα το οποίο έγινε και με την καινούρια Giulia με σκοπό την έγκριση τύπου στην κατηγορία Group 2 Turismo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνδεση με το παρελθόν είναι πολύ αισθητή. Παρότι υπάρχει ένα κενό 55 χρόνων, οι μηχανικοί ακολουθώντας την ίδια ιδεολογία κατάφεραν να έχουν ένα απίστευτο αποτέλεσμα. 

Το 1965 ο βασικός στόχος ήταν η μείωση του βάρους. Χρησιμοποιώντας αλουμίνιο κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά το βάρος κάτι το οποίο γίνεται και τώρα με τη χρήση ανθρακονημάτων. 
Έτσι όπως τότε οι ζάντες ήταν κατασκευασμένες από μαγνήσιο έτσι και σήμερα η καινούρια Giulia GTA διαθέτει για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπνευσμένη από την Formula 1 μονό μπουλόνι ασφάλισης.

Έχοντας πλέον μεγαλύτερη εμπειρία και την ευκαιρία να συνεργάζεται  με την Sauber Engineering οργανισμός με 50 χρόνια εμπειρίας στους αγώνες και στην αεροδυναμική, κατάφερε να διαπρέψει και στο αεροδυναμικό κομμάτι του αυτοκινήτου.

Για να γίνουν σωστά όλα τα παραπάνω συνέβαλαν και κορυφαίοι οδηγοί αγώνων που με την παρουσία τους σύνδεσαν το παρελθόν με το παρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι και το 1965 ,σημαντικό ρόλο στο «στήσιμο» της Giulia GTA ,έπαιξαν τότε οι οδηγοί Teodoro Zeccoli και Andrea de Adamich.

Όπως το 1965 έτσι και φέτος σημαντικό ρόλο είχαν οι παρεμβάσεις των οδηγών της Alfa Romeo Racing ORLEN F1 οι Antonia Giovinazzi και Kimi Räikkönen. Οι συμβουλές τους ήταν πολύτιμες κυρίως για την αεροδυναμική και την συνολική ισορροπία του συνόλου. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης