Έκτακτη συνεδρίαση για το εμβόλιο της AstraZeneca - Στο τραπέζι η αύξηση των ηλικιακών ορίων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, 12:45
Έκτακτη συνεδρίαση για το εμβόλιο της AstraZeneca - Στο τραπέζι η αύξηση των ηλικιακών ορίων

Συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε πολίτες που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο τραπέζι πλέον βρίσκεται η πρόταση να αυξηθούν τα όρια ηλικίας των πολιτών που θα κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ σε λίγες ώρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν γίνεται μόνο σε όσους είναι κάτω των 30 ετών.

Οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό για πέντε περιστατικά θρομβώσεων που σημειώθηκαν μετά από εμβολιασμό κατά του Covid-19. Τέσσερα από τα περιστατικά που διερευνώνται αφορούν στο εμβόλιο της AstraZeneca και ένα της Johnson & Johnson.   

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Open, τα τρία περιστατικά με AstraZeneca είναι στην Κρήτη, όπου μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 40.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει καταγραφεί στη Θήβα και αφορά γυναίκα που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson. 
 
Το πιο πρόσφατο από τα περιστατικά που ερευνούν οι επιστήμονες αφορά μία 36χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν από τις 22 Μαΐου σε νοσοκομείο της Λέσβου και τώρα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο με συμπτώματα θρόμβωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca δέκα ημέρες πριν μπει στο νοσοκομείο. To περιστατικό έχει καταγραφεί στην κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ και αναμένεται να γίνει περαιτέρω διερεύνησή του από τους αρμόδιους.

Σε κρίσιμη κατάσταση η 44χρονη στην Κρήτη

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει διασωληνωμένη η 44χρονη γυναίκα από την Κρήτη που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Οι συγγενείς της γυναίκας έχουν κάνει γνωστό πως οι γιατροί τούς ενημέρωσαν πως η 44χρονη είναι κλινικά νεκρή και πως οι ελπίδες να κερδίσει τη μάχη είναι λίγες.

Απ’ την άλλη, η 47χρονη από την Κρήτη που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ με εγκεφαλικό και παράλυση μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. «Ήταν παροδικό. Σήμερα είναι καλύτερα. Και βελτιώνεται η κλινική της εικόνα. Μπόρεσε να σηκωθεί όρθια και αυτό είναι ένα καλό σημάδι» ανέφερε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ.

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών βρίσκεται και η περίπτωση 48χρονης γυναίκας που έπαθε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με Johnson & Johnson και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Την Τρίτη η 48χρονη γυναίκα ανέκτησε τις αισθήσεις της και απέκτησε επαφή με το περιβάλλον, με τους γιατρούς να σημειώνουν πως είναι αισιόδοξοι για την υγεία της.

Πέθανε 63χρονη έπειτα από εμβολιασμό με AstraZeneca

Την ίδια ώρα σε πένθος βρίσκεται η οικογένεια μίας γυναίκας 63 ετών από τη Μυτιλήνη που έφυγε από τη ζωή. Η γυναίκα νοσηλευόταν από την 1η Απριλίου με θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Έναν μήνα νωρίτερα η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca. Η κίτρινη κάρτα της έχει σταλεί στον ΕΟΦ και διερευνάται η συσχέτιση του θανάτου με το εμβόλιο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, 13:01