Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μια ομάδα χάκερ έφυγε με ένα Tesla Model 3 και 100.000 δολάρια σε μετρητά και μάλιστα τους χειροκρότησαν κιόλας. Το Model 3 παραβιάστηκε ως μέρος ενός διαγωνισμού hacking, με το αυτοκίνητο και τα χρήματα να κερδίζονται δίκαια.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός Pwn2Own πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο συνέδριο ασφαλείας CanSecWest του Βανκούβερ και λέγεται ότι προσελκύει τους καλύτερους χάκερ και ερευνητές ασφαλείας στον κόσμο. Σε κάθε ομάδα που συμμετέχει στην εκδήλωση hacking δίνεται μια λίστα συσκευών και λογισμικού. Κάθε επιτυχημένη παραβίαση τους δίνει ένα χρηματικό έπαθλο και στην περίπτωση του Tesla, η πιο γρήγορη ομάδα κέρδισε το αυτοκίνητο.

Φυσικά, για να προστατευθούν οι ιδιοκτήτες Tesla, οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς η ομάδα χάκαρε το αυτοκίνητο δεν αποκαλύφθηκαν. Κάτι που θα γίνει περίπου 90 ημέρες αργότερα, όπου εταιρία όπως ανακοίνωσε, θα έχει λύσει το συγκεκριμένο κενό στην ασφάλεια του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. 

Μία τέτοια «επίθεση» στο λογισμικό, περιλαμβάνει την τροποποίηση εσωτερικών αρχείων – όπως τα διαπιστευτήρια σύνδεσης – για την απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα συστήματα του οχήματος. Ένα μεταγενέστερο tweet από την Synacktiv (την ομάδα που κέρδισε) έδειξε πώς η ομάδα παραβίασε με επιτυχία το infotainment του Tesla Model 3 μέσω Bluetooth. Σε συνδυασμό με όσα παρουσιάστηκαν στην έκθεση, οι χάκερ ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν τελικά να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στο όχημα.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης