Το μυστικό της επιτυχίας της συνταγής της Fiat για τα αυτοκίνητα πόλης, κρύβεται στο γεγονός ότι προσαρμοζόταν πάντα στις ανάγκες των καταναλωτών. Το Panda είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αποκάλυψή του στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης το 1980, το Panda απέκτησε το προσωνύμιο «Magix Box» (Μαγικό Κουτί) όντας γεμάτο έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες.

Φέτος, η ιταλική εταιρεία γιορτάζει τα 40ά γενέθλια του εμβληματικού αυτού οχήματος. Μέσω μιας σειράς από βίντεο, ξετυλίγει το κουβάρι των επιτυχιών του μοντέλου.

Ο Luca Napolitano, επικεφαλής των Fiat & Abarth για την περιοχή ΕΜΕΑ, μαζί με τρεις ξεχωριστούς καλεσμένους γυρίζουν στο παρελθόν για να αποκαλύψουν τα μυστικά του Panda, αλλά και να ανακαλύψουν το παρόν και το μέλλον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία του ταξιδιού ξεκινά από τους πρώτους κινητήρες των Panda 30 και 45, που βασίζονταν στα κινητήρια σύνολα των Fiat 126 και 127 και συνεχίζει στο αποκλειστικό σύστημα τετρακίνησης του μοντέλου που παρουσιάστηκε το 1983. Ακολούθησε το 1986 η παρουσίαση της νέας γενιάς τετρακύλινδρων υδρόψυκτων κινητήρων Fire, ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά -για πρώτη φορά στην κατηγορία- ένα αυτοκίνητο ήταν διαθέσιμο με κινητήρα diesel.

Το 2003, η δεύτερη γενιά του Panda έφερε ακόμα περισσότερες επιλογές και καινοτομίες, όπως ο πρωτοποριακός συμπαγής diesel κινητήρας άμεσου ψεκασμού Multijet. Το 2006, η γκάμα απέκτησε δύο πολύ διαφορετικής φιλοσοφίας εκδόσεις. Από τη μία το Panda 100hp, ένα μικρό σπορ αυτοκίνητο με 16βάλβιδο κινητήρα 1.4 λίτρων απόδοσης 100 ίππων και αξιοσημείωτες για το μέγεθός του επιδόσεις και από την άλλη το Panda Natural Power με 8βάλβιδο κινητήρα Fire 1,2 λίτρων που χρησιμοποιούσε βενζίνη ή CNG (φυσικό αέριο). Δύο χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε και η LPG έκδοση (υγραέριο).

Με την παρουσίαση της τρίτης γενιάς στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2011, η παραγωγή του μικρού αυτοκινήτου της Fiat επέστρεψε στην Ιταλία, στο εργοστάσιο του Pomigliano d’ Arco. Ήταν τα χρόνια που η προστασία του περιβάλλοντος γινόταν όλο και μια πιο σημαντική υπόθεση. Για ακόμα μια φορά το Panda θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Η έκδοση CNG απέκτησε Turbo με την τοποθέτηση του κινητήρα TwinAir απόδοσης 80 ίππων. Μια επιλογή που προσέφερε μόνο πλεονεκτήματα, με υψηλότερη απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Η νεότερη εξέλιξη στην πορεία του μοντέλου προέκυψε με την παρουσίαση της νέας γενιάς κινητήρων βενζίνης της Fiat Chrysler Automobiles, με την ονομασία FireFly. Το Panda είναι το πρώτο μοντέλο που εφοδιάστηκε με τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα του ενός λίτρου που στην υβριδική του εκδοχή αποδίδει 70 ίππους, χάρη στη συνεργασία του με τον ηλεκτροκινητήρα BSG (Belt-Driver Starter Generator) απόδοσης 3,6kW.

Το Panda Hybrid κοστίζει 11.990 ευρώ και απαλλάσσεται και από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, λόγω των χαμηλών εκπομπών ρύπων.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης