Του Γιώργου Παλληκάρη

Τελευταίος αγώνας πριν την καλοκαιρινή διακοπή για το πρωτάθλημα της Formula 1, και όλα τα φώτα στραμμένα στην πίστα Hungaroring, στα προάστια της Βουδαπέστης.  Το σημερινό Grand Prix είναι το 13ο της χρονιάς και ίσως το πιο αμφίρροπο μέχρι σήμερα με ιδιαίτερα ασυνήθιστη σειρά εκκίνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οδηγός της Mercedes George Russell κατάφερε να πάρει την πρώτη Pole position της καριέρας του (και την πρώτη της Mercedes για φέτος) και σήμερα ξεκινάει πρώτος, έχοντας πίσω του τις δύο Ferrari. Ο περσινός πρωταθλητής Verstappen εκκινεί από την 10η θέση, ενώ ο έτερος οδηγός της ομάδας με το αστέρι, ξεκινά από την έβδομη θέση.

Η πίστα στην Ουγγαρία αν και στενή σε πλάτος, θεωρείται ασφαλής με πολλά μέτρα χώμα στις εξόδους που μπορούν να ανακόψουν την ταχύτητα των μονοθεσίων. Με μήκος 4.381χλμ. οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν 70 γύρους και θα καλύψουν 306.63 χλμ., ενώ τον ταχύτερο γύρο ( 1.16.627) έχει κάνει το 2020 με την W11 ο Lewis Hamilton.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Mercedes για πρώτη φορά στο σημερινό πρωτάθλημα ξεκινάει πρώτη, με έναν εξαιρετικό και σταθερό σε όλους τους αγώνες George Russell, που μαζί με τον Carlos Sainz δείχνουν πως είναι σε καλύτερη φόρμα από τους πρώτους οδηγούς της ομάδας τους και δικαιούνται μεγαλύτερης προσοχής.

Τα φώτα σβήνουν και έχουμε εκκίνηση ενώ οι πρώτες σταγόνες βροχής κάνουν την εμφάνιση τους!

 

Πολύ καλή εκκίνηση για τον George Russell που θα προστατεύσει την πρώτη θέση, παρά την αρκετή πίεση που δέχθηκε από τον Sainz στην έξοδο της πρώτης στροφής. Η εκκίνηση όλων ήταν σχετικά καθαρή και δεν είχαμε πολλές επαφές, με τον Hamilton να βγαίνει για λίγο εκτός πίστας, χωρίς να χάνει όμως τη θέση του.

Στον δεύτερο γύρο έχουμε εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας καθώς υπάρχουν κομμάτια στην πίστα τα οποία γρήγορα απομακρύνθηκαν και έχουμε ξανά αγώνα από τον τρίτο γύρο, όπως και ενεργοποίηση του DRS.

Ο Verstappen απειλεί τον πολύ έμπειρο Alonso ο οποίος αμύνεται εξαιρετικά, την ώρα που η διαφορά του πρώτου Russell από τον δεύτερο Sainz είναι στα δύο δευτερόλεπτα. Ο Magnussen έχει βλάβη και θα πρέπει να επισκεφθεί τα pits, ενώ οι οδηγοί ενημερώνονται πως για τα επόμενα 30 λεπτά δεν θα υπάρχει βροχή. Ο Verstappen έχει κερδίσει ήδη 4 θέσεις και βρίσκεται στην 6η, ενώ η πρώτη πεντάδα παραμένει η ίδια για τους πρώτους 8 γύρους με: Russell – Sainz-Leclerc-Norris-Hamilton.

Η μάχη για την τέταρτη θέση είναι εντυπωσιακή με τον Norris να αμύνεται σθεναρά απέναντι στον Hamilton όσο ο Βρετανός νιώθει την ανάσα του Verstappen, ο οποίος δείχνει ασταμάτητος. Τελικά στην στροφή 2, και οι δύο πρωταθλητές θα προσπεράσουν μαζί την McLaren με την μεταξύ τους διαφορά να είναι λίγο πάνω από 1δευτ. μην επιτρέποντας την ενεργοποίηση του DRS. 

Ο Verstappen ενημερώνει το team radio ότι έχει πρόβλημα με τον συμπλέκτη του με τους μηχανικούς να το επιβεβαιώνουν, ενώ στον 15ο γύρο ο Norris (που είχε ξεκινήσει 4ος και πλέον ήταν 8ος) επισκέπτεται τα pits, με τον ρυθμό του να είχε πέσει πολύ.

Ο πρωτοπόρος Russell θα επισκεφτεί τα pits στον 17ο γύρο, με την αλλαγή του μπροστά δεξιά ελαστικού να του σπαταλάει λίγο χρόνο. Παράλληλα αλλαγή ελαστικού πραγματοποίησε και ο Verstappen, με όλους τους οδηγούς να επιλέγουν την μεσαία γόμα. Στην ίδια λογική ακολουθεί και ο Sainz και ο Perez. 
Μετά από τρεις γύρους όπου σχεδόν όλοι οι οδηγοί επισκέφθηκαν τα pits η κατάταξη είναι: Russell-Lercler-Sainz-Verstappen-Hamilton. 

Εκπληκτική διπλή προσπέραση του Daniel Ricciardo ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ενδοοικογενειακή μάχη Alonso και Occon, κερδίζοντας πανέξυπνα δύο θέσεις. Ο Leclerc πιέζει ασφυκτικά τον πρωτοπόρο Russell στον 28ο γύρο, φθάνοντας πολλές φορές παράλληλα στο μονοθέσιο της Mercedes, χωρίς να καταφέρνει να βγει μπροστά. Μία μάχη που κρατάει ήδη τρεις γύρους, με τα δευτερόλεπτα διαφοράς να είναι 0.400.

Τελικά στον 33ο γύρο και στο τέλος της ευθείας εκκίνησης –τερματισμού, ο Russell θα κάνει ένα μικρό λάθος και ο Leclerc θα καταφέρει να προσπεράσει και να βρεθεί πρώτος. O Yuki Tsunoda θα χάσει για λίγο τον έλεγχο και θα κάνει μία 360 στροφή, επανερχόμενος στον αγώνα χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στον ρυθμό του αγώνα.

Οι σταγόνες της βροχής κάνουν πάλι την εμφάνιση τους με την θερμοκρασία αέρα να είναι 18 βαθμοί και τους οδηγούς να επισκέπτονται ο ένας μετά τον άλλον τα pits για δεύτερη αλλαγή ελαστικών. O Verstappen στον 43ο γύρο θα κάνει μία στροφή 360 χωρίς να βγει από την πίστα, με τον Ολλανδό να αντιμετωπίζει κάποιο μικρό πρόβλημα με τον συμπλέκτη του μονοθεσίου.

Μπορεί αυτή τη στιγμή ο Sainz να είναι πρώτος, όμως η Red Bull από την στιγμή που χρησιμοποίησε τη μεσαία γόμα, έχει ανεβάσει κατά πολύ το ρυθμό της. Αυτός είναι και ο λόγος που στον 45ο γύρο ο Verstappen θα περάσει τον Leclerc και θα βρεθεί στην τρίτη θέση πίσω από τον Hamilton. Υπήρξε επαφή με τον Ricciardo και Stroll, με τον δεύτερο να βγαίνει για λίγο εκτός πίστας, όμως και οι δύο θα συνεχίσουν τον αγώνα κανονικά. Ο Ricciardo τελικά θα δεχθεί ποινή 5 δευτ.

Αισίως στον 49ο γύρο και χωρίς κανένα μονοθέσιο να έχει εγκαταλείψει, όλα θυμίζουν 2021, με τον Hamilton πρώτο και τον Verstappen δεύτερο να μαζεύει συνεχώς τη διαφορά. Η είσοδος του Βρετανού όμως στα pits θα φέρει τον Ολλανδό στην κορυφή της κατάταξης με τον Leclerc στην δεύτερη θέση να δέχεται τις επιθέσεις του Russell ο οποίος θέλει να πάρει το αίμα του πίσω για το προηγούμενο προσπέρασμα.

Ο Verstappen έχει κερδίσει απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο Russell (άνω των 9 δευτ.) με την μονομαχία για την τρίτη θέση ανάμεσα σε Sainz και Hamilton να επικεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο Βρετανός με τη χρήση DRS θα περάσει στον ένα γύρο τον Sainz και στον αμέσως επόμενο τον ομόσταυλο του, βρισκόμενος στην δεύτερη θέση πίσω από τον Ολλανδό.

Μόλις τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Bottas θα εγκαταλείψει καθώς ο έμεινε από κινητήρα, με το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας να κάνει την εμφάνιση του, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν βροχή στον τελευταίο γύρο του αγώνα.

Ο αγώνας θα λήξει με τον Verstappen μεγάλο νικητή έχοντας κερδίσει 9 θέσεις και την Mercedes με Hamilton και Russell να κάνει το 2-3. Τέταρτος ο Sainz, πέμπτος ο Perez και έκτος ο Leclerc.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης