Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου προκάλεσε διχόνοια ανάμεσα στους ιεράρχες, ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έγινε στόχος πυρών ακόμη και από μητροπολίτες που θεωρούνται μετριοπαθείς και «ουδέτεροι» στον λόγο τους.
Οι διάλογοι που φέρονται να διημείφθησαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας είναι ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της, ενώ μητροπολίτες φέρονται να έθιξαν το ζήτημα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου ζητώντας επίμονα την παραίτησή του.
Στον απόηχο του «ιερού πολέμου» που ξέσπασε στην Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τήρησε ήπιους τόνους και μόλις χθες ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ίδιος θα είναι εκείνος που θα μιλήσει τελευταίος.
Αποστέλλοντας το δικό του μήνυμα από τη Λιβαδειά όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Ιερώνυμος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εγώ ήρθα να προσκυνήσω την Παναγία μας, απόψε, που την αγαπάμε και μας αγαπάει. Εγώ θα μιλήσω τελευταίος».

Ο Ιερώνυμος, με τη σημαντική παρακαταθήκη που παρέλαβε από τον προκάτοχό του και έχοντας επίγνωση της θέσης στην οποία βρίσκεται, δεν προέβη σε πύρινες δηλώσεις, απέφυγε έως τώρα τις έριδες και τήρησε στάση αναμονής προκειμένου η θύελλα να καταλαγιάσει και να δώσει τη δική του εκδοχή για την απόφαση που έλαβε.

Λειτουργώντας περισσότερο προς τον δρόμο της «συμφιλίωσης» επέλεξε να μην απαντήσει στις φωνές εκείνες που ζητούσαν την άμεση καθαίρεσή του και αρκέστηκε στο να προγραμματίσει ενημερωτικές διαδοχικές συναντήσεις για τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εξάλλου, ο ίδιος γνωρίζει εξαρχής ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές κρύβονται προσωπικά συμφέροντα και ίντριγκες που αποβλέπουν στη διαδοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το χθεσινό σχόλιο του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, πρώην Ζακύνθου, συνοψίζει ό,τι θα μπορούσε να ειπωθεί από έναν άνθρωπο της Εκκλησίας ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου «συμβίωσης» Κράτους – Εκκλησίας είναι επιτακτική.
«Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται» είπε ο Χρυσόστομος.
Είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος της Εκκλησίας. Να αποφεύγει τις διχόνοιες και τις πολιτικές σκοπιμότητες, λειτουργώντας περισσότερο για το κοινό όφελος και λιγότερο για ίδια συμφέροντα, με απώτερο στόχο την αλλαγή συσχετισμών εντός και εκτός του εκκλησιαστικού κόσμου.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης