Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο, έπειτα από το θρίλερ με το Boeing 777 της Malaysia Airlines. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τους περιφερειακούς αερολιμένες της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ του zougla.gr μπαίνει ο αερολιμένας της Μυκόνου, μετά την έγγραφη καταγγελία υψηλόβαθμου στελέχους της αντίστοιχης πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Άπαντες γνωρίζουν πως καθημερινά διεξάγονται εκατοντάδες πτήσεις, «πειρατικές», κατά τις οποίες ερασιτέχνες πιλότοι μεταφέρουν τουρίστες, χωρίς να διαθέτουν τα ανάλογα έγγραφα και δίχως να κόβουν τα αντίστοιχα παραστατικά. Μάλιστα η μεταφορά των προσώπων αυτών γίνεται χωρίς στοιχειώδη έλεγχο από πλευράς αεροδρομίων, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να μεταφέρει οποιονδήποτε και οτιδήποτε θέλει σε όποιο μέρος της χώρας επιθυμεί.

Η καταγγελία, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι και η φοροδιαφυγή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο 26 Απριλίου όταν Αμερικανός υπήκοος κατέθεσε καταγγελία στην αστυνομία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για υψηλόβαθμο επιθεωρητή της FAA (αμερικάνικη υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας – αντίστοιχη ΥΠΑ), ο οποίος επισκέφτηκε τη Μύκονο για ολιγοήμερες διακοπές.

Όπως ήταν φυσικό – καθότι ο ίδιος πιλότος – αναζήτησε τρόπο για να πετάξει και να κάνει ξενάγηση πάνω από το νησί. Απευθύνθηκε στην Reception του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όπου και του προτάθηκε να “πετάξει” με μία συγκεκριμένη εταιρεία. Από την εν λόγω εταιρεία ενοικιάσεων ελικοπτέρων του ζητήθηκε μία προκαταβολή της τάξης των 200 ευρώ και τα υπόλοιπα 500 ευρώ σε φάκελο τον οποίο έπρεπε να παραδώσει στην Reception του ξενοδοχείου λίγο πριν τον παραλάβει το αυτοκίνητο της εταιρείας για να μεταβεί στο αεροδρόμιο.

Όλα κύλησαν ομαλά και ο επιθεωρητής της FAA μετέβη στο αεροδρόμιο της Μυκόνου όπου τον περίμενε ο χειριστής Ν. Π.. Χωρίς να γίνει ο τυπικός έλεγχος στο αεροδρόμιο επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο και ξεκίνησε η πτήση. Όπως αποδείχτηκε -και σύμφωνα με την έγγραφη κατάθεση στην ΕΛ.ΑΣ.- ο πιλότος πραγματοποιούσε συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς και δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας κατά την εναέρια ξενάγηση. Όταν ολοκληρώθηκε η πτήση, ο Αμερικανός ζήτησε απόδειξη αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την μη επαγγελματική συμπεριφορά του πιλότου κίνησε υποψίες. Λίγο αργότερα απευθύνθηκε στον αερολιμένα ζητώντας από τους αρμόδιους το πτυχίο του πιλότου αλλά και την κάρτα της εταιρείας. Η απάντηση ήταν αρνητική και εν συνεχεία επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα για κατάθεση. Η κίνηση αυτή θορύβησε την εταιρεία ενοικιάσεων, η οποία επέστρεψε σε φάκελο τα χρήματα μέσω… της Reception.

Επιβάτες ιδιωτικού αεροσκάφους οδηγούνται στην έξοδο με τις αποσκευές τους χωρίς να γίνει ο τυπικός έλεγχος, παρόλο που το αεροσκάφος προέρχεται από το εξωτερικό

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, στην κατάθεσή του ο Αμερικανός κάνει λόγο για πτήση χωρίς παραστατικά, ανυπαρξία ελέγχου στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, παραπλάνηση, ενώ γίνεται λόγος και για πιλότο ο οποίος δεν διαθέτει επαγγελματικό αλλά ερασιτεχνικό δίπλωμα χειριστού ελικοπτέρου, κάτι που επιβεβαίωσε ο αερολιμενάρχης στο zougla.gr.

Εγείρεται το εξής ερώτημα. Γιατί μία εταιρεία επέστρεψε χρήματα επειδή κάποιος πελάτης ζήτησε απόδειξη. Όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα που αφορά ελικόπτερα, υπάρχουν καταγγελίες για πειρατικές πτήσεις από την συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που είναι γνωστό στον χώρο όλων αυτών που ασχολούνται με τα εναέριες πτήσεις. Το γεγονός ότι δεν κόβονται αποδείξεις μεταφράζεται σε μεγάλη φοροδιαφυγή καθώς τα χρήματα που διακινούνται για τέτοιες πτήσεις είναι πάρα πολλά (υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ετησίως). Επιπλέον δείχνει πως η κατάσταση στα νησιά είναι ανεξέλεγκτη ενώ το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα είναι πως όλοι όσοι μισθώνουν ελικόπτερα και αεροπλάνα χωρίς παραστατικά είναι…απροστάτευτοι και ανασφάλιστοι.

Το zougla.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Δημήτρη Κούκη αλλά χωρίς… τύχη. Το ίδιο έπραξε και με τον αερολιμενάρχη της Μυκόνου κ. Νάσο Κόλια ο οποίος απλά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ λέγοντας όμως πως η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν του επιτρέπεται (από την υπηρεσία) να μιλήσει.

Σε επικοινωνία που είχαμε με ανθρώπους του χώρου διαπιστώσαμε πως το πρόβλημα της ασφάλειας και της φοροδιαφυγής είναι πολύ γνωστό αλλά ουδείς ασχολείται. Χαρακτηριστικά τα λόγια ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση αλλά θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του: «Υπάρχουν καταγγελίες για τέτοια περιστατικά (σ.σ. πειρατικές πτήσεις) αλλά η ΥΠΑ δεν κάνει απολύτως τίποτα. Είναι ότι χειρότερο υπάρχει. Αν έχεις γνωστό κάνεις ότι θέλεις»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης