Με συνοπτικές διαδικασίες έληξε η πρώτη φάση της έρευνας που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με το περιστατικό του θανάτου 49χρονου ασθενή 50 βήματα από το δημόσιο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο ασθενής, ο οποίος έφθασε με τα πόδια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, έλαβε οδηγία από νοσηλεύτρια να φύγει από τον « Άγιο Ανδρέα» και να ζητήσει περίθαλψη στο νοσοκομείο του Ρίου επειδή το δημόσιο νοσοκομείο της Πάτρας δεν εφημέρευε. Λίγη ώρα αργότερα ξεψύχησε μερικές εκατοντάδες μέτρα από το νοσοκομειακό ίδρυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας την ώρα του τραγικού αυτού περιστατικού στο νοσοκομείο εφημέρευαν άνω των 70 ιατρών όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι είχαν κάλλιστα τη δυνατότητα να ελέγξουν το περιστατικό.

Σύμφωνα με ελεγχόμενη πληροφορία που ανάρτησαν ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, η νοσηλεύτρια η οποία μίλησε με τον ασθενή, ομολογεί ότι δεν ζήτησε συνδρομή γιατρού. Κατόπιν όλων τούτων, ζητήθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης η οποία πέρα από τις ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού που επιμελήθηκε του συμβάντος θα αναζητηθούν και τυχόν ευθύνες των διοικητικών οργάνων όσον αφορά στην πλημμελή εφαρμογή των πρωτοκόλλων που αφορούν τέτοια περιστατικά.

Με λίγα λόγια μόνον και μόνον η διεξαγωγή της ΕΔΕ με τέτοιο περιεχόμενο αποτελεί ομολογία. Ωστόσο μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου όσο και η διοίκησή του δεν λειτούργησαν σύννομα και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωση του προέδρου της, ανέφερε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής τα εξής:

«Για τον θάνατο άνδρα στην Πάτρα.

Τα νοσοκομεία εφημερεύουν – δεν εφημερεύουν οφείλουν να εξετάζουν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται. Δεν είναι τράπεζες. Εξετάζουν ακόμη και σε ημέρα μη εφημερίας, όχι μόνο με βάση την κείμενη νομοθεσία, αλλά και από νοσηλευτική δεοντολογία. Εξάλλου, ελάχιστα περιστατικά προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό και το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, παρότι δεν εφημέρευε, είχε καλύψει τα επείγοντα με νοσηλεύτρια.

12:15 τα μεσάνυχτα έφτασε άνδρας οδηγώντας το αυτοκίνητό του στην πύλη του νοσοκομείου. Είπε στους θυρωρούς ότι πονάει. Ορθά οι θυρωροί τον οδήγησαν στα Επείγοντα. Η νοσηλεύτρια βάρδιας, 
από μαρτυρίες συναδέλφων, ρώτησε τον ασθενή για την κατάστασή του.

Ο ασθενής τής είπε ότι πονάει στην πλάτη του και ότι πάσχει συχνά από ψύξεις λόγω δουλειάς. Το πρωί, της είπε, πονούσε και πήγε σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος διέγνωσε ψύξη και του χορήγησε φάρμακα. Πάρα ταύτα, συνέχιζε να πονάει. Γι’ αυτό και ήρθε μεσάνυχτα στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Η νοσηλεύτρια τον παρέπεμψε στο εφημερεύον νοσοκομείο του Ρίου. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάλεσε γιατρό να τον εξετάσει.

Ο ασθενής κατέρρευσε λίγο μετά έξω από το νοσοκομείο. Ο ασθενής έπρεπε να εξεταστεί από γιατρό και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μπορεί να είχε σωθεί. Επίσης, θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της υγείας εάν είχε γίνει σωστή διάγνωση από τον ιδιώτη γιατρό το πρωί πολλές ώρες πριν. Εάν πράγματι είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό, όπως είπε στη νοσηλεύτρια.

Γι’ αυτό παράλληλα με τη σωστή ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Υγείας να διεξαχθεί επείγουσα εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στο νοσοκομείο και τον ιδιώτη γιατρό εφόσον εξέτασε τον ασθενή το πρωί.

Χάθηκε άνθρωπος που θα μπορούσε να ζει. Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν».

Το χρονικό

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Πάτρα, όταν ο 49χρονος ζαχαροπλάστης  έχασε τη ζωή του από έμφραγμα, λίγα λεπτά αφότου εξήλθε από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Σύμφωνα με όσα αναφέρουν συγγενείς του 49χρονου, ο άτυχος άνδρας έφτασε με συμπτώματα οξέος εμφράγματος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ενημερώνοντας τους γιατρούς για πόνους στην πλάτη. Όπως λένε οι συγγενείς του, οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι το νοσοκομείο δεν εφημερεύει και του συνέστησαν να μεταβεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Ο 49χρονος άνδρας αισθάνθηκε να επιδεινώνεται η κατάστασή του, και έξω από το νοσοκομείο κάλεσε συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο έφτασε και τον παρέλαβε για να πάνε στο Νοσοκομείο του Ρίου. Όμως, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» ο 49χρονος «έσβησε» στο κάθισμα του συνοδηγού. Όταν ο συγγενής του έφτασε στο Νοσοκομείο του Ρίου, ήταν πλέον αργά.

Συγκλονίζει ο αδελφός του 49χρονου: «Πέθανε στα χέρια μου»

Ο αδελφός του αδικοχαμένου ζαχαροπλάστη περιέγραψε στο star.gr τον Γολγοθά του άτυχου Θοδωρή Νεμουτιάνου λίγο πριν πεθάνει μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο.

Ο αδερφός του, που κλήθηκε από τον 49χρονο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, συγκλονίζει. Όπως είπε, πέθανε μέσα σε τρία λεπτά, στα χέρια του.

«Όταν μιλήσαμε ήταν πολύ φοβισμένος γιατί πονούσε πολύ. Με πήρε μετά από λίγο και μου είπε ότι τον έδιωξαν από τον νοσοκομείο και ότι πρέπει να πάει στο Ρίο γιατί τον έδιωξαν και δεν αισθανόταν καθόλου καλά», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Όταν τον συνάντησα έξω από το νοσοκομείο ήταν πολύ άσχημα. Μέσα σε τρία λεπτά πέθανε στα χέρια μου, έπαθε ανακοπή. Φτάσαμε στο Ρίο, αλλά ήταν πολύ αργά. Αν είχα αργήσει τρία λεπτά θα τον έβρισκα νεκρό στον δρόμο».

Για τον τρόπο με τον οποίο οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» αντιμετώπισαν τον αδερφό του, τόνισε: «Δύο νοσηλεύτριες τον είδαν. Τους είπε ότι πονάει, όμως τον έδιωξαν για το Ρίο», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης