Νέος γύρος επεισοδίων σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά και τις πρώτες συγκρούσεις έξω από το τμήμα Βιολογίας.

Ο νέος γύρος επεισοδίων ξεκίνησε μπροστά από τη ΣΘΕ (Σχολή Θετικών Επιστημών), όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με πέτρες και μπουκάλια εναντίον των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Λίγα λεπτά μετά, ομάδα ατόμων βγήκε από το campus του ΑΠΘ και πέταξε πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταδικάζουν την επίθεση οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ

«Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται μέρα τη μέρα στο ΑΠΘ με στόχο την νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Καταδικάζουμε την χρήση κρότου λάμψης και χημικών εν ώρα διεξαγωγής μαθημάτων έξω από τον χώρο της ΣΘΕ και τον τραυματισμό φοιτητή κατά την διάρκεια κινητοποίησης» τονίζουν σε ανακοινώση που εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

«Απάντηση στα σχέδια αυτά θα λάβει η κυβέρνηση και η πρυτανεία μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους που οργανωμένα και συντονισμένα θα συντρίψουν τα σχέδια τους και θα ακυρώσουν στην πράξη το συντεταγμένο σχέδιο καταστολής. Καλούμε όλους τους φοιτητές σε αγωνιστική εγρήγορση και σε κοινό συντονισμό μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους την Δευτέρα στις 18.00 στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ μαζί με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου» καταλήγουν οι φοιτητές.

Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια

Νωρίτερα, ο πρώτος γύρος επεισοδίων ξεκίνησε μπροστά από το τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και φοιτητές.

Την ώρα που μέλη φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για την παρουσία της αστυνομίας στον χώρο, σημειώθηκε έντονη στιχομυθία ανάμεσα στις δύο πλευρές, με κλιμάκωση της έντασης που οδήγησε στα επεισόδια.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών μάλιστα τραυματίστηκε ένας συμφοιτητής τους. Τις εικόνες με τραυματισμένο φοιτητή αναδημοσίευσε στο Twitter του ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης:

 

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας: 

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, κατά τη διάρκεια αστυνομικών μέτρων για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ομάδα 120 περίπου ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού και ιδιώτη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης