Είστε πλούσιος; Πολύ πλούσιος; Είστε λάτρης της Μεσογείου; Επιθυμείτε να διαθέτετε αγκυροβόλιο σε κάποιο ερημονήσι του Αιγαίου ή του Ιονίου; Tότε, όσοι πιστοί προσέλθετε. Το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει τις μεγάλες ή μικρές βραχονησίδες προς ενοικίαση. Τουλάχιστον αυτό δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Ο τιμοκατάλογος, μένει να διαμορφωθεί.
Σειρά από πρότζεκτ τα οποία θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών και θα αποφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία εξετάζουν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Ένα από τα επικρατέστερα αφορά στη μακρόχρονη μίσθωση νησιών σε ιδιώτες από 40-50 χρόνια και πάνω.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», πρόκειται για περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες με εμβαδόν από 100 έως 3.100 στρέμματα.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση νησιών.
Ωστόσο, ήδη έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για 585 νησιά και νησίδες, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, δυνατότητα διασύνδεσης και απόστασης από το κοντινότερο σημείο με υποδομές, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε αν έχουν παραλίες ή όχι, αν υπάρχει όρμος και άλλες παράμετροι που μπορεί να τα καταστήσουν ελκυστικά για τους επενδυτές.
Από όλα τα νησιά που μπήκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας επιλέχθηκαν αρχικά 47 και έπειτα από νέο φιλτράρισμα οι ειδικοί κατέληξαν σε δέκα ομάδες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους «μεγάλους παίκτες -επενδυτές» στο συγκεκριμένο χώρο.
Οι εκτάσεις που εξετάζονται για μίσθωση εντοπίζονται στον Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό, τις Κυκλάδες, τον Αργολικό κόλπο, το Ιόνιο, το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, οι δέκα ομάδες νησιών και νησίδων που περιλαμβάνονται στο πρότζεκτ είναι:
1. Σύβοτα, Θεσπρωτία: Το Μαύρο Όρος, η Μπέλα Βράκα (Μουρτεμένο) και ο Άγιος Νικόλαος, στα νότια της Ηγουμενίτσας έχουν συνολική έκταση 1.000 στρεμμάτων και βρίσκονται πολύ κοντά στα Σύβοτα. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί στον ΕΟΤ προς αξιοποίηση.
2. Στροφάδες, Ιόνιο: Βρίσκονται σε απόσταση 27 ναυτικών μιλίων από τα νότια παράλια της Ζακύνθου. Αποτελούν μέρος του θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου καθώς περνούν δεκάδες αποδημητικά πουλιά ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για οικοτουριστικές δραστηριότητες.
3. Σύμπλεγμα 10 νησίδων, Ιόνιο: Πρόκειται για νησίδες όπως η Κύθρος στα νότια του Μεγανησίου ή ο Άγιος Ιωάννης στη Ζάκυνθο, όπου μπορεί να αναπτυχθεί οικοτουρισμός.
4. Θαλασσοπούλα, Καβάλα: Έχει έκταση 716 στρέμματα και βρίσκεται 15 ναυτικά μίλια μακριά από την Καβάλα. Η Θαλασσοπούλα είναι το μικρότερο νησί του βορείου Αιγαίου και διαθέτει τρεις όμορφες παραλίες.
5. Νησίδες Ευβοϊκού: Δύο εντοπίζονται μεταξύ Καρύστου και Ραφήνας και άλλες τέσσερις στον κόλπο των Στύρων. Το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα, της καθιστά από τα δυνατά χαρτιά για την προσέλκυση επενδυτών.
6. Νησίδες Σαρωνικού: Οι Φλέβες έχουν έκταση 1.350 στρέμματα και βρίσκονται απέναντι από την Βουλιαγμένη. Επιπλέον, εξετάζονται το Μακρονήσι και τα Κανάκια που είναι πολύ κοντά στη Σαλαμίνα και έχουν έκταση 150-250 στρέμματα.
7. Τσουγκριά, Σκιάθος: Απέχει μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου, έχει πανέμορφες παραλίες και η έκτασή της υπολογίζεται στα 1.100 στρέμματα.
8. Πρώτη, Μεσσηνία: Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες περιοχές για τουριστική αξιοποίηση. Στο νησί υπάρχει μοναστήρι ενώ ζουν τέσσερις καταγεγραμμένοι κάτοικοι. Το εμβαδόν του φτάνει τα 3.100 στρέμματα.
9. Νησίδες Κυκλάδων: Η Διδύμη βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ερμούπολης. Έχει έκταση 476 στρέμματα και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura. Επιπλέον, εξετάστηκε και η νησίδα του Αγίου Γεωργίου στην Κίμωλο, για την οποία υπάρχουν ιδιοκτησιακά ζητήματα.
10. Νησίδες Αργολικού Κόλπου: Η Ψιλή, η Πλατειά, η Ρόμβη και η Κορωνίδα έχουν συνολική έκταση 4.000 στρέμματα. Στην Ψιλή υπάρχει ένα μικρό δάσος. Στην Πλατειά γίνονται ιχθυοκαλλιέργειες ενώ η Ρόμβη βρίσκεται πολύ κοντά στην ξηρά – ακριβώς απέναντι από το Τολό- και θεωρείται η πιο καθαρή για αξιοποίηση.
Στη Βουλή το θέμα πώλησης ελληνικών νησιών
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε την περασμένη Τρίτη ο γραμματέας της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, με την οποία ζητεί την παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει προς πώληση ελληνικά νησιά.
Ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», όπου -μεταξύ άλλων- ο κ. Σαμαράς διατύπωσε την πρόθεσή του να θέσει προς εμπορική αξιοποίηση νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος.
«-Γιατί έγινε η συγκεκριμένη εξαγγελία; Έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και τώρα ξεπουλάμε νησιά; Πώς διασφαλίζεται η μη αλλαγή χρήση γης καθ’ όλη τη διάρκεια της πώλησης ή ενοικίασης;
-Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός; Θα δώσει εντολή για άμεση δημοσιοποίηση του συνόλου των προς πώληση νήσων; Πώς συνδέεται το παρόν ζήτημα με τη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ; Ποιες οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να διασφαλιστούν η προέλευση και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι υποψήφιοι αγοραστές;
-Έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να ανακύψουν νομικά ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως η αστυνόμευση, η φορολόγηση & δασμολόγηση εμπορευμάτων, η αρμοδιότητα σε θέματα έρευνας & διάσωσης και το πλαίσιο υποδοχής παράνομων μεταναστών στις «ιδιωτικές» νήσους; Να ενημερωθεί η Βουλή για το θεσμικό πλαίσιο» καταλήγει στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση