Zougla Newsroom

Όταν οι ελληνικές αρχές παράτησαν την ύποπτη μάνικα του παράνομου βυτιοφόρου, ο οδηγός και ο υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων τράπηκαν αμέσως σε φυγή, καθώς φαίνεται πως γνώριζαν πολύ καλά, ότι μεταφέρουν νοθευμένα καύσιμα αξίας 20 χιλιάδων ευρώ και ότι το όχημα τους στερούνταν αδείας κυκλοφορίας, καθώς έφερε πλαστό αριθμό πλαισίου και δεν είχε τα απαραίτητα παραστατικά για το φορτίο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (16/11) στην περιοχή του Χαλανδρίου όταν αστυνομικοί της Οικονομικής αστυνομίας έκαναν έφοδο και τους έπιασαν στα… πράσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχών, το συγκεκριμένο πρατήριο στην Ηρακλείτου 17 και Κλεισούρας, διαπιστώθηκε πως:

  • Λειτουργούσε άνευ αδείας, καθώς του είχε αφαιρεθεί από την αδειοδοτούσα Αρχή,
  • παρέμβαινε στην λειτουργία των αντλιών και του συστήματος εισροών-εκροών με τρία τηλεχειριστήρια, 
  • δεν εξέδιδε αποδείξεις από τον φορολογικό μηχανισμό κατά την πώληση των νοθευμένων καυσίμων, 
  • ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές και τις αντλίες, όπου βρέθηκαν νοθευμένα καύσιμα με χημικούς διαλύτες, 
  • εντοπίστηκε σε δεξαμενή ειδικό διαμορφωμένο στόμιο αναρρόφησης των λαθραίων καυσίμων, όπου κατά την εισαγωγή αυτών στη δεξαμενή δεν αναγραφόταν στο σύστημα εισροών εκροών της ΑΑΔΕ η ποσότητα των λαθραίων-νοθευμένων καυσίμων
  • κατασχέθηκε: πλήθος φορολογικών στοιχείων, εκτυπώσεις απεικόνισης του συστήματος εισροών-εκροών και του ισοζυγίου ημέρας, ηλεκτρονικός υπολογιστής του συστήματος εισροών εκροών και 1.785,13 ευρώ. 

Με απλά λόγια ένα πρατήριο καυσίμων που λειτουργούσε παράνομα και νόθευε καύσιμα αδιαφορώντας για το πρόβλημα που μπορούσε να προκαλέσει σε εκατοντάδες οχήματα και οδηγούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η επιχείρηση στελεχών της Οικονομικής αστυνομίας δεν είχε τελειώσει εκεί. Μετά το hi tech πρατήριο καυσίμων, ακολούθησε έφοδος και σε δεύτερο στην περιοχή της Αργυρούπολης και συγκεκριμένα στην οδό Αργυρουπόλεως 36. Στο συγκεκριμένο πρατήριο καυσίμων, βρέθηκαν τέσσερα τηλεχειριστήρια τα οποία όπως διαπιστώθηκε μπορούσε ο χειριστής με κατάλληλο συνδυασμό να παρεμβαίνει στο σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών του πρατηρίου και να αποφεύγει τυχόν προβλήματα με τον νόμο. Και σε αυτό το πρατήριο ελήφθησαν δείγματα καυσίμων τα οποία βρέθηκαν μη κανονικά ενώ έγινε και έρευνα στο σπίτι ενός μέλους του κυκλώματος όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

  • ένα πτυσσόμενο γκλοπ, 
  • δύο αεροβόλα όπλα, 
  • μία σιδερογροθιά, 
  • ένα τάμπλετ
  • και 7.290 ευρώ. 

Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, σε κοντινή απόσταση από το δεύτερο πρατήριο στην περιοχή της Αργυρούπολης εντοπίστηκε ένας από τους κατηγορούμενος ο οποίος, όπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών, συμμετέχει και στις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τα πρατήρια και στην κατοχή του βρέθηκε ένα από τα… μαγικά τηλεχειριστήρια. 

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την κατασχεθείσα ποσότητα των λαθραίων καυσίμων του βυτιοφόρου οχήματος ξεπερνούν το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ. Στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, εκτιμούσαν ότι μετά τον εντοπισμό των ευρημάτων, των παράνομων δεξαμενών αλλά και των άλλων παραβάσεων είναι πολύ πιθανό στο ένα από τα δυο πρατήρια να μπει «λουκέτο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας: 

Από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης χημικών προϊόντων για τη νόθευση καυσίμων σε πρατήρια της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 4 μέλη του κυκλώματος και στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο, ενώ εντοπίστηκαν 2 πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική, που διατηρούσαν ειδικό μηχανισμό παραβίασης του συστήματος εισροών εκροών, ένα εκ των οποίων σφραγίσθηκε.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με βυτιοφόρο όχημα που μετέφερε χημικούς διαλύτες και προμήθευε πρατήρια στην Αττική.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, σε πρατήριο καυσίμων κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης, διαπιστώθηκε ότι το βυτιοφόρο ήταν έμφορτο με 20.000 λίτρα νοθευμένου καυσίμου για τα οποία δεν έφερε παραστατικά, στερείτο άδειας κυκλοφορίας και έφερε πλαστό αριθμό πλαισίου, ενώ είχε προηγηθεί και διαδικασία εκφόρτωσης σε έτερο πρατήριο.

Ακολούθησαν έρευνες στα πρατήρια καυσίμων υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) και με την συνδρομή κλιμακίων του Δ΄ Τελωνείου Πειραιά, της Διεύθυνσης Ελέγχου και αποθήκευσης καυσίμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΕΔΑΚ) και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής (ΕΛ.ΥΤ.), με τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Στο πρώτο πρατήριο:

διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε άνευ αδείας, καθώς του είχε αφαιρεθεί από την αδειοδοτούσα Αρχή,

βρεθήκαν 3 τηλεχειριστήρια που παρέμβαιναν στην λειτουργία των αντλιών και του συστήματος εισροών-εκροών,

δεν εξέδιδε αποδείξεις από τον φορολογικό μηχανισμό κατά την πώληση των νοθευμένων καυσίμων,

ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές και τις αντλίες και βρέθηκαν μη κανονικά – νοθευμένα με χημικούς διαλύτες,

εντοπίστηκε σε δεξαμενή ειδικό διαμορφωμένο στόμιο αναρρόφησης των λαθραίων καυσίμων, όπου κατά την εισαγωγή αυτών στη δεξαμενή δεν αναγραφόταν στο σύστημα εισροών εκροών της ΑΑΔΕ η ποσότητα των λαθραίων-νοθευμένων καυσίμων

κατασχέθηκαν πλήθος φορολογικών στοιχείων, εκτυπώσεις απεικόνισης του συστήματος εισροών-εκροών και του ισοζυγίου ημέρας, ηλεκτρονικός υπολογιστής του συστήματος εισροών εκροών και 1.785,13 ευρώ.

Στο δεύτερο πρατήριο: βρεθήκαν 4 τηλεχειριστήρια τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση στο σύστημα εισροών-εκροών του πρατηρίου, ενώ ελήφθησαν δείγματα καυσίμων τα οποία βρέθηκαν μη κανονικά.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία μέλους του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πτυσσόμενο γκλοπ,
  • 2 αεροβόλα όπλα,
  • σιδερογροθιά,
  • τάμπλετ
  • και 7.290 ευρώ

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την κατασχεθείσα ποσότητα των λαθραίων καυσίμων του βυτιοφόρου οχήματος ξεπερνούν το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ.

Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι ανωτέρω συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης