Τουλάχιστον 658 μετανάστες διέσωσε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μέσα σε τρεις μέρες, ενώ άλλοι 730 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. 

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τα περιστατικά διάσωσης και περισυλλογής από το Λιμενικό και τη Frontex σημειώθηκαν σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Μεγίστη από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 18 του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, δύο περιστατικά με καταδίωξη και πυροβολισμούς σημειώθηκαν χθες στα νησιά Στρογγύλη και Κω.

Ειδικότερα, ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε 11 μετανάστες και πρόσφυγες εντόπισε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή, βορειοανατολικά της νήσου Στρογγύλης. Ο χειριστής του σκάφους αρχικά δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και οπτικά σήματα του πληρώματος του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού και επιχείρησε να διαφύγει, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη, ενώ ερρίφθησαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους και την ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των μεταναστών και προσφύγων. Ο 33χρονος χειριστής του σκάφους και διακινητής -ξένος υπήκοος- συνελήφθη.

Παράλληλα, στον εντοπισμό έξι μεταναστών και προσφύγων καθώς και στη σύλληψη του 22χρονου διακινητή τους προέβησαν τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, το οποίο δεν συμμορφωνόταν στα ηχητικά και φωτεινά σήματα του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε καταδίωξη με ρίψη στοχευμένης βολής ακριβείας στον εξωλέμβιο κινητήρα του σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του και τη σύλληψη του 22χρονου χειριστή – διακινητή, ξένου υπηκόου. Στη συνέχεια, στελέχη της οικείας λιμενικής αρχής εντόπισαν τους μετανάστες, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί επί της ακτής, ενώ από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το σκάφος που τους μετέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης