ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ:

Ο Ηλίας Λαλαούνης γεννιέται στην Αθήνα το 1920. Παιδί μιας οικογένειας που ανήκουν στην 3η γενιά κοσμηματοπωλών, δούλευε από μικρός στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο παππούς του ο Ξενοφών Ζαφειρίου, ήταν χρυσοχόος και κατασκευαστής ρολογιών. Tο ρολόι της Μητρόπολης Αθηνών, που καταστράφηκε στον πόλεμο, το είχε κατασκευάσει εκείνος. Από παιδάκι ο Ηλίας Λαλαούνης βρίσκεται σε περιβάλλον κοσμημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα οικογενειακά εργαστήρια εκπαιδεύεται στην τέχνη. Μεγαλώνοντας αποφασίζει να σπουδάσει. Επιλέγει τις Οικονομικές Επιστήμες και αμέσως μετά το πτυχίο του γράφεται στο 3ο έτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολουθεί μαθήματα Δικαίου.

Ο Ηλίας Λαλαούνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΟΝ ΖΟΛΩΤΑ

Από την εφηβεία του ο Ηλίας Λαλαούνης, παράλληλα με το σχολείο, εργαζότανε στο εργαστήριο της οικογένειας, αλλά χρήματα δεν κέρδιζε . Η αξιολόγηση της προσφοράς του γινόταν την Πρωτοχρονιά, όταν η οικογένεια του πρόσφερε ένα δώρο και… αυτό ήταν η μοναδική αμοιβή του για τις ατελείωτες ώρες εργασίας, τα ξενύχτια και την ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου.

 Η τύχη του χαμογέλασε όμως πολύ νωρίς. Ήταν είκοσι χρονών όταν στον Ζολώτα, ψάχνανε για να διευθύνει ένα κατάστημα… το μεγαλύτερο του κλάδου εκείνη την εποχή με 35 υπαλλήλους. Τον νεαρό τότε Λαλαούνη, τον εμπιστεύτηκαν, εξαιτίας της εμπειρίας του στην οικογενειακή επιχείρηση και των σπουδών του στις οικονομικές επιστήμες.

 ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΩΝ,  αναλαμβάνει τον Ζολώτα και πληρώνεται με το αστρονομικό ποσό για εκείνη την εποχή των δύο χρυσών λιρών!!!!

 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ  

Ο Ηλίας Λαλαούνης και ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Κωσταντίνος Τσάτσος , ήταν συμμαθητές από το σχολείο. Ο Λαλαούνης διέθετε ανήσυχο μυαλό που συνδύαζε την δημιουργικότητα του καλλιτέχνη με την ευστροφία του επιχειρηματία . Ο Κωνσταντίνος Τσάτος, με τον οποίο έκανε πολύ παρέα του βάζει την ιδέα να ασχοληθεί με το αρχαίο ελληνικό κόσμημα, το οποίο το χαρακτήριζαν οι απλές γεωμετρικές γραμμές, γεγονός που του χάριζε διαχρονικότητα. Ο Λαλαούνης αντιλαμβάνεται αμέσως την ιδιοφυή – πρωτοποριακή ιδέα του φίλου του και αρχίζει άμεσα να την πραγματοποιεί.

Τι πιο εμπορικό και πιο ιδιαίτερο για Έλληνες και ξένους αγοραστές από το να αποκτήσουν δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και βραχιόλια εμπνευσμένα από τις Μυκήνες, την Κνωσό και την Αθήνα του Ε΄ αιώνα;

Ο Λαλαούνης, όπως υποστηρίζουν όσοι τον γνώριζαν πολύ καλά, δεν ήταν οικονόμος, αντιθέτως ήταν σπάταλος… Κατορθώνει όμως πολύ σύντομα, να αυξήσει τον μισθό του στον Ζολώτα, να μπει συνεταίρος στο 25 %, να αγοράσει δικό του σπίτι και να αρχίσει να ζει άνετα.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΖΟΛΩΤΑ και η στήριξη του ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το 1957 ο Λαλαούνης παρουσιάζει τα πρώτα σχέδια κοσμημάτων εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οι υπόλοιποι χρυσοχόοι της εποχής κάνουν τα πάντα για να τον αποτρέψουν υποστηρίζοντας ότι ΔΕΝ θα ήταν δυνατό να διοχετεύσει τα συγκεκριμένα σχέδια στην αγορά, ενώ ο Ξενοφών Ζολώτας ήταν σχεδόν βέβαιος ότι θα τον ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕ!… Έξαλλος με τους επικίνδυνους νεωτερισμούς του Ηλία Λαλαούνη, αντιδρούσε, λέγοντας ότι δεν θα βρισκότανε ούτε μία γυναίκα που να φορέσει τα σχέδια που πρότεινε ο τολμηρός διευθυντής του .

Τον Σεπτέμβριο του 1957 ο Λαλαούνης οργανώνει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης την πρώτη ομαδική έκθεση κοσμημάτων εμπνευσμένη από τους ελληνικούς πολιτισμούς . Εκείνος ο χρόνος, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του είδους, θεωρείται ο χρόνος σταθμός στην αναγέννηση της ελληνικής χρυσοχοΐας.

Δέκα χρόνια μετά το 1968 η ιστορική φίρμα «Ζολώτας Α. Ε.» κατεβαίνει από το μαγαζί στην γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου και αναρτάται η «Η. Λαλαούνης Α. Ε.» Τα πρώτα κεφάλαια του τα έδωσε ο Μποδοσάκης, που όπως λένε πελάτες και φίλοι του, η φωτογραφία του δεσπόζει στο χώρο μέχρι σήμερα «τιμής ένεκεν».    

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ

«Η ΤΥΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ»

Ο Ηλίας Λαλαούνης, για όσους τον γνωρίζουν καλά, ήταν και παραμένει σήμερα λίγο πριν κλείσει το ενενήντα του χρόνια, ένας ακούραστος δημιουργός επιχειρηματίας. Εργάστηκε πάρα πολύ σκληρά για να αποκτήσει την διεθνή αναγνώριση που πέτυχε. Δεν πίστεψε ποτέ στο πεπρωμένο και στην τυχαιότητα των επιτυχιών. «Αν πέτυχα στο εξωτερικό», εκμυστηρευόταν σε φίλους του, ήταν γιατί πήγαινα  προετοιμασμένος και μελετημένος. Η επιτυχία και η αναγνώριση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και γνώσεων. Η τύχη δημιουργείται και ο καθένας αν προσπαθήσει με μεθοδικότητα μπορεί να καταφέρει αυτό που μοιάζει αδύνατο.

Θεσσαλονίκη – Συνέντευξη τύπου για την έκθεση μικρογλυπτών και κοσμημάτων

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ  

Πίστευε και πιστεύει ότι ό,τι έκανε εκείνος μπορούν να το κάνουν και εκείνοι αρκεί να συνασπισθούν… Ένα κατάστημα για να πουλήσει κόσμημα χρειάζεται… ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.  Ο Λαλαούνης ποτέ δεν ήθελε να μπερδεύονται τα κοσμήματα με αναπτήρες, στυλό, τασάκια και κηροπήγια.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥΣ 10 ΕΓΓΟΝΩΝ

Με την σύζυγό του την Λίλα (Αγγελική Αλτσιτζόγλου), αποκτούν τέσσερις κόρες. Είναι πάρα πολύ περήφανος για εκείνες. Όλες συνεχίζουν να εργάζονται στην επιχείρηση της οικογένειας, αναλαμβάνοντας η καθεμιά και έναν ξεχωριστό κλάδο (Η Αικατερίνη σχεδιάζει κοσμήματα και είναι υπεύθυνη για τα καταστήματα στην Ελλάδα, η Δήμητρα είναι εγκατεστημένη στο Λονδίνο και εποπτεύει τα κοσμήματα εξωτερικού, η Μαρία είναι υπεύθυνη παραγωγής και η Ιωάννα διευθύνει το μουσείο).  

Ο ΓΑΜΟΣ – ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

Ο Ηλίας Λαλαούνης νυμφεύεται αρκετά μεγάλος για την εποχή του. Ήταν 37 χρονών όταν έγινε γαμπρός.

Το πρώτο ερωτικό δώρο που προσέφερε στην σύζυγό του, πριν τον γάμο, ήταν ένα μονόπετρο με μπριγιάν. Αργότερα, παντρεμένοι πλέον, πηγαίνει στον φίλο του τον Λευτέρη Αθηνιωτάκη και αγοράζει για την γυναίκα του μια μπριγιαντένια βέρα . Για την συγκεκριμένη αγορά ο Ηλίας Λαλαούνης μίλησε δημοσίως.

Η Αικατερίνη Λαλαούνη, η πρώτη του κόρη μπήκε στο χρυσοχοείο αμέσως μόλις ο πατέρας της την παρέλαβε από το μαιευτήριο!!! Το ίδιο έκανε και εκείνη με τα δικά της παιδιά. Ο Ηλίας Λαλαούνης, άλλωστε, ήταν εκείνος που αντί να πηγαίνει τα παιδιά του στην παιδική χαρά, τα πήγαινε στο εργαστήριο της επιχείρησης για να μυηθούν από μικρά σε όλες τις φάσεις παραγωγής κοσμήματος.

Η Αικατερίνη το πρώτο δαχτυλίδι που έφτιαξε το πούλησε σε ηλικία ΠΕΝΤΕ χρονών!!!

Η Αικατερίνη μέχρι 12 χρονών δεν ήθελε να φοράει κόσμημα. Από την εφηβεία και μετά άλλαξε. Από τα γυμνασιακά χρόνια και μετά ήθελε να φοράει όσο το δυνατόν περισσότερα, με αποτέλεσμα να αντιδρούν οι αδελφές της, ιδιαίτερα η Μαρία, η οποία είναι η πιο μίνιμαλ της οικογένειας.

Όλες ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ τα κοσμήματα «ΛΑΛΑΟΥΝΗ» που φορούν. Μπορεί να «δανειστούν» να φορέσουν κάτι για μια βραδιά, αλλά όλα τα κοσμήματα που έχουν τα αγοράζουν. Η Αικατερίνη ομολογεί σε παλαιότερη συνέντευξή της , ότι φορά κοσμήματα μόνο της οικογενειακής φίρμας και όχι άλλου οίκου, καθώς έχει υπολογίσει ότι δεν θα προλάβει κατά την διάρκεια της ζωής της να φορέσει τα ελάχιστα που θα ήθελε, καθώς τα σχέδια που έχει παρουσιάσει ο οίκος ΛΑΛΑΟΥΝΗ ξεπερνάνε τις 15.000!!!

ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Ο Ηλίας Λαλαούνης μεγάλωσε τις κόρες τους, μαθαίνοντας τες ότι από τα αγόρια μπορούν να δέχονται σοκολάτες και βιβλία. «Ερωτικό» δώρο για την Αικατερίνη αποτελεί… ένα κλαδάκι από ένα δένδρο που στρίβοντάς το ένας άντρας μπορεί να το μετατρέψει σε δαχτυλίδι για την γυναίκα της ζωής του. Πιστεύει ότι αυτό το αυτοσχέδιο φυσικό δαχτυλίδι έχει την ίδια αξία, όπως ένα διαμάντι 5 καρατίων. Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ …

Ο ΗΛΙΑΣ ΛΑΛΑΟΥΝΗΣ

Είναι ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ !!! Δυστυχώς για εκείνον ΟΛΕΣ του οι κόρες είναι ΓΑΥΡΙΝΕΣ!!!

Ζει στο Παλαιό Ψυχικό και «μεσοτοιχία» με εκείνον ζούνε οι κόρες του

Μοντέλα του οίκου ήταν τα παιδιά του. Την τελευταία συλλογή του την λανσάρει η εγγονή του η Λάουρα.

Πέρυσι γιόρτασε με την σύζυγό του Λίλα τα πενήντα χρόνια γάμου στο σπίτι τους στο Παλαιό Ψυχικό.

Έχει απίστευτο χιούμορ.

Δεν πίνει και δεν καπνίζει.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΛΑΛΑΟΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ:

Να αγοράζουν οι ίδιοι το δώρο της γυναίκας τους… Καμιά γυναίκα, όσο και αν έχουν αλλάξει οι εποχές, δεν θέλει να της πει ο άντρας της «διάλεξε και πες μου πόσα λεφτά έχει να σου τα δώσω»… Ο Ηλίας Λαλαούνης, άλλωστε, πήγαινε πάντα ο ίδιος και αγόραζε τα δώρα για τις γυναίκες της ζωής του, την σύζυγό του και τις κόρες του.

Μουσείο κοσμήματος Λαλαούνη

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑΛΑΟΥΝΗ ιδρύεται το 1993

Το διευθύνει η Ιωάννα. Βρίσκεται στην οδό Καρυάτιδων – Καλλισπέρη 12 στην Ακρόπολη. Εκεί στεγάζονται οι μόνιμες συλλογές του Ηλία Λαλαούνη, περισσότερα από 4.000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές που σχεδιάστηκαν από τον ίδιον από το 1940 – 2001. Εκεί υπάρχει εξειδικευμένη βιβλιοθήκη, εργαστήριο κοσμήματος για πρακτική εξάσκηση, ενώ πραγματοποιεί τέσσερις περιοδικές εκθέσεις κάθε χρόνο με κοσμήματα και έργα εφαρμοσμένων τεχνών από όλο τον κόσμο.   

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ:

Τα κοσμήματα φοριούνται από το πρωί ως το βράδυ

Τα μακριά σκουλαρίκια δεν πρέπει να ακουμπάνε στον ώμο.

Τα αυτιά, εάν τρυπηθούν πρέπει να γίνεται στο σωστό σημείο, που δεν είναι άλλο από το κέντρο του λοβού.

Τα μεγάλα σκουλαρίκια δεν είναι βολικά αν κάνετε δουλειά γραφείου ή αν μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο.

Αν είστε αδύνατη, με κόκαλα που πετάνε στο στέρνο και την κλείδα, προτιμήστε μια «πλεκτή» μαλακιά καδένα.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

1940: Αναλαμβάνει την διεύθυνση της εταιρείας Ζολώτα σε ηλικία 20 χρονών.

1957: Ο Λαλαούνης μαζί με μια ομάδα συναδέλφων του ιδρύει και δραστηριοποιεί τον σύλλογο Ελλήνων χρυσοχόων.

1967: «Διαζύγιο» με τον Ζολώτα. Ξεκινάει την σειρά με τις αρχαιολογικές συλλογές , που βασίζονται σε διάφορους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

1976: Εγκαινιάζεται η  Galerie «Ιlias Lalaounis» στο Παρίσι. Τρία χρόνια αργότερα ιδρύεται το πρώτο κατάστημα στην Νέα Υόρκη και ακολουθούν τα καταστήματα στο Τόκυο, τον Χονγκ Κόνγκ, την Γενεύη, τη Ζυρίχη, το Λονδίνο.

Η Αυτοκράτειρα Φαράχ τον προσκαλεί και παρουσιάζει στο παλάτι, κοσμήματα εμπνευσμένα από περσικά μουσεία.

1991: Τιμάται από την Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.

1993: Ιδρύεται το μουσείο Λαλαούνη.

Δύο βραχιόλια Λαλαούνη βρίσκονται πλέον ως συλλεκτικά σημεία αναφοράς για τους λάτρεις του είδους, στο μουσείο κοσμήματος του Λονδίνου.

 Η τελευταία του συλλογή λέγεται ΧΑΟΣ!

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης